Bloembak advies

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 27/07/2012 - 12:52
Larsss

Bloembak advies

Hallo,

Ik zou graag hulp willen bij het zoeken van geschikte planten voor in mijn bloembakken (voor volgend jaar). Ik heb een paar strenge eisen, maar verwacht dat er planten moeten zijn die hier aan voldoen.

Ik zoek:
- inheems
- niet bekend of tegenovergestelde een zowat onkruid plant
- kwalitatief nectar i.p.v. fancy
- kleiner dan 30 cm
- veel wilde bijen en/of hommels lokken
- lange bloeitijd
- niet te geurig
- één jaar of meer jaar maakt niet uit

Een andere mogelijkheid, indien ik niet goeie planten kan vinden is het nemen van planten die je ook voor thee kan gebruiken. Groene thee vind ik lekker, zijn er (inheemse) planten die ongeveer dezelfde smaak hebben en in een bloembak groeien?

Ik heb een afbeelding toegevoegd van hoe het nu is. De planten groeien goed, maar zijn te groot. De 'bijenvoer' aan het einde wordt continu bezocht door hommels vreemd genoeg. Dat is super, behalve dat de plant alle kanten uitgroeit, te groot is, heel erg hangt en niet mooi vol groeit rond de bodem.

Alvast bedankt,
Lars

edit: Locatie is naar het oosten. Dus alleen van 's morgens tot tegen de middag aan zon.

Bloembak advies
do, 26/07/2012 - 14:34
Larsss

Niemand een idee?

vr, 27/07/2012 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lars: je legt de lat te hoog!
- inheems
- liefst uniek/zeldzaam (als in: bijna niemand heeft die als
bloembakplant.

Deze criteria gaan niet samen. Wat jij wilt zijn geen planten, die geschikt zijn voor een plantenbak.

vr, 27/07/2012 - 11:45
vera123

Het is onmogelijk om een plant te vinden die aan al je wensen voldoet. Maar wat dacht je van kamille? Inheems, wordt niet al te hoog en stelt weinig eisen (kan dus ook in een balkonbak), lokt bijen, heeft een lange bloeitijd, is niet te geurig EN je kan er ook nog eens heerlijke thee van maken!

vr, 27/07/2012 - 12:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Valt kamille wel onder: uniek/zeldzaam?

vr, 27/07/2012 - 12:51
Larsss

Bedankt voor de reacties.

@Greenconnection: Het leek me leuk om inheemse niet bekende planten te gebruiken zodat deze zich mogelijk ook weer langzaam verspreiden. Misschien is dat niet mogelijk, dan kan ik ook richting onkruid planten gaan zoals het rode klavertje.

@Vera123: Bedankt. Ik heb even gezocht, maar alleen de reukeloze kamille is reukloos. :) De plant lijkt ook redelijk groot te worden met 10-40 cm. Ik denk dat bijna alle (inheemse) planten wel aardig groot worden als je ze goed onderhoud (o.a. grote groeiruimte), misschien is het handiger om dan ook nog te kijken of je de plant makkelijk kan klein houden door te knippen. Volgens mij kan je bijvoorbeeld het rode klavertje wel knippen, dan krijgt ie nieuwe uitlopers en daar weer bloemen op, maar kamille knippen is het einde van de bloemen?

//Ik pas mijn beginpost een beetje aan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag