krulwilg & toppen haag

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 28/12/2004 - 23:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

krulwilg & toppen haag

2 vraagjes :
1. hoe krijg je het mooiste resultaat bij het terugsnoeien van een te hoog geworden krulwilg van ong. 10 jaar oud ? Op welke hoogte snoeit men best, op ong. 2 meter of lager bij de grond
2. toppen van een cypressocyparis leylandi en thuya haag van 5 m hoog, 10 jaar oud, kan dat nu of wacht ik beter tot het niet meer vriest.
Pascal

wo, 29/12/2004 - 02:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Salixinfo-icon matsudana `Tortuosa`= kronkelwilg, doet er 30 jaar over om 10 meter hoog te worden. Jou boom zal ongeveer 3 a 3,50 meter hoog zijn. Hij kan prima snoei verdragen. Ik adviseer als je het zelf allemaal wilt uitvoeren, koop een uitschuifbare stok waar een snoeischaar en een zaag op gemonteerd kan worden. Aan deze stok zit een lang touw waar als je eraan trekt, de snoeischaar open en dicht gaat. Probeer de boom wel op een boom te laten lijken, dus niet te kort aan de bovenkant, zodat het op een struik lijkt. Zaag een dikke tak eerst aan de onderkant in en begin daarna aan de bovenkant. Dit voorkomt, dat de tak afbreekt en een stuk boombast mee neemt. Overige takken met de gemonteerde snoeischaar afknippen. Veel zal er niet zo gauw gebeuren, want de boom kan ook knotten goed verdragen. Hoe hoog de boom moet zijn, hangt helemaal van jou wensen af, maar met zo`n uitschuifbare stok, kom je al een heel eind.
Cupressocyparisinfo-icon leylandii en de thujainfo-icon occidentalis, nu niet toppen.egen het einde van de maand februari of vroeg in maart, moet je ver uitgegroeide hagen snoeien. Ze krijgen namelijk in de lente nieuwe uitlopers. Als ze eerder worden gesnoeid maken de planten kans door vorst of koude wind te worden gedood. De thuja kan zelfs diep terug snoeien verdragen. In september snoei je ze voor het laatst.

wo, 29/12/2004 - 09:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Correctie : taxusinfo-icon is de enige conifeer die je diep kan terugsnoeien zonder problemen, de andere hebben geen groeiknoppen zo diep tegen de stam, als je thujainfo-icon diep terugsnoeit vraag je om problemen!

wo, 29/12/2004 - 12:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Thujainfo-icon occidentalis is een westerse levensboom. Wij hebben hem ook als haag aan geplant en knippen hem al weer enig jaren. Ook diep terug snoeien is zeer goed mogelijk. Omdat wij er ook toen geen verstand van hadden, hebben we om advies gevraagd.

wo, 29/12/2004 - 13:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van boven flink terugsnoeien bij de thujainfo-icon, leylandi en chamea- cyparis kan wel (dan komt er wel weer een keer een nieuwe top in), maar nooit van opzij verder dan het groene gedeelte terugnemen, dan komt het niet meer goed!
Dat kan je alleen bij een taxusinfo-icon doen.

wo, 29/12/2004 - 15:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

precies beste anoniem. zo doen wij dit al weer een aantal jaar. alleen in het begin wisten we dit niet. de haag bleef maar groeien. toen we daarvoor om raad vroegen, hebben we van de bovenkant een enorm stuk van afgezaagd. er werd ons verteld dat dit helemmaal goed zou komen. ook van de zijkanten werd een flink stuk van afgehaald. en zie daar, een prachtige haag is er voor terug gekomen.

wo, 29/12/2004 - 20:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het wegnemen van een flink stuk uit de top van een volgroeide conifeer kan een gapend gat aan de bovenkant veroorzaken dat bij sterke sneeuwval als een schotel kan dienen waarop zich een hele bergs sneeuw verzameld. Dat kan schade veroorzaken aan de takken (afbreken).

Het terugsnoeien van de zijtakken van coniferen tot aan de stam valt af te raden. Doordat er maar weinig "slapende" knoppen op en bij de stam in het oude hout zitten zal er maar weinig nieuwe groei van takken zijn die bovendien zeer onregelmatig verdeeld zijn over de stam.
Het beste topt men coniferen zodra de gewenste hoogte is bereikt al het andere levert een minder fraai / kwetsbaarder resultaat op.
Afhankelijk van de staat van de heg zou je de toppen kunnen wegnemen en de zijtakken ineenvlechten om de hoogte / breedte beter met elkaar in evenwicht te houden.

Wilgen kan je snoeien / knotten op elke gewenste hoogte. Het kan overigen ook een salixinfo-icon erythroflexuosa zijn in plaats van de matsuda tortuosa. Deze exemplaren verschillen wat van elkaar in vorm en groeiwijze.

Gebruik voor het snoeien een goede schone snoeizaag en zorg voor schone gladde "wonden".

Bij grote exemplaren moet je je afvragen of het snoeien, afzetten of knotten nog wel een doe het zelf klusje is.

wo, 29/12/2004 - 20:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

PS. Coniferen snoei je overigens het beste in het voorjaar.

wo, 29/12/2004 - 20:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

was vegeten te melden, dat die toppen er in het voorjaar er uit zijn gezaagd. en ja vanaf de bovenkant was het kaal. maar dat is eenmalig. tenslotte maakte zij weer nieuwe toppen. nu we ze bij houden, hoeft het niet meer rigoureus. alleen vanaf de zolder keken we trouwens op de open bovenkant. maar ze verzekerde ons dat dit helemmal goed zou komen. en dat is dan ook gebeurd.

Onderwerp gesloten