Boomwondes

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/02/2007 - 16:53
George

Boomwondes

Hallo,

Ik heb zonet van een hele grote eik onderaan een dikke tak (doorsnee 20 cm) weggehaald. In de tak zat reeds kernhout (donker dood en hard hout in de kern van de tak). De wond is mooi glad afgezaagd langs de stam. Maar is het misschien beter van hier een soort produkt op te doen dat inschimmelen vermijdt? Aangezien kernhout dood is, zal het ook wel gevoelig zijn aan schimmel vermoed ik.

Iemand die meer weet van zulke produkten?

za, 24/02/2007 - 21:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Absoluut niet behandelen.
De boom zorgt zelf voor genezing.

za, 24/02/2007 - 21:24
tuinprins

Onderzoek van de Royal Horticultural Society heeft uitgewezen dat een wondafdekmiddel nauwelijks helpt om een boom te beschermen tegen een infectie van schimmels die op de dode of beschadigde tak aanwezig zijn. Mijn snoeiencyclopedie, een vertaling van de RHS snoeihandleiding, zegt voorts:

"Blootliggend weefsel is nooit steriel voordat het middel wordt aangebracht; bovendien bevinden zich in gezond boomweefsel bepaalde micro-organismen die pas actief worden wanneer het weefsel net onder de schors beschadigd raakt. In beide gevallen worden schadelijke organismen effectief opgesloten achte de laag afdekmiddel. Op dit moment is er geen enkel middel dat lucht en vocht -- de twee belangrijkste dragers van plantenziekten -- volkomen buitensluit."

Bron: Terra's handboek snoeien en leiden
Warnsveld 2002
pag. 22

Veel bomen, waaronder de eik, werpen zelf een barriere op voor schimmels die de boom kunnen bedreigen als gevolg van takbreuk of het afsterven van takken.
Ik gebruik nooit een wondafdekmiddel omdat ik het nut er niet van inzie.

Producenten van wondafdekmiddelen zullen het met bovenstaande niet eens zijn maar hun eerste doel is het maken van zoveel mogelijk omzet. En welke producent raad nu zijn eigen producten af?

Met uw eik zal het verder wel goedkomen, daarvan ben ik overtuigd.

Gegroet, de tuinprins.

za, 24/02/2007 - 22:39
George

Bedankt voor de tips, ik ga het gewoon zo laten dan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag