Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 16/08/2009 - 15:17
Andrea72

Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?

We hebben in het voorjaar onze tuin laten aanleggen. Alles groeide mooi en zag er gezond uit. Tot een week of 4 terug. Toen viel me op dat de beukenhaagjes dor blad heeft. Ook een roos een kamperfoelie en een klimhortensia zijn inmiddels aangetast...zo zonde want hij was zo mooi, vooral voor het eerste jaar. Kan iemand me vertellen welke ziekte er in de planten zit en hoe te behandelen? En komt de beukenhaag volgend jaar weer gewoon terug of zijn de struiken nu al verloren? Hier enkele foto's

Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?
zo, 16/08/2009 - 15:18
Andrea72

Nog een foto

Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?
zo, 16/08/2009 - 15:19
Andrea72

Nog een...

Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?
zo, 16/08/2009 - 15:20
Andrea72

En nog een foto...

Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?
zo, 16/08/2009 - 15:23
Andrea72

Laatste foto, sorry voor alle losse foto's kreeg ze niet in een bericht..

Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?
ma, 17/08/2009 - 10:43
lily-anne

Je schrjft dat je tuin pas in het voorjaar is aangelegd - het kan zijn dat je planten ( vooral de beukenhaagjes ) last hebben van droogte . Je zou het niet zeggen maar als je een regenmeter hebt en de waarden opschrijft, dan merk je dat er echt niet veel regen valt . Nieuwe planten hebben nog geen diepe wortels en kunnen dus soms onvoldoende aan water geraken bij droog weer - Het is dan ook vaak nodig om pas aangeplante planten extra water te geven het eerste jaar .Niet alle dagen een beetje water want dan blijven ze alleen oppervlakkige wortels maken, maar af een toe veel water en dan weer wachten tot het echt nodig is .Je roos heeft last van de zwarte bladvlekkenziekte - de aangetaste bladeren verwijderen( ook de afgevallen dorre bladeren en vernietigen ( zeker niet op de composthoop )er bestaan middelen om dit aan te pakken maar beter is het om kwaliteits rozen te kopen die resistent zijn aan veel ziektes. Je kamperfoelie is moeilijk te zien op de foto of het witziekte is of van de droogte of door bladluizen - duidelijkere detailfoto zou kunnen uitsluitsel geven
groetjes
Lily-Anne

ma, 17/08/2009 - 16:58
Hendrik Jan

Eerste jaar aangeplant, dus opzich kan je dit best wel verwachten, de planten moeten gewoon nog echt goed aanslaan, de wortels moeten ook nog groeien. Planten de eerste jaren extra in de gaten houden i.v.m. droogte.

De roos heeft sterroetdauw (blackspot), de ene roos is daar gevoeliger voor dan de andere, daarom koop ALLEEN en benaamde roos, zodat je de eigenschappen van de roos weet, verder ter voorkoming:
1 in jan/feb de roos wat kalk geven (door de grond mengen natuurlijk)
2 in maart wat koemest(korrels) geven met wat beendermeel
3 in mei rozenmest geven (lees instructie op de verpakking, verschilt per fabrikant).
4 als de roos in het voorjaar gaat uitlopen goed inspecteren op luizen en deze DIRECT verwijderen, deze luizen scheiden een soort suikerachtige substantie af, wat later de oorzaak is van een virus die sterroetdauw veroorzaakt.
5 rozen nooit besproeien maar gewoon water geven bij de wortels (ook weer ter voorkoming van sterroetdauw en meeldauw).
6 laat een roos nooit droog staan

ma, 17/08/2009 - 15:32
Andrea72

Dank jullie beide voor de reactie. Ik heb inderdaad de eerste 3 maanden zowat dagelijks water gegeven en dus niet 1 x per week heel veel. Dat zou dus een oorzaak kunnen zijn van de dorre blaadjes aan de beukenhaag. Zal vanavond eens flink de boel natmaken. Wat betreft de rozen, ik heb ze gemest in het voorjaar zowel met kalk als met rozenmest. In de voortuin heb ik ook rozen staan en deze weet ik wel de naam van,sneewitje. Die heb ik op dezelfde manier gemest in het voorjaar. Ik had enorm veel last van luizen. Eerst 2 weken geprobeerd met een harde straal maar ze gingen niet weg..wilde liever geen chemische toestanden gebruiken ivm met kind, poes en loslopende kippen. Toch maar een product gehaald van bayer tegen hardnekkige luis. Dit heeft uiteindelijk wel geholpen! Nu zit het me toch niet lekker van die stamroos. Ik heb er 2 en wilde dezelfde kleur. Nou is er een donkerrood en de ander oranjerood. Ik heb inderdaad ook geen idee hoe ze heten. Denk toch dat ik de hovenier hierop ga aanspreken en vraag voor 2 nieuwe stamrozen. Wil het liefs dan roze of rode rozen op stam. Nog suggesties? Zal straks proberen om nog een foto van de kamperfoelie te maken. Ook daar heb ik er 2 van, waarvan de ene het wel goed doet! Lang verhaal heb ik getypt maar goed, nogmaals bedankt!

ma, 17/08/2009 - 17:03
Hendrik Jan

Een zeer gezonde en betrouwbare rijke doorbloeier (in de praktijk toch vaak een 2x bloeiende roos) is Rosainfo-icon 'Bonica', deze roos bloeit roze.

De getoonde roos op stam op de foto, lijkt mij slecht vertakt en te dicht bij de schutting geplaatst.

ma, 17/08/2009 - 20:32
Andrea72

Even gegoogled en dat is inderdaad een fraaie roos! Dank voor de tip. De rozen wat nu staan zijn ook raar vertakt..dacht dat komt nog wel goed maar het lijken net 2 wijd uitstaande armen :) zal der eens een foto van maken. bedankt weer!

ma, 17/08/2009 - 20:54
Andrea72

Roos

Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?
ma, 17/08/2009 - 20:55
Andrea72

kamperfoelie

Help, wat voor een ziekte zit er in mijn tuin?
ma, 17/08/2009 - 21:34
Hendrik Jan

Als de getoonde roos echt een stamroos is, dan ziet hij er echt zeer vreemd vertakt uit, ook een veel te ver door geschoten lijkt mij, opzich hoort er een mooie compacte bol van bladeren en bloemen op de stam te staan.
Er zijn enkele stamrozen vaak enkelbloemig, die breedt uitlopen (meer horizontaal, maar niet zo omhoog) en je hebt natuurlijk ook treurrozen op stam, deze groeien ook vaak meer in de breedte en hangen dan natuurlijk naar beneden.

Staat de kamperfoelie in de volle zon of in de half schaduw? Als hij in de volle zon staat, dan begint hij meestal goed in het voorjaar en het begin van de zomer en dan gaat het mis.

Onderwerp gesloten