Woelmuizen.

25 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 11/04/2010 - 21:49
tuintje60

Woelmuizen.

In de tuin rondom mijn tuinhuis ontdekte ik van de week tijdens het wieden weer gangenstelsels in de borders. Volgens een bevriende ecoloog zijn dat gangen van woelmuizen.Mijn tuin grenst aan twee zijden aan sloten en daar schijnen ze graag bij in de buurt te wonen.

Ik heb er sinds twee jaar behoorlijk last van, ze vreten soms wortels van planten aan en ik heb de indruk dat ze ook bollen vreten in de winter.

De plaag is ontstaan sinds ik een andere plaag, steenmarters, heb aangepakt. Die bleken hun intrek op de vliering van mijn tuinhuis te hebben genomen en ik kan met geen pen omschrijven wat een gore puinhoop ik daar aantrof. De hele vliering heb ik moeten wegbreken om ze hun woongelegenheid te ontnemen. Maar blijkbaar waren zij een natuurlijk vijand van de woelmuizen want voorheen had ik er nooit last van...
Ook heb ik plotsling in de winter weer muizen in mijn tuinhuis, alweer zo'n resultaat van de verhuizing van de steenmarters...

Vorig jaar heb ik steeds gier getrokken van Vlier. Het schijnt dat ze daar een hekel aan hebben maar deze winter waren ze dus weer flink bezig in mijn tuin.
Heeft iemand ervaring met het bestrijden (niet doden of vergiftigen, ik heb drie honden lopen)?

ma, 12/04/2010 - 09:05
stekjes

er is een middel dat met geluidsgolven werkt, het heet: mollenverjager exit.
Dit schijnt ook te werken tegen woelmuizen.
Anders zit er niks anders op dan een kat aan te schaffen, honden en katten kunnen best met elkaar opschieten, vooral als je een jong katje neemt.

ma, 12/04/2010 - 11:37
tuintje60

Hallo Yvon,

die geluidskasten schijnen wel te werken maar niet langer dan dat je zo'n ding aan hebt staan. Zo gauw je ermee stopt, zijn de muizen weer terug. Mijn tuinhuis staat op een vrij groot tuinderscoomplex dus dat schiet niet op, dan komen ze gewoon terug. Ik kon ook een soort inloopval kopen waarin ze levend gevangen worden maar daarvoor geldt ook hetzelfde.
Mijn overbuurvrouw heeft twee katten die ook regelmatig in mijn tuin lopen en ook dat helpt dus niet...

ma, 12/04/2010 - 14:38
RdB

Mijn twee katten vangen vangen zo'n twee Woelmuizen per kat per dag, tenminste wat ik al opmerk. Het houdt de Woelmuizen stand kennelijk gezond want verminderen doet het niet.

Ruud

ma, 12/04/2010 - 18:50
birdwatcher

Ik hoop natuurlijk dat je nog goede oren hebt,maar als dat zo is wordt je stapel gek van zo'n kast.
De buren wilden ook niet geloven dat ik hem hoorde en wilden hem ook niet weghalen.
Na 1 schot (windbuks) had ik weer nachtrust hahaha,en de buren denken dat hij nog steeds werkt hahaha!
groet Dirk.

ma, 12/04/2010 - 20:12
tuintje60

Wat een mens al niet beleeft in z'n tuintje...

Ik heb vanmiddag bedacht dat ik op zoek ga naar mensen die fretten als huisdier houden en ze ga vragen of ik af en toe de drolletjes mag hebben.
Die stop ik dan in de gangen. Ik wed dat ze het daar Spaans benauwd van zullen krijgen want dat soort dieren zijn de natuurlijke vijanden, toch?

vr, 16/04/2010 - 15:08
meesy

haha.....ik zie het al voor me als in een tekenfilm....ze ruiken die drolletjes en ze staan rechtop van schrik.
Maar alle gekheid op een stokje....misschien had je iets anders kunnen bouwen voor die steenmarters,nu heb je hun onderkomen weggehaald en een andere soort de kans gegeven je ontzettend te irriteren.
Zo zie je maar,in de natuur zit nooit iets er zomaar voor niets.

