hortentia's snoeien

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 18/05/2005 - 00:34
harryeningemar

hortentia's snoeien

Wij willen hortentia's plaatsen in onze tuin. Ons is verschillende advisen gegeven over of en hoe hortenia's te snoeien: de een zegt compleet snoeien nadat de bloem is uitgebloeid. de ander zegt de plant voor de helft snoeien omdat als gesnoeid er een volgend jaar geen bloem in komt in het gesnoeide stuk.

wo, 18/05/2005 - 00:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat ligt er net aan welke hortensia je hebt. De Lime light, moet elk voorjaar tot 10 cm. terug gesnoeid worden. Er bestaan soorten die een aantal takken tot 10 cm. in het voorjaar worden terug gesnoeid enz. Beter is om nog even te vermelden om welk soort het gaat.

wo, 18/05/2005 - 14:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat je deze hebt Ingemar.

hortentia's snoeien
do, 19/05/2005 - 01:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat leuk dat je de moeite hebt genomen de foto te plaatsen.
Dit is inderdaad de hortensia waarover ik het heb. Heet deze Hortensia lime Light ?

do, 19/05/2005 - 12:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ikzelf heb de ervaring met de hortensia dat als ik deze snoei er het volgend jaar geen bloemen inzitten.Dus laat ik nu de bloem de hele winter zitten en als er weer nieuwe scheuten aan komen die al flink uitgeschoten zijn ga ik er net boven knippen met als gevolg weer een volle struik met volop bloemen erin.

vr, 20/05/2005 - 17:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Ingemar. Sorry voor de late reactie. Nee dit is niet de lime light. Het is de Hydrangeainfo-icon macrophylla. De uitgebloeide bloemen van vorig jaar afknippen tot net boven een dikke bloembot. Deze zitten meestal net onder de uitgebloeide bloemen. Een bloembot is een dikkere knop, langs weerszijden van de stengel. Eénjarige takken mag je zeker niet snoeien daar er bijna altijd een bloemknop op de kop van de stengel zal staan.
1. Zwakke stengels en ouder hout van 3 jaar of meer tot op de bodem insnoeien.
2. Bij weinig takken kunnen je een paar jonge takken onderaan insnijden, boven twee ogen, zodat de tak terug kan vertakken. (uit de twee overgebleven ogen groeien er dan twee nieuwe takken) Doel: meer vertakkingen, mooie, dichtere struik bekomen.
3. Bij teveel takken mogen we de struik uitdunnen, de struik luchtig snoeien. We moeten met de snoeischaar vrij” kunnen bewegen. De struik moet luchtig zijn en toch een mooie vorm behouden. Succes.

wo, 25/05/2005 - 00:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Volgens mij kan het allemaal veel minder ingewikkeld. Voor de meeste planten zoals de hortensia die bloeien op de tak geldt dezelfde standaard snoeiregel. Niets aan doen tot in het voorjaar en dan 20% van de takken tot op de grond wegsnoeien en dan wel de oudste (meestal meest rimpelige) takken. Zo stimuleer je de aanwas van nieuwe takken en heb je iedere 5 jaar een 'nieuwe' hortensia. Van de andere takken blijf je gewoon af anders krijg je oude takken met nieuwe uitlopers als zijtak, geeeeeeeeen gezicht en de hele verhouding is weg.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag