laurier met zieke jonge scheuren

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/08/2009 - 00:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

laurier met zieke jonge scheuren

Ik heb een oude laurierhega staan in de tuin. In december 2008 ben ik hier komen wonen, dus ik weet geen voorgeschiedenis. Toen ik in het voorjaar de heg ging snoeien bemerkte ik dat er veel bladeren aangetast waren. Ze krullen aan de zijkant om en zijn kreukelig. Ik heb ze toen zoveel mogelijk weg geknipt.
De heg heeft grandioos gegroeid, maar bijna al het jonge uitschot heeft dit zieke blad. Nu zit er ook een soort wit poeder op aan de bovenkant. Veel jonge scheuten hebben zelfs geen (of heel klein) blad. Andere bladeren zijn niet mooi frisgroen, maar een ziekelijk soort lichtgroen.
Beestjes zijn absoluut niet te ontdekken, maar de mieren schijnen het wel aantrekkelijk te vinden. Op de aangetaste takjes zitten heel veel mieren.
De prunusinfo-icon, die ook in de heg staat, de boerenjasmijn en de vlier lijken nu ook die rare blaadjes al te krijgen. Ik ben bang dat het zich uitbreidt en ik ben bang voor de rest van de tuin.

Op dit forum las ik 2 artikelen die lijken op wat ik beschijf:
Op 20-07-2003 werd het antwoord gegeven dat het een schimmel was. Uiteindelijk heeft deze persoon zijn hele heg moeten verwijderen omdat het niet te bestrijden was.
Op 21-05-2004 een omschrijving die lijkt op de mijne, maar hier is helaas nooit een antwoord op gekomen.

Is er iemand die me advies kan geven? Ik hoop dat het te behandelen is, want ik zit er echt niet op te wachten om de hele heg eruit te halen :-(

Mocht het nodig zijn om een foto te plaatsen, dan zal ik wat blad uit de kliko halen om te fotograferen :-)

di, 04/08/2009 - 10:43
tuinprins

Is een bekende ziekte bij laurierkers. Het is een hardnekkige vorm van meeldauw die niet eenvoudig te bestrijden is. Op de site van de Tuinen van Appeltern staat hierover het volgende te lezen:

De haag is aangetast door de schimmel Podosphaera oxyacantha, die familie is van enkele andere Podosphaera-schimmels die vooral op steenvruchtbomen voorkomen (abrikoos, pruim, kers en amandel, ook allemaal leden van de Prunusinfo-icon-familie). Het is een vorm van meeldauw, en wordt in Engelstalige landen Powdery mildew genoemd, poederachtige meeldauw. De sporangiën van de schimmel overwinteren in de knoppen en afgevallen blad onder de boom of struik. Bij warm vochtig weer (vanaf eind april en soms wel tot eind september) verspreid de schimmel zich via regendruppels, dauw etc. Op jonge scheuten en nieuw blad is dan enige tijd een witte poederachtige aanslag te zien. Daarna ontstaan lichtgroene, later bruin wordende vlekken, en het blad gaat bobbelen of krult zich op, terwijl ook de twijgen misvormd kunnen raken. Chemische bestrijding heeft nagenoeg geen effect. Ook fungiciden als Exact vloeibaar (werkzame stof triadimenol, fabrikant Bayer) en zelfs Luxan Carbendazim-500 FC (een professioneel bestrijdingsmiddel), die wel tegen gewone meeldauw op fruitbomen gebruikt worden, blijken tegen deze meeldauwsoort niets uit te kunnen richten. Preventief is er gelukkig ook tegen op te treden. Door al heel vroeg in het seizoen te beginnen met snoeien van de haag kan verspreiding van de schimmel grotendeels voorkomen worden. In plaats van 1 of 2 knipbeurten per jaar zijn er dan 3 nodig. Het afgevallen aangetaste blad en het knipsel van de eerste snoeibeurt moeten verwijderd worden om hernieuwde infectie te voorkomen. Ook het latere snoeiafval kan beter afgevoerd worden. Snoeigereedschap moet goed ontsmet worden. De eerste knipbeurt wordt uitgevoerd zodra de eerste schimmelwaas waargenomen wordt, of anders eind april/begin mei. De tweede ronde volgt dan eind juni/begin juli, terwijl de haag tenslotte ook eind augustus/begin september nog een keer geknipt wordt. Zodra de schimmel niet meer voortwoekert krijgt de haag de kans om zich te herstellen. In het voorjaar kunt u de haag eventueel wat extra bemesten, zodat zijn weerstand verhoogd wordt. Laurierkers groeit op alle voedzame, niet te natte en te koude gronden, met een voorkeur voor humeuze grond met wat kalk. Een kalihoudende mestsstof bevordert de afharding van de bladeren en jonge twijgen. Daarnaast kan wat compost gegeven worden. Mulchen of het aanbrengen van schors of houtsnippers kan beter achterwege blijven in verband met de overwinteringsmogelijkheden die dat biedt aan de meeldauwschimmels.

Bron: de website van de Tuinen van Appeltern

Gegroet, de tuinprins

di, 04/08/2009 - 15:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je wel voor je antwoord tuinprins. Ik had de info op Appeltern al gelezen, maar wilde graag een second opinion :-)
Helaas is het nu bevestigd. Nog steeds geen bestrijdingsmiddel voorhanden voor deze schimmel dus? :-(

wo, 05/08/2009 - 00:14
tuinprins

Volgens mij nog steeds niet.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten