coniferen snoeiafval gebruiken tegen onkruid

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/05/2009 - 00:11
lvb

coniferen snoeiafval gebruiken tegen onkruid

Hallo
In mijn moestuin staan een aantal coniferen. Die heb ik vandaag gesnoeid. Ik vroeg mij af of ik het (fijne) snoeiafval kan gebruiken om de bodem te bedekken tussen mijn groenten (zoals vaak met stro gedaan wordt).

Het leek me ideaal, omdat ik nogal wat heb. Maar misschien dat het afval teveel stikstof aan de bodem onttrekt en hem verzuurt?

Iemand ervaring/advies?

vr, 22/05/2009 - 00:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Coniferenafval veroorzaakt nogal wat schimmelvorming als het onder vochtige omstandigheden opeen ligt, dus het is niet aan te raden.

vr, 22/05/2009 - 04:42
Bushdoctor

Ik kan het helemaal eens zijn met de opmerking van Greenconnection,
maar aan de andere kant gebruiken mensen van alles als mulch in hun tuin. Ik zou de hele berg op de compost gooien en een klein deel ervan testen in mijn tuin... Alle mulch gaat schimmelen en composteren volgens mij...

Mulch en dus compost voegt toch juist stikstof aan je aarde toe?

vr, 22/05/2009 - 11:56
lvb

Ja dat schimmelen, das waar ja. Ik heb vorig jaar al het snoeiafval op de composthoop gegooid en het werd inderdaad wit, waar het bedekt was en vochtig.

Tast die schimmel dan ook mijn groenten aan? de wortels?

Het afval was vorig jaar na 1 jaar nog steeds niet (helemaal) verteerd, althans de houtige gedeelten. Dus echt goeie compost is het dan niet lijkt me.

vr, 22/05/2009 - 11:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Of het de groente aantast weet ik niet, maar de mogelijkheid is aanwezig. Vooral in een natte periode lijkt het me ook niet prettig om over te lopen.

ma, 25/05/2009 - 16:27
Bushdoctor

Lvb, dat de houtige delen nog niet verteerd zijn wil zeker niet zeggen dat je geen goede compost hebt gemaakt. Je kunt het prima in zijn huidige staat gebruiken maar je zou het bijvoorbeeld ook door een zeef kunnen halen.

Ik denk dat je inderdaad moet oppassen met al dat 'verse' groen op de grond. Beter eerst (voor)composteren.

Onderwerp gesloten