Plantensterfte, waarschijnlijk door wortelvraat

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 25/07/2009 - 21:47
Weatherman

Plantensterfte, waarschijnlijk door wortelvraat

In een relatief vochtig gedeelte van mijn tuin zijn de afgelopen weken een aantal planten hard achteruit gegaan. Ik heb zelfs even de buurman verdacht van het gebruiken van onkruidverdelging op de erfscheiding, maar hoogst waarschijnlijk heeft de sterfte een biologische oorzaak.
Zojuist heb ik een aantal afgestorven delen van planten uit de grond getrokken en ik zag bij de wortels een ware explosie van kleine larven/rupsjes/wormpjes.
Het lijken mij de larven van de rouwvarenmug, maar helemaal zeker ben ik niet.
Wat denken jullie en wat is vervolgens de beste bestrijding?
Een foto maken was lastig, de beestjes zijn slechts enkele mm's groot, maar hierbij een poging.

Plantensterfte, waarschijnlijk door wortelvraat
za, 25/07/2009 - 15:48
Weatherman

Groter overzicht:

Plantensterfte, waarschijnlijk door wortelvraat
za, 25/07/2009 - 21:59
tuinprins

Volgens mij zijn het geen larven van de varenrouwmug (dus niet rouwvarenmug). Deze zijn dunner van vorm. Bovendien komen larven van de varenrouwmug zelden voor in de volle grond en ze knagen niet aan de wortels van al wat oudere planten. Zij komen vooral voor in kassen en dan met name in stekgoed en potplanten. Ook in de wietteelt schijnt de larve regelmatig op te duiken. Ze gedijen dus vooral in potgrond, in ruimtes met warmte en met een hoge luchtvochtigheid.

Wat voor larve het dan wel is? Ik zou het niet weten. In ieder geval is het geen larve van de taxuskever.

De vraag die ik heb is: om wat voor planten gaat het hier eigenlijk? Misschien dat het antwoord ons wat verder kan helpen.

Gegroet, de tuinprins

za, 25/07/2009 - 23:36
Weatherman

Alvast bedankt voor je antwoord tuinprins.

Het betreft meerdere planten die zichbaar lijden, zo wat alle planten die op het getroffen gedeelte bij elkaar staan.

De planten die nagenoeg overleden zijn:
- Campanulainfo-icon
- herfstaster
- volgens mij een virburnum soort (kleinblijvend, wortels op foto)

Ernstige zichtbare schade:
- Lonicerainfo-icon henryi
- Akebiainfo-icon quintata
- Hydrangeainfo-icon paniculata 'Grandiflora'

Zichtbare schade:
- Ereprijs (langbladig)
- Blauwe regen

Het betreft kleigrond en een tuin die afgelopen najaar is aangelegd. Tot een maand geleden was de groei en bloei perfect, ook elders in de tuin geen terugval in groei. Het stukje ligt aan de westzijde van de tuin.

Ik zou natuurlijk het hele stuk kunnen rooien en de grond laten afgraven, maar dat is wel erg rigoureus.

Hieronder een uitsnede van een overzichtsfoto die op 17 juni geschoten is, toen alles nog ogenschijnlijk in orde leek:

Plantensterfte, waarschijnlijk door wortelvraat
za, 25/07/2009 - 23:38
Weatherman

Nu een foto van 11 juli.
De Akebiainfo-icon is al aan het wegkwijnen en de campanulainfo-icon vrijwel verdwenen. Ook de lonicerainfo-icon en viburnuminfo-icon beginnen tekenen van verdorring te vertonen en de hydrangeainfo-icon laat slappe bladeren zien.

Nu was dit na een volle week heet zomerweer, dus ik dacht nog aan een potentieel watertekort, alhoewel ik soms wel berregende. Na enkele emmers water leek de hydrangea enigszins te herstellen, maar echt duidelijk was het niet. Mogelijk heb ik er ook larven mee verdronken?

Plantensterfte, waarschijnlijk door wortelvraat
za, 25/07/2009 - 23:39
Weatherman

De laatste foto dateert van 23 juli, dus afgelopen week. Nu hebben we een behoorlijk wisselvallige periode achter de rug, dus tekort aan regen verklaart het verdorren en verwelken niet. Schade aan wortels mogelijk wel.

Hopelijk helpt dit je iets verder!

