Vorstgevoelige planten beschermen in potten

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 07/01/2016 - 15:50
Libosa

Vorstgevoelige planten beschermen in potten

Het onderwerp is duidelijk, maar ik zal het nog wat toelichten...
Vorig jaar april ben ik verhuisd naar een gelijkvloerse woning met tuin. Als dat laatste er niet was geweest, was ik ook niet verhuisd, want ik geniet immens van het bezig zijn in de tuin. In mijn vorige huis en tuin heb ik 11 jaar gewoond en de tuin was my secret garden , omdat ik heel vrij zat, maar ook tot een heel mooie tuin heb gemaakt. In die 11 jaar ben ik echter fysiek hard achteruit gegaan, wat dan ook de reden was om te verhuizen. Het is voor mij fysiek niet meer mogelijk om een tuin in de volle grond aan te leggen, het kan gewoon niet meer!
Een echte tuinliefhebber leg je niet zomaar aan banden, dus heb ik besloten om in middelgrote potten te tuinieren. Dit is voor mij makkelijker te onderhouden, omdat ik dan op een laag krukje erbij kan zitten. In de vorige tuin was ik daar al mee begonnen en het was een proces van trial and error . Vuistregel werd wel, hoe groter de pot, hoe beter de overlevingskansen in de winter.
Afgelopen jaar dus de tuin in potten aangelegd en hoewel ik het visueel wat minder aantrekkelijk vind door de potten, heb ik zeker wel genoten van de planten. Ook heb ik de nodige oprechte complimenten gekregen, niet noodzakelijk maar wel prettig om te horen ;) Met een laag strandstoeltje heb ik menig keer tussen de planten gezeten, alsof ik in een bloemenweide zat, weer een andere manier om van je tuin en inspanningen te genieten...
Een wat lang verhaal, maar ik kom misschien nog wel vaker met vragen over planten in potten en dan is het wel handig om de achtergrond te weten.
In dit geval gaat het dus om vorstgevoelige planten, die ik zou willen overhouden, meer om de sport dan om een nieuwe aankoop te moeten doen, zo duur waren ze niet, maar toch... Volgende week ziet het er naar uit, dat het hier dan toch ook een keer gaat vriezen en hoewel de tuin redelijk beschut ligt, kan de voorspelde -4 graden toch teveel zijn. In eerste instantie overwoog ik om de planten in de berging te zetten, maar daar zie ik toch vanaf. De potten zijn te groot en te zwaar om even te verplaatsen en het is daar donker. Nu heb ik het plan opgevat om de potten te omwikkelen met noppenfolie, maar is dat zinvol?
Misschien nuttig om wat planten te noemen: de honing/meloen salie, die nu nog steeds bloeit, al is het einde in zicht. Blad en bloemen zijn eetbaar en onlangs een paar bloemetjes geproefd, echt heel zoet, zo bijzonder! Een andere is de majorana oreganum, onmisbaar in tomatensaus, de heerlijkste soort in oregano, hoewel ik ook Griekse oregano heb, wat een goede 2-de is en winterhard. Wel heel gevoelig voor het muntvlindertje. Nog een andere is de chocolade cosmosinfo-icon, welke echt rijkelijk gebloeid heeft tot ver in november. Op het kaartje staat winterhard, maar uit ervaring en informatie op Internet weet ik, dat dit beslist niet zo is.
Afgaande op bovenstaande informatie van de planten is het dan afdoende om de potten te omwikkelen met noppenfolie?
Bij voorbaat mijn dank over het meedenken, al dan niet met het meest gewenste antwoord ;)
Groet Lily

do, 07/01/2016 - 21:54
hansi

Goedenavond,
je kunt de planten/potten op verschillende manieren beschermen tegen vorst:
Inpakken in noppenfolie,waarbij je de onderkant vrijhoudt, zodat overtollig water weg kan lopen.
Potten ingraven en rondom de rand afdekken met schors/houtsnippers.
m.v.g. Hans.

do, 07/01/2016 - 23:53
GreenConnection

Cosmosinfo-icon atropurpurea is 's winters kaal en kan heel goed op een donkere, vorstvrije plek overwinteren.

