Bomenrij in een strakke tuin

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 14/04/2009 - 16:42
jdg00007

Bomenrij in een strakke tuin

Hallo,

In onze (lange eerder smalle) strakke tuin willen wij naast de linkse tuinhaag (thuya) in het grasperk een strakke rij bolbomen (of een strak alternatief) plaatsen.

Nu, onze tuin (en grasperk) loopt over van een hogergelegen gedeelte (voorste 20m) naar een (+-1m) lager gelegen gedeelte (achterste 30m).

Om toch het strakke doorlopend effekt van de bomenrij te behouden, zoeken wij bolbomen met een stamhoogte enerzijds van +- 1.80 m (te plaatsen op het hogergelegen gedeelte) en anderzijds een aantal van dezelfde bolbomen maar met een stamhoogte van +- 2.80 m, zodat alle bollen ongeveer op eenzelfde hoogte zijn.

Is dit een haalbare uitdaging met bolbomen ? of toch niet ? Is een stamhoogte van +- 2.80 niet te hoog gegrepen ? Heeft iemand een alternatief idee om een strakke bomenrij uit te werken (rekening houdend met het niveauverschil) ?

Bedankt

wo, 15/04/2009 - 08:45
Hendrik Jan

Volgens mij moet dat mogelijk zijn (maar niet gemakkelijk 2,80!?) met stambomenen.
Wel wordt de engte en lengte van jullie tuin nog meer benadrukt, hoelang is de tuin en om de hoeveel meter moeten de bomen komen (o.a. i.v.m. de schaduwvorming op het gazon etc.)?

wo, 15/04/2009 - 10:59
jdg00007

Jan (of is het hendrik?)
enig idee waar ik bolbomen met vrije stamhoogte 2.80m zou kunnen vinden ?
Na even te hebben gegoogled, lijkt dit niet zo evident, of toch ?

Tuin is 40m lang en 15m breed. Ik schat de bomen zowat elke 5m te plaatsen.
De linkerzijde van onze tuin is de noordoosten kant, dus dat zit wel goed wat schaduw betreft.

wo, 15/04/2009 - 20:18
Hendrik Jan

Ik zou gewoon eens vrijblijfend informeren bij enkele bomenkwekers, informeer bijv. eens bij kwekerij De Limieten (gespecialiseerd in grotere bomen, maar bolstambomen ?, https://tinyurl.com/y654wdtw).

Wat ik begrijp wordt het wel een erg strakke tuin met een architectonische uitstraling. Deze tuinen zijn een beetje een hype, goede busines voor hoverniers, je kan hiermee aboluut een grafisch/architectonisch perfect plaatje mee creeren, maar houd er rekening mee dat er in dit soort tuinen nooit meer iets gebeurd (je wordt nooit verrast en het blikveld is altijd hetzelfde (sorry even een persoonlijke mening). Bolbomen op stam zijn kaal (vaak doods of bol groen)

U zou ook in het achterste lagere gedeelte een mooie grote natuurlijke boom kunnen plaatsen bijv. een walnoot, beuk, etc. Ik zou proberen een combinatie te maken van strak en bijv. grillig/bont/...
Er zijn bomen en planten die in de winter een mooie boeiende structuur hebben.

wo, 15/04/2009 - 20:40
Hendrik Jan

Bij een bolboom op stam met een stamhoogte van zo'n drie meter is de verhouding tussen kroon en stam eigelijk weg.
Je zou nog bijv. een Pauwlonia tomentosa kunnen knotten op 2,8 meter, er vormen zich dan elk jaar takken van zo', 2 tot 3 meter met gigantische bladeren (en na enkele jaren vormt zich een zeer groot/indrukwekend bladerdek) en de stam van de boom wordt ook elk jaar behoorlijk dikker.

do, 16/04/2009 - 12:12
jdg00007

Jan bedankt voor uw reakties en ja Jan ik deel uw mening en inderdaad zijn wij ook zinnens om het voorste gedeelte strak te houden om dan in het lagergedeelte over te gaan naar een meer gevarieerde, spontanere beplanting (vooral achteraan in de tuin).
De strakke bomenrij zou geplant worden