druiven en meeldauw

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/05/2009 - 00:22
anjelier

druiven en meeldauw

vorig jaar heb ik een tuin met een kas overgenomen waar drie oude druivenplanten in staan. vorige zomer kregen de planten eind juni last van meeldauw, waardoor de oogst geheel is mislukt, alle druiventrossen knapten open. het spuiten met een zwaveloplossing heeft niet geholpen.

afgelopen winter heb ik de planten flink teruggesnoeid en de oude bladeren zoveel mogelijk weggehaald. nadat de planten mooi zijn uitgelopen is helaas de meeldauw teruggekeerd, zelfs eerder dan vorig jaar. verwijderen van aangetaste takken en bladeren en spuiten lijkt niet te helpen. ik vrees dat ook dit jaar er geen druivenoogst zal zijn en ik overweeg nu de planten te rooien.

heeft iemand misschien nog een goede tip?

vr, 22/05/2009 - 23:46
guy_fruit

Blijkbaar zijn het erg gevoelige druiven die u staan hebt!
Het beste kan je die vatbare druiven rooien en vervangen door een ziektetolerant ras.
Beslis je toch van het nog eens te proberen dan moet u in het najaar alle bladeren (100%)verwijderen. Vervolgens de kas behandelen met spuitzwavel.
Vanaf het zwellen van de knoppen tot einde mei om de 10 dagen behandelen met spuitzwavel. Vanaf einde mei stuifzwavel stuiven over de bladeren.
's Morgens altijd goed luchten zodat het vocht snel weg kan. Laat geen bladeren tegen het glas groeien.

Guy
https://tinyurl.com/y4s2sxkv

za, 23/05/2009 - 11:00
anjelier

Volgens het tuincentrum staan de wortels mogelijk te nat. Iemand suggereerde stenen of schelpen in de bodem te doen voor een betere afwatering. Geen idee of het een gevoelig ras is. Ik heb al een aantal keren met zwavel gespoten en zal dat blijven doen. Ook zal ik de bladeren die tegen het glas groeien weghalen. Hartelijk dank voor de tips!

zo, 24/05/2009 - 21:40
anopoeld

Een van de grootste oorzaak met meeldauw in kasdruiven is trek.
Als bv.luchtramen open zijn dan moet wel de deur dicht blijven.
als er meeldauw aanwezich is kan je het best licht stuiven met stuifzwavel.
Met stuiven kom je op alle plaatsen daar waar je met spuiten niet kan komen.
Ik weet niet of het middel nog is toegestaan in nederland.
Jan

ma, 25/05/2009 - 00:35
anjelier

dank voor de tip! ik laat momenteel inderdaad altijd dakramen en deur openstaan. zal dat morgen eens aanpassen. ik gebruik silinal van ecostyle. mij aangeraden door intratuin. dat is volgens mij niet op basis van zwavel.

di, 09/06/2009 - 12:15
anjelier

de meeldauw is nog aanwezig, steeds meer bladeren zijn aangetast en ik zie nog geen spoor van bloei. zou het zo kunnen zijn dat deze oude druivenplanten niet meer zijn te redden? en het raadzaam is om ze te vervangen door een andere (hopelijk meer resistente) soort? andere tips zijn ook welkom.

wo, 10/06/2009 - 00:55
anopoeld

Meeldauw is een spoor die door het blad en vrucht groeid.zelfs als meeldauw dood is kan je altijd zien waar deze heeft gegroeid.deze laat zijn spoor na.
als je op jouw manier altijd meeldauw krijgt moet je een ander soort proberen.
Stekt of plant in het najaar.
Jan

vr, 12/06/2009 - 11:59
anjelier

bedankt. ik ga een dezer dagen de planten rooien, hoe jammer ook, want ze zijn al zeer oud. vervolgens ga ik een andere soort proberen. welke druivenrassen zijn minder gevoelig voor meeldauw?

vr, 12/06/2009 - 12:47
halloirma

Misschien heb je iets aan dit overzicht:
https://tinyurl.com/yypmnzxo

mm hij plakt de link n beetje raar.. kopieer de link maar zonder spatie tussen 'v' en 'itis' en 'ras' en 'sen'..

vr, 12/06/2009 - 23:38
anjelier

overigens valt me op dat de druiven in het geheel niet bloeien. heeft dit met de meeldauw te maken of met snoeien? ik heb ze van de winter tot op het hout teruggesnoeid, maar ook weer niet heel drastisch.

vr, 03/07/2009 - 13:10
Uden

dat je geen druiven hebt komt waarschijnlijk door het snoeien. Druiven dragen het beste op éénjarig hout. Als je tot op het oude hout hebt teruggesnoeid is dit verwijderd.

Er zijn op internet verschillende goede artikelen te vinden over snoeien, bijv. hier met veel foto's: https://tinyurl.com/yxnhlprw

Wat betreft de druiven in de eerder genoemde lijst (https://tinyurl.com/yypmnzxo): met de aanbevolen rassen 'Muscat Bleu' en 'Zalagyöngye' heb ik niet zo'n goede ervaringen. Beiden hebben een slechte vruchtzetting en zijn gevoeliger voor echte meeldauw dan wordt aangegeven.

Palatina en Rondo doen het wel erg goed (ook buiten de kas). In de kas doet ook de 'Boskoop Glory' het erg goed. De 'Frankenthaler' in mijn kas wordt gerooid: ik vind de druiven erg lekker, maar hij is ook te vatbaar.

Onderwerp gesloten