Je mag mijn kat wel lenen,die komt de godganse dag aangesjouwd met dode muizen en legt ze dan als cadeautje voor me neer....het is zijn dagelijkse werk geworden en kan na het slapen niet wachten weer aan zijn werk te gaan.
Ik zie hem vaak van veraf al aan komen lopen,van enthousiasme weet ie niet hoe snel hij het naar mij toe kan brengen.

tja....dieren

vr, 16/04/2010 - 20:03
tuintje60

Ja, die drollen zullen ze de stuipen op het lijf jagen maar ik moet eerst nog wel iemand zien te vinden die fretten houdt, ik ken niemand.
Er zijn vrij veel katten op ons tuincomplex en ik hoop maar dat ze hun best doen in mijn tuin want ik ontdek dagelijks meer gangen onder de planten door.
Helaas heb ik 3 honden en die houden de katten uit de tuin als ik er ben maar als ik weg ben zullen ze er wel rondscharrelen.
Voor de steenmarters zijn er op ons terrein genoeg houtwallen en hier en daar vervallen huisjes waarin ze een plek kunnen krijgen. Helaas voor de wijk om ons heen begint het nu ook een plaag te worden:
slangen in auto's vreten ze aan en als je ze in je huis krijgt, ben je heel erg zuur!Fijn, zo'n beschermde diersoort...

vr, 16/04/2010 - 20:28
tuintje60

Ja, die drollen zullen ze de stuipen op het lijf jagen maar ik moet eerst nog wel iemand zien te vinden die fretten houdt, ik ken niemand.
Er zijn vrij veel katten op ons tuincomplex en ik hoop maar dat ze hun best doen in mijn tuin want ik ontdek dagelijks meer gangen onder de planten door.
Helaas heb ik 3 honden en die houden de katten uit de tuin als ik er ben maar als ik weg ben zullen ze er wel rondscharrelen.
Voor de steenmarters zijn er op ons terrein genoeg houtwallen en hier en daar vervallen huisjes waarin ze een plek kunnen krijgen. Helaas voor de wijk om ons heen begint het nu ook een plaag te worden:
slangen in auto's vreten ze aan en als je ze in je huis krijgt, ben je heel erg zuur!Fijn, zo'n beschermde diersoort...

za, 17/04/2010 - 01:44
RdB

Is dat de schuld van een marter of de schuld van een fabrikant die weigert maatregelen te nemen tegen een bekend en oplosbaar probleem om zijn (reparatie) inkomsten veilig te stellen?

Ruud

za, 17/04/2010 - 10:40
tuintje60

Hoe bedoel je dat?

di, 20/04/2010 - 11:24
birdwatcher

Ik denk dat Ruud bedoeld dat de steenmarter deze leidingen niet lekker hoeft te vinden de auto-industrie kan heel simpel voor marters onsmakelijke leidingen maken.
Maakt misschien ook dat men niet meer zo overdreven reageert bij het bespeuren van zo'n beestje,heb er zelf een in het schuurtje en ik vindt het best,als ze katten zouden lusten zou het helemaal ideaal zijn.
groet Dirk.

di, 20/04/2010 - 11:52
tuintje60

Die steenmarters zijn mooie beesten en in een schuurtje geen probleem. Maar als je ze in je huis krijgt ben je echt heel erg zuur. Bij een vriendin van me liep de urine langs het plafond en moest alles worden gestuct en geverfd nadat de marters weg waren. Toen ik ze ontdekte ben ik me gaan inlezen en de horrorstories die je dan tegenkomt, dat is geen katten(marter)pis!
Toen ik de vliering openbrak, vond ik 11 eende-eieren die naar beneden vielen en rot waren, tientallen vogelkarkassen, maden, een latrine, een nest, speelgoed in de vorm van knikkers en leidinghoudertjes (waarmee ze snachts speelden en ik echt geen oog meer dichtdeed als ik in het tuinhuis wilde slapen):
echt te smerig voor woorden allemaal. De vliering heb ik eruit gehaald, de gipsplaten tegen het dak aan gezet en nu hebben ze dus gewoon geen plek meer in mijn huisje. De hele verbouwing heeft me zeker 3000 euro gekost. Met dank aan de marters...

di, 20/04/2010 - 12:10
Windop

Slaap jij echt soms in je tuinhuis ?

Bij mijn ouders hebben er enkele jaren geleden ook eens steenmarters hun jongen grootgebracht, geen last van gehad eigenlijk.

di, 20/04/2010 - 12:36
Mosmanneke

Steenmarters en andere dieren maken gewoon gebruik van de mogelijkheden die wij ze, bewust of onbewust, geven. Dus niet klagen want je hebt het gewoon aan jezelf te danken.

di, 20/04/2010 - 14:11
tuintje60

@ Mosmanneke:
toedeledokie!
Ik heb nota bene houtwallen rondom mijn tuin, dat is de natuurlijke habitat van de steenmarters.
Ik mag dus wel degelijk klagen, verdorie!

En ja, ik slaap vaak in mijn tuinhuis maar het is dan ook

di, 20/04/2010 - 14:22
birdwatcher

Houtwallen is prima daar kunnen ze prima jagen,maar nestgelegenheid vinden ze er niet zo snel of er moeten grote holle bomen staan.
Klagen mag,maar als je voor nestgelegenheid (vliering)zorgt en zo'n beestje
maakt daar gebruik van,maakt dat dan van de steenmarter een rotbeest?
De grootste rotbeesten zijn volgens mij altijd nog de mensen,die weten wat ze anderen aandoen,dieren niet die volgen gewoon hun instinct
groet Dirk.

di, 20/04/2010 - 17:30
Windop

@ Tuintje60 : sorry van die opmerking over slapen in je tuinhuis, leek mij een beetje eigenaardig, zo op het eerste zicht :-) was niet slecht bedoeld hoor.

Steenmarters hebben binnen hun territorium verschillende slaapplaatsen waarnaar ze min

di, 20/04/2010 - 21:34
Mosmanneke

Toedeledokie! dat is een goeie, die moet ik onthouwe!

di, 20/04/2010 - 21:53
tuintje60

Toedeledokie...ik ga dat morgen in al die woelmuisgangen roepen. Misschien snappen ze de bedoeling...

di, 20/04/2010 - 22:06
Mosmanneke

Ik zou er juist op af komen als ze toedeledokie roepen!

di, 20/04/2010 - 23:09
tuintje60

Hahaha!
Nou ben je me kwijt.
Je bedoelt dat jij de uitdrukking Toedeledokie dermate spannend vindt, dat je dan komt kijken als ik in die gangen lig te roepen?
Of spreek je nu namens de woelmuizen?

wo, 21/04/2010 - 22:30
Mosmanneke

Ik spreek namens mezelf en misschien ook wel namens de woelmuizen.

ma, 17/05/2010 - 13:33
gubal

ik heb reeds veel geprobeerd ,zoals klemmen en geluidsapparaten en ook korrels gestrooid tegen woelratten,dit laatste met wisselend succes.Hetgeen bij ons wel helpt,U zult ervan verbaast zijn ,is het ingraven op verschillende plaatsen is het overschot van de voethoorn van paarden als die bijgekapt worden,voor verzorging, is misschien moeilijk te vinden maar zoek eens bij een hoefsmid of paardenliefhebber,ik denk dat ook hoorn van koeien en schapen helpt.

ma, 17/05/2010 - 19:26
tuintje60

Dat lijkt wel iets van doen te hebben met het advies om mensenhaar in te graven in de holen...
Intussen ben ik nog steeds op zoek naar iemand die fretten houdt, om een experiment te doen met hun poep:
dat moet in de verte op marter-poep lijken en ik hoop ze daarmee de stuipen op het lijf te jagen. Helaas heb ik nog geen frettenliefhebber in de buurt kunnen traceren...

Onderwerp gesloten