Zantedeschia -Calla

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/05/2018 - 23:55
Frans99

Zantedeschia -Calla

Hai,

Na lange tijd en via nieuw wachtwoord eindelijk weer kunnen inloggen.

Hoewel een cactus man, heb ik me nu door mijn vriendin laten verleiden een Rode en Witte Zantedeschia - Calla aan te schaffen.

De eerste was de rode, keurig water gegeven op de schotel, maar bleek teveel de plant begon namelijk te huilen, iets wat normaal is als je TE veel water geeft. Probleem is dat onder de plastic potjes een opstaande rand zit, waardoor je als je weinig water geeft de plant niet bereikt. De vraag is, mag je een Zantedeschia van bovenaf water geven? Bij cyclaam, wat ook een knol is mag dat namelijk niet.

Of, is het beter de opstaande rand weg te snijden zodat de echte bodem van de pot direct in een klein laagje water kan staan, zodat je nooit teveel geeft? Ik weet eens per week, maar met opstaande rand blijkt dat gauw teveel te zijn. De pot die ik heb, is foto 1 = 2243.jpg is het potje met harde smalle rand. Foto2 = 2244.jpg is het potje zonder rand. Ik wil beslist niet dat het mislukt, want het is de bedoeling dat straks alle kleuren in een bak komen testaan.

Wie o wie weet voor mij de oplossing? Ben bang als ik een keer per week op de knol water geef dat het ook niet goed gaat.

Met vriendelijke groet,

Frans

Foto1
ma, 07/05/2018 - 00:22
GreenConnection

De keuze van de pot is afhankelijk van de teeltmethode van de teler. De planten staan in waterdchte bakken en die worden op bepaalde tijden gevuld met water. Na wateropname wordt het water in de bakken weer weggepompt, zodat de potten niet te lang in het water blijven staan.

Je zou hetzelfde kunnen toepassen in een sierpot of een diepe schotel.Na wateropname giet je de pot/schotel leeg. De potkeuze is daarbij niet van belang; beide uitvoeringen werken.

Overigens mag je, als de knollen zijn uitgelopen ook bovenop water geven. Nog niet uitgelopen knollen zou ik zeer matig vochtig houden.

ma, 07/05/2018 - 00:42
Frans99

Hai,

Hartelijk dank, ben weer een heel eind verder, nu nog even hoe lang ik ze dan in het water moet laten staan.

Moet ik dan denken aan een paar minuten of langer?

Knollen zijn uitgelopen daar gaat het niet om en er zijn prachtige bloemen.

Voor mij is het totaal nieuw en ik wil het niet verzieken.

ma, 07/05/2018 - 06:46
GreenConnection

Meestal volstaat 10 minuten, afhankelijk hoe droog de potgrond is.

ma, 07/05/2018 - 11:07
Frans99

Geweldig, weet genoeg en bedankt.

We gaan ermee aan de slag.

wo, 09/05/2018 - 14:33
Frans99

Ik zit nog met twee dingen,
Een van de Calla’s met een pot van 20 cm doorsnee, is na het water geven zoals geadviseerd alleen tegen de bodem aan vochtig en dan ongeveer 1,5 cm, gemeten met zo’n vochtmeter. Is 10 minuten voor zo’n pot te weinig misschien?

De Calla’s staan nu op een klein vensterbankje voor een raam met vrij dichte vitrage, het raam is het raam van een overdekt balkon. Ik vermoed dat ze te weinig licht krijgen.

Het woonkamer raam is op het zuidoosten, de zon komt daar van 0ngeveer 09:00 tot 13:30 en dat deel van het raam is zonder vitrage. Dat is zeker weer te heftig voor ze, of zou dat kunnen? Niet Op de vensterbank, maar op een tafeltje daarvoor? Dus 40 cm van het raam?

wo, 09/05/2018 - 14:46
GreenConnection

Zoals ik al opmerkte: afhankelijk van de droogte van de potgrond. Als de grond erg droog is, duurt het soms veel langer voor het vocht doorgetrokken is. Dan is eenmaal dompelen een betere oplossing.

De zitkamer lijkt me een bestere plek. Laat de planten wel langzaam wennen aan de zon, dus de eerste dagen schermen.

wo, 09/05/2018 - 14:57
Frans99

Weer bedankt. Ook de grote pot is nu vochtig en niet Te.

We zijn er nu achter. :-)

Oke, heb speciaal papier daarvoor, we gaan ze verplaatsen, want ze stonden nu naast de deur naar het balkon en met dit weer wilde ik hem openen, maar tocht is niet goed voor ze dus de deur gesloten gehouden. We gaan ze langzaam laten wennen en nogmaals dank.

do, 24/05/2018 - 11:47
Frans99

Nog een tweeledige vraag.

Ik wil ze voeding geven, kan ik daarvoor "Bloeiende planten" van Pokon gebruiken of moet ik wat anders halen en wat?

Kan ik dezelfde mest ook gebruiken voor Stephanotis en Spathiphyllum Verdi?

do, 24/05/2018 - 12:06
GreenConnection

Universele kamerplantenvoeding is prima.

do, 24/05/2018 - 12:36
Frans99

Dan zal ik dus de deur uit moeten lol want ik heb alleen die ik omschreef

Bedankt voor het antwoord

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag