Springende, kleine insecten in potgrond
#1
wo, 13/09/2006 - 20:20
Springende, kleine insecten in potgrond
Hoi!
Sinds enkele maanden heb ik een bananenplant in mijn kamer staan. Deze plant doet het zeer, zeer goed en groeit als kool. Ze is nu ongeveer 0,5 meter hoor, inclusief pot iets groter) en krijgt bijna elke week een nieuw en groot blad erbij. Allemaal fijn en aardig, maar nu maak ik me ergens zorgen om.
Vanmiddag gaf ik mijn plant water en net na het watergeven, sprongen er allemaal vlo-achtige beestjes uit de grond. De beestjes zijn langwerpig, zilver/wit van kleur en niet veel groter dan een potloodpunt. Miniscuul dus. Ze vallen op door hun springen. Kan iemand mij vertellen wat voor 'n beestje dit is en of het schadelijk is voor mijn plant? Ik ben namelijk bang dat ze de wortels baschadigen en dat het er meer gaan worden. Het ziet er ook vreemd uit als er beestjes gaan springen zodra ik de plant water geef...
Alvast bedankt!
Dit zijn waarschijnlijk Springstaarten en ja die zijn schadelijk, maar de schade is miniem. Echter ze komen primair door te natte voeten van de plant. Even iets droger houden en ze verdwijnen meestal vanzelf.
M.vr.gr.,
Ruud
ps, Greenconnection heeft kort geleden een leuke website met plagen en ziekte op deze site gemeld. Kijk daar ook even.
Zelf ook even gekeen en die beschrijft ze niet.
Ze zijn wel te vinden op :
https://tinyurl.com/yy66ohqy
Ook het volgende verhaaltje gevonden:
Springstaarten
HERKENNING. Springstaarten zijn kleine insekten zonder vleugels. Direct nadat de jonge springstaarten uit het ei zijn gekomen, lijken ze op volwassen exemplaren. De volwassen insekten zijn 2 tot 4 mm groot. De kleur van de springstaarten kan variëren. We kennen witte, zwarte, blauw-grijze en ook paarsachtige soorten. Aan het achterlijf bevinden zich gelede aanhangsels die de zogenaamde „springvork" vormen. Deze vork zit gewoonlijk onder het lichaam gevouwen. Doordat het insekt de vork met kracht naar achteren drukt, kan het zeer grote sprongen maken. Wanneer water wordt gegeven, kunt u ze zien. Ze vluchten weg of drijven op het wateroppervlak.
LEVENSWIJZE. In tegenstelling tot de meeste andere insekten vervellen de spring staarten tijdens hun hele heven. Onder nor male omstandigheden ontwikkelen zich meer generaties per jaar. Gewoonlijk lever de springstaarten in een omgeving met eer hoge relatieve luchtvochtigheid. Ze eten it eerste instantie van dood organisch mate riaal, algen en schimmels. Het is echter bekend dat ze ook aan levende planten schade kunnen veroorzaken doordat ze aan de wortelpunten vreten. Daarbij zijn ze weinig kieskeurig. In allerlei gewassen zijn aantastingen door springstaarten waargenomen, zowel in de grond als op substraat.
Beide verhaaltjes komen van leveranciers van bestrijdingsmiddelen maar zoals eerder gemeld (en ook op deze sites te vinden is) is dat slechts zelden nodig.
Ruud
Hoi Ruud!
Enorm bedankt voor de uitgebreide informatie!
Vanochtend heb ik nog eventjes gekeken. Op het oppervlak van de grond liepen de beschreven beestjes rond. Met de beschrijving erbij, kan ik concluderen dat het inderdaad springstaarten moeten zijn. Er is verder weinig te vinden over eventueel andere springende, kleine insecten.
Ik heb ondertussen de plant buiten gezet zodat de grond sneller uit kan drogen en de springstaarten deze leefomgeving niet prettig genoeg meer vinden. De plant kan daar wel tegen, zo gok ik.
Straks ga ik nog wat op de gegeven websites kijken. Sowieso handig om op te slaan in mijn favorieten.
Nogmaals heel erg bedankt, ik zal iedereen op de hoogte houden!
Groeten,
Femke
Even een update voor de geïnteresseerden:
De bananenplant heeft een flinke tijd buiten gestaan om wat zon te vangen (prettig voor 'm dat dit nog kan met de warme september). Hierdoor is de potgrond wat sneller gedroogd en hoopte ik de beestjes te kunnen wegjagen. Zoals het er nu naar uitziet, is dit gelukt. Ik geef de plant iets minder water dan voorheen en tijdens het watergeven springen er geen beesten meer rond. Ik neem dus aan dat de beesten weg zijn en niet ergens onderin de pot rondhangen.
Weet iemand trouwens of er ziekten/plagen aanwezig kunnen zijn in potgrond die je koopt bij de tuincentra?
En hoe zit het eigenlijk met het inzetten van de bodemroofmijt tegen plagen in de grond? Werkt dat een beetje? Desnoods kan ik wat van die beestjes kopen, de volgende keer zodat ze mijn plant beschermen. Het schijnt dat deze beesten vriendelijk zijn voor de plant en de omgeving.