Toch nog eens: help!

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 01/08/2008 - 01:35
wolf60

Toch nog eens: help!

Ik heb dezelfde vraag eerder gesteld, maar ik hoop dat iemand mij deze keer wel kan helpen: heel veel van mijn Geraniums heb ik tot de grond toe af moeten knippen. Het nieuwe blad vertoont echter ook al dezelfde vraat. Wie weet wat dit veroorzaakt?
Jeannette

Toch nog eens: help!
vr, 01/08/2008 - 01:36
wolf60

En nog een foto van een van de (vermoedelijke) daders.

Toch nog eens: help!
vr, 01/08/2008 - 02:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een vraatzuchtig rupsje.

vr, 01/08/2008 - 11:06
wolf60

Ja, Greenconnection, zo ver was ik ook al. Maar mijn vraag is wat serieuzer. Op de Macrorrhizum na zijn al mijn Geraniums aangevreten en een aantal zelfs nagenoeg weggevreten. Van een prachtige Ann Folkard is nog een zielig hoopje blaadjes vol gaten over.
Ik hoop dat iemand mij een serieus antwoord kan geven!
Jeannette

vr, 01/08/2008 - 12:17
birdwatcher

Het tot de grond toe terug knippen kost de plant meer blad dan de rupsen eten maar ik neem aan dat je gewoon gave blaadjes wil zien maar die zie meestal alleen in tuincentra en kwekerijen maar daar worden dan ook kilo,s vergif gespoten.
het determineren van zo'n rups is erg moeilijk daarvoor zou ik deze vaag stellen op volgend forum. https://tinyurl.com/y58kjt2u
gr Dirk.

vr, 01/08/2008 - 13:40
wolf60

Dirk, bedankt voor je reactie. Ik behoor niet tot die tuiniers die alleen maar gave blaadjes willen zien . Maar wie wil wel een hoopje ellende met alleen nog wat overgebleven steeltjes? Zo erg is het nl. En zonder rups geen vlinder, dus het mag van mij best, maar het lijkt wel of alleen maar generaties rupsjes elkaar opvolgen...

za, 02/08/2008 - 17:06
Hendrik Jan

Je kan een keer pech hebben, maar gewoonlijk worden (tuin) geraniums haast nooit aangevreten door rupsen, luizen etc. Soms wordt wel bijna alle bladeren aangestast door een virus, waardoor er allemaal kleine gaatjes in de bladeren onstaan totdat soms alleen nog de nerven overblijven.
Dus standaard bespuit je geraniums nooit, onnodig.
Heb je lelijke bladeren bij geraniums, gewoon alles afknippen ze op vormen misschien op een enkeling na allemaal direkt weer mooi nieuw blad. Somigie geraniums knip je gewoon standaard altijd in juli/augustus voor weer mooi vers blad.
De macrorrhizum, cantabrigiense, vormt altijd weer mooi nieuw blad, maar vormt geen nieuwe bloei.

za, 02/08/2008 - 23:34
wolf60

Ook Hendrik-Jan: hartelijk dank voor je reactie. Voor alle duidelijkheid: nagenoeg al mijn geraniums werden vanaf het moment dat ze boven de grond kwamen, belaagd. Inderdaad: zo veel gaatjes, dat alleen nog nerven over waren en zelfs die stortten in. Na het afknippen kwam er nieuw blad, maar dat vertoonde ook meteen die gaatjes. Overigens: ik spuit nooit in mijn tuin (op ecostyle vital op mijn rozen na), dus ook mijn geraniums niet.

Zou het kunnen dat die rupsjes niets met het verdwijnen van de geraniums te maken hebben, maar dat het een door jou bedoeld virus betreft? Om welk virus gaat het dan? En natuurlijk de hamvraag: wat kan ik doen?
Alvast bedankt, Jeannette

za, 02/08/2008 - 23:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een virus veroorzaakt nooit gaten in het blad; hooguit vergroeingen of misvormingen en verkleuringen. Deze vraat is duidelijk van een rupssoort.

zo, 03/08/2008 - 00:02
Hendrik Jan

Toevallig kwam ik het probleem dit jaar zelf tegen bij geraniums (dit betrof geraniuminfo-icon 'Jolly Bee' en Geranium 'Patricia'), en ook toevallig werd deze bladaantasing in een tuinblad besproken (ik dacht Bloemen en Planten).
Ik heb zelf geen bestrijding uitgevoerd en ook geen bladeren afgeknipt, de nieuw gevormde bladeren zijn gelukkig redelijk gezond.
Je kan een redelijk millieuvriendelijk bestrijding gebruiken met een zwavelverbinding.

zo, 03/08/2008 - 00:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zwavel werkt tegen schimmelziekten. Het middel Decis werkt goed tegen rupsen en kevers.
Zie: https://tinyurl.com/yxf7jfts

Onderwerp gesloten