Plantensterfte, waarschijnlijk door wortelvraat
zo, 26/07/2009 - 12:20
tuinprins

Helaas moet ik het antwoord schuldig blijven.

Ik heb er echter wel een aantal overwegingen bij. Afgaande op de tweede foto (dode stam met larve) vermoed ik dat deze plant (Viburnuminfo-icon)al langere tijd bezig was met afsterven. Hieruit volgt de vraag wat was eerder: de larven of het afstervingsproces? Met andere woorden: zijn de larven verantwoordelijk voor het afsterven van deze plant of zijn deze larven pas gekomen nadat de plant al ernstig verzwakt was? Op dit soort kip-of-ei vragen is het lastig antwoord geven zolang je niet weet met wat voor soort larven we hier van doen hebben.
Verder is het van belang te weten of de teruggang van de genoemde planten dezelfde oorzaak heeft. Oppervlakkig gezien kan dit zo zijn maar het HOEFT natuurlijk niet.

Mijn gevoel zegt dat de droogte van mei/juni/begin juli toch meespeelt. In een jonge tuin zijn planten nog maar licht vastgeworteld en een droge periode leidt dan al snel tot stress bij de planten. Planten gaan op hun reserverves teren. Pas later is er duidelijke schade waarneembaar.
Maar dit is dus mijn gevoel en geen vaststaand feit.

Wat nu te doen? Ik zou de zaak nog even aankijken en als er nog meer planten gaan kwijnen dan zou ik contact opnemen met de persoon die de tuin heeft aangelegd en kijken wat hij/zij er van vindt.

Gegroet, de tuinprins

zo, 26/07/2009 - 14:42
Hendrik Jan

Ik ben het ook een met het kip of het ei verhaal van @Tuinprins.

De Hydrangeainfo-icon puniculata heeft veel water nodig maar is pas geplant, heeft een klap gehad en de wortels moeten zich nog verder ontwikkelen, dus het lijkt mij dat hij er nu normaal uitziet.

De Akebiainfo-icon is zeer vaak het eerst (en soms ook het tweede) jaar na inplanten niet echt veel, maar pas het tweede of derde jaar begint hij echt goed te groeien.

Pas geplante Herfstasters zien er ook vaak niet echt denderend uit, vaak slap of de bladeren in elkaar gedrukt.

Maar de Wisteriainfo-icon (blauwe regen) wegkwijnd is weer heel raar.

Dus... ik weet het ook niet echt goed.

Maar als die Viburnuminfo-icon nu is verrot... (ziek/beestjes) en er is normaal (niet te veel) water gegeven etc. dan moet de hovenier/tuincentrum deze wel vergoeden.

ma, 27/07/2009 - 18:03
birdwatcher

ik denk dat je tuin gewoon te nat geweest is,dit soort larven zit altijd in rottend materiaal.
het is niet de reden van afsterven maar het gevolg hiervan.
groet dirk.

ma, 27/07/2009 - 19:20
Weatherman

Bedankt voor de reacties.
De larven lijken dus meer het gevolg dan de oorzaak. En of het stukje tuin nu te droog of te nat heeft gestaan? Mogelijk eerst te droog en nu door de vele buien te nat. Het blijft rivierklei natuurlijk.
Nu maar hopen dat de sterfte stopt, dan hoef ik verder ook de oorzaak niet meer te weten.

ma, 27/07/2009 - 20:02
Hendrik Jan

Hopelijk is voor het planten, de grond wel verbeterd, genoeg humus voor een gezond bodemleven en een goede drainage(zodat de wortels niet te lang in het water blijven staan en afsterven door zuurstofgebrek, want ik lees nu rivierklei.

ma, 27/07/2009 - 21:33
Weatherman

De grond is enigszins verbeterd met humus en turf, maar qua drainage is er weinig gedaan. Zou dat alsnog mogelijk zijn, zonder de hele tuin overhoop te halen?

ma, 27/07/2009 - 21:45
Hendrik Jan

Het ligt eraan hoe zwaar de klei is en hoe dik die laag is, opzich kan compost, zand, tuinturf etc door de klei mengen al een basisdrainage zijn die voldoende is. Als er echt een ondoordringbare kleilaag is blijven bestaan kan dat echt een probleem zijn/worden.
Hopelijk valt dat mee. Naderhand een drainage aanleggen (als dat mogelijk is) kan behoorlijk tegenvallen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag