TOMATEN

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/08/2004 - 14:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

TOMATEN

MIJN TOMATEN HEBBEN RINGEN OP DE SCHIL.
HET IS NET OF DAAR DE SCHIL GEBARSTEN IS.
ZE STAAN IN EEN POT.
KAN IK DE TOMATEN DOOR LATEN GROEIEN OF WORDT HET NIKS MEER?.
WAT KAN IK ER AAN DOEN?
MET VRIENDELIJKE GROET.

KARIN VAN DEN BOS

di, 17/08/2004 - 10:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,
Bij tomaten heb je meestal:
1)Neusrot, door Calciumgebrek in de vrucht en ontstaat het meest als de watervoorziening onregelmatig is.
2)Grauwe schimmel(botrytis cinerea): vnlk tijdens natte zomers. Grijsbruine, fluwelige zwamlaag, evenals op de stengels en het blad.De eerste tekenen hiervan kunnen echter vlekjes zijn zo groot als een speldekop met bleekgroee ringen op groene vruchten(men noemt dat ook watervlekken)
3)Tomatenziekte(Phytophtora infestans): kan bij nat weer in augustus hinderlijk zijn. Men ziet het eerst bruine stippen of vlekken op het blad met hier en daar witte zwamvlokken aan de onderkant van het blad. Het aangetaste blad zal opdrogen en inkrullen. De ziekte breidt zich gauw uit naar de stengels, die zwarte vlekken krijgen en dan omvallen door rotting. De aangetaste vruchtenn gaan later ook zwart worden, inkrimpen en dan rotten..

Volgens mij denk ik hier eerder aan neusrot. Uw watervoorziening zal niet goed verlopen zijn tijdens de groei van de vruchten waardoor er te weinig Calcium in de vrucht zal opgenomen worden. Later zullen uw planten, die barsten en kloven hebben kunnen besmet worden met botrytis cinerea.

Wat je er nu aan kunt doen ... niets meer. Enkel als er eventueel grauwe schimmel ontstaat op de bloempjes, deze bloempjes verwijderen en de erg aangetaste vruchten plukken.(mag ze opeten als het gaat om barsten en of ringen, niet om schimmel.)Voor een behandeling met een koperhoudend fungicide is het te laat.

Smakelijk ?

Succes verder,Alain

za, 04/09/2004 - 16:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik was aan het zoeken op internet toen ik iemand tegen kwam op deze site met het zelfde probleem.
wat bleek het is mijn zus!
Heb jij mijn tomaten besmet?:-)

Met vriendelijke groeten
Hans van den Bos

Onderwerp gesloten