Snoeien Laurierhaag

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 25/03/2009 - 12:06
Monique3882

Snoeien Laurierhaag

Om de tuin van ons huis staat een Laurierhaag. Hij was zeker 4 meter breed en hoger als 3 meter. Het zijn 4 rijen struiken, die ik terug wil brengen naar 2 of het liefst naar 1 rij struiken. Ik vind het zonde van de ruimte die hij inneemt en heb liever een paar meter tuin erbij. Vorig jaar heb ik de hoogte al terug gesnoeid tot ca. 2 meter en aan de tuinkant alle takken die de tuin instaken afgezaagd bij de stam. Hier heb ik zeker al een meter tuin mee gewonnen, maar kijk nu tegen alle kale stammen aan van de eerste 3 rijen.Ik had gehoopt dat hij door het licht en het snoeien van de bovenkant van binnen ook weer groen werd. Alleen de buitenkant en bovenkant heg heeft blad.Hoe kan ik nu het best gaan rooien, zagen en snoeien zonder dat ik dwars door de heg heen kijk.Als ik nu de binnenste 3 rijen eruit zou halen wordt het veel te kaal. Het mag best in etappes verdeeld over een paar jaar.
Ik had verwacht dat ik nu toch al een begin van uitlopen zou moeten waarnemen maar dat is niet het geval. Ik hoop dat iemand tips voor me heeft.
Alvast bedankt groetjes Monique

wo, 25/03/2009 - 15:06
RdB

De plant zal altijd vooral bladeren maken aan de buitenkant. Het is een vrij koud en kil voorjaar, over een maandje zijn ze wel uitgelopen.

Ik denk dat je het best door de zure appel heen kunt bijten anders blijf je bezig. Rooi die 3 rijen en snoei de overgebleven rij naar flink kleiner dan het gewenste model. Zo heb je ruimte gemaakt voor de struik om weer te groeien. Het zal uiteraard wel een paar maanden wat kaler zijn maar het zijn harde groeiers. Wees ook niet verbaasd als het eerste blad misvormd blijkt. Knoppen die in de schaduw stonden geven ook bladeren die geschikt zijn voor de schaduw. Komen deze in de zon dan ontstaat zonnebrand. Na juni zal de plant weer normaal blad aanmaken.

Ruud

wo, 25/03/2009 - 15:04
Herfst

Het antwoord van Ruud is ook mijn ervaring. We hadden hier een oude haag en die behoorlijk teruggesnoeid. Ze kunnen veel hebben en doen het daarna weer prima, met wat geduld van het eerste seizoen.

Herfst

wo, 25/03/2009 - 17:10
Hendrik Jan

Helemaal met Ruud eens.
Als het die laurierhaag betrefd met die mooie grote glanzende bladeren (als ze bij wijze van spreken tot de grond snoeid lopen ze direkt weer uit), snoei dan ook structureel deze hagen in het voorjaar (en misschien ook nog in het najaar), dan ook ECHT.
De groeikracht van deze haag is gigantisch, meestal wordt deze haag te voorzichtig gesnoeid, bijv. zo'n 4 tot 9 cm, maar ze groeien wel 30 cm, daarom worden ze bijna altijd veel te breed.
Maar deze haag als hij echt veel te groot is geworden netjes terug snoeien, is een probleem, hij loopt direkt weer uit, maar de stam en hoofdtakken worden erg dik en dominant.

wo, 25/03/2009 - 19:55
bomensnoeier

gewoon door de zure appel heen bijten 3rijen rooien en de laatste rij afzagen op 20a30cm van de grond en dan goed bijhouden is het enigste middel om de haag knap te krijgen

Onderwerp gesloten