vr, 08/01/2016 - 00:05
lousje

Noppenfolie beschermt wel iets, maar bij echte vorst (dwz. dag en nacht) is het onvoldoende voor echt vorstgevoelige planten. Bovendien moet de aarde dan niet nat zijn. Denk ook eens aan piepschuim bloembakken, die beschermen ook redelijk tegen vorst. Je kunt die te zware potten ook rijdend in die berging brengen. Er zijn verschillende hulpmiddelen voor in de handel Als je handig bent kun je zelf ook wel onderstellen in elkaar timmeren en daar wielen onder zetten. En als je fysiek niet zo sterk meer bent, is een steekkarretje ook wel handig om kratten met boodschappen in huis te brengen is mijn ervaring. Dat die planten dan hooguit een paar weken donker staan is niet zo erg.

vr, 08/01/2016 - 11:50
Libosa

Bedankt voor de reactie's!
Op basis van de antwoorden ga ik de cosmosinfo-icon in de berging zetten, maar de andere 2 planten ga ik toch proberen met noppenfolie. Deze planten wil ik dan in het foliekasje zetten, de vorst zal er niet uit wegblijven, maar ze staan dan wel beschutter. De temperatuur is er ook net steeds iets hoger dan buiten, wel heb ik gemerkt, dat ik vaker moet luchten door de hoge luchtvochtigheid. Zo'n kasje is voor mij nog redelijk nieuw, dus ook mee leren omgaan, maar ik ben er wel blij mee om in te zaaien en op te kweken.
Ik heb inderdaad een transportplankje, waarop ik dingen kan zetten om te vervoeren, wat ik 's zomers ook gebruik om zakken aarde van voor naar achter te brengen ;) Een steekwagentje heb ik ook al eens naar staan kijken, maar in het goedkopere segment is de belastbaarheid laag, maar daarbij had ik meer de zakken aarde in de zomer voor ogen, voor planten verplaatsen zou het echter prima voldoen, dus toch maar eens naar kijken.
Gezien mijn fysieke conditie ben ik voortdurend op zoek naar dingen, die het leven makkelijker maken, zowel in huis als in de tuin ;) Ik houd van mijn zelfstandigheid en hoewel ik soms noodgedwongen wel hulp moet vragen, weet ik het meestal linksom of rechtsom wel zelf oplossingen te bedenken.
Nogmaals bedankt!
Vriendelijke groet,
Lily

vr, 08/01/2016 - 12:29
satomi

Mocht je een stopcontact in de buurt hebben dan zou je kunnen proberen om de vorst uit het kasje weg te houden met een lichtslang (kerstverlichting).

vr, 08/01/2016 - 13:47
Libosa

Een lichtslang heb ik niet, maar zou dat wel genoeg warmte afgeven? Ik heb nog wel zitten denken om eventueel een extra rol noppenfolie te halen om de binnenkant van het kasje meer te isoleren tegen kou. Het staat overigens niet in het tuingedeelte zelf, maar onder een overkapping, wat al meer bescherming geeft.
Wel een interessant idee om met bv een lichtslang warmte te creëren, want een stopcontact is het probleem niet. Misschien nog andere alternatieve ideeën?
Groetjes Lily

vr, 08/01/2016 - 14:51
GreenConnection

Ooit een badkamerkachel (heteluchtkacheltje) voor 11 euro gekocht, die m'n schuur vorstvrij houdt. Er zit zelfs een thermostaat op.

vr, 08/01/2016 - 17:12
lousje

Ik breng een oude keukenlaurier van zo'n 70 kilo die op een transportkarretje staat naar de schuur als er echt sprake is van 24 uur vorst beneden -5 graden .In de schuur krijgt hij dan een jas van noppenfolie en ik hang er een looplamp met een gloeilamp in.Dat houdt de temperatuur net zo hoog dat de plant niet bevriest.Er zijn ook bodemwarmteplaten en -kabels die je weer kunt gebruiken bij zaaien en stekken. Momenteel is er in mijn kas een plaat in gebruik van een wintergast t. w.een aangelopen kat!!! Ik zie dat er diverse steekwagentjes voor heel redelijke prijzen te koop zijn op Marktplaats

vr, 08/01/2016 - 22:07
de haan

Een lichtslang werkt goed onder de noppenfolie, maar je moet niet degene hebben met led,s, want dir geven geen warmte af. Wel de pot goed beschermen. Cosmosinfo-icon kan je af laten sterven en in het voorjaar geef je hem weer verse grond.

za, 09/01/2016 - 15:54
Libosa

Zo'n badkamerkacheltje lijkt me ook wel wat voor in het kasje, want in de berging heb ik geen elektriciteit. Ik heb wel een heel oud, maar goed werkend straalkacheltje, maar lijkt me niet geschikt voor buiten, al staat het relatief droog in het kasje. Ik zal wel eens uitkijken naar iets, wat ook in vochtige ruimtes kan staan.
Een steekwagentje staat ook dit jaar op een verlanglijstje, het liefst 1, die ook de zakken aarde met een paar tegelijk kan vervoeren.
De cosmosinfo-icon heb ik gisteren in de berging gezet, omdat het zacht weer is geweest ziet hij er nog behoorlijk groen uit met zelfs hier en daar nog een bloemknopje, wat uiteraard niet meer zal open gaan. Twee andere planten heb ik in het kasje gezet, 1 ingepakt met folie en wat me opviel na het inpakken, dat het opeens toch stukken warmer binnen de folie was.
Inmiddels is het weerbericht voor volgende week weer wat bijgesteld naar lichte vorst, dus niet meer de voorspelde -4 graden. Toch krijg ik wel wat de kriebels van het zachte weer, omdat veel planten al beginnen uit te lopen, terwijl strenge vorst nog steeds tot de mogelijkheden behoort.
Bedankt voor de reactie's!
Groetjes Lily

zo, 17/01/2016 - 19:30
Draco

Een verlate aanvulling, maar gelet op de actualiteit is het misschien nog van nut? Noppenfolie isoleert enigszins, maar de werking wordt deels te niet gedaan doordat de lucht erin krimpt bij afkoeling. Zoals Maria 1 aangeeft is de werking beperkt van duur zodat zonder bijverwarming de te beschermen kuip al na een aantal uren de buitentemperatuur zal evenaren. Om mijn kuipplanten voor nachtvorst tot -5°C te beschermen, gebruik ik een oude fitnessmat die weinig krimpgevoelig is en vul deze af met droog blad. Oude dekens of een verhuisdeken van de bouwmarkt voldoen ook goed. Houdt de vorst aan en bij een verdere temperatuurdaling, zet ik de kuipen in de garage, tijdelijk in het donker is geen bezwaar.
p.s. Ik heb de indruk dat de webmaster nog niet is toegekomen aan de implementatie van de talrijke suggesties ter verbetering van de infrastructuur van deze website als uitvloeisel van lange discussies. i.e. nog steeds wordt mijn in Safari geschreven tekst op onnavolgbare wijze verknipseld! Ook mis ik nog een automatische redressering naar mijn ingevoerde tekstbericht.

ma, 18/01/2016 - 13:07
fuchsia

Ik gebruikte weleens van die grote dikke kaarsen, wel opletten dat ze niet om kunnen vallen, dus b.v. in een zinken emmer of pot plaatsen.
Zorg vooral dat de koude oosten en noorden wind wat getemperd wordt. Wind doet soms meer schade dan vorst, denk hierbij aan uitdroging.

wo, 20/01/2016 - 11:36
Libosa

Excuses, dat ik verder niet meer gereageerd heb, maar er is mij iets heel onaangenaams overkomen, wat mijn leven op zijn kop heeft gezet. De planten zijn op dit moment wel het laatste waar ik denk, al heb ik al gezien, dat bv de honing/meloen salie het loodje heeft gelegd. De andere planten lijken er vooralsnog goed uit te zien, maar dat is nog even afwachten.
Ik ben blij, dat al mijn planten in potten staan, want ik zal moeten verhuizen wegens meer dan ernstige overlast van de bovenburen, inmiddels ligt de zaak bij de strafrechter, maar het is hier niet leefbaar meer! Mocht ik, hopelijk snel, een andere woning vinden, zijn de potten eenvoudig op te tillen en mee te nemen ;)
Het klinkt allemaal ernstig en het is ook ernstig, maar ik blijf hier zeker terugkomen, omdat ik het een fijn forum vind met goede reactie's, waar ik wat aan heb, maar voorlopig liggen mijn prioriteiten elders.
Vriendelijke groet,
Lily

wo, 20/01/2016 - 13:23
Ineke*

Sterkte met alles, en hopelijk kom je goed terecht.

do, 21/01/2016 - 16:14
Libosa

Ineke, ik begrijp wat je bedoelt, maar het kwam wel even wat onaangenaam in mijn mailbox en ik schrok gelijk van wat heb ik nu weer gedaan...
Het gaat dus niet om mij, maar om iemand die inderdaad inbreuk maakt op mijn bericht. Prima, dat je daarop wijst, maar het zou wel prettig zijn als je in het vervolg even de naam vermeldt van degene, die inbreuk maakte. Scheelt mij wat schrik, zeker nu ik toch al wat gespannen ben.
Groetjes Lily

do, 21/01/2016 - 17:17
Ineke*

Ik heb het aangepast :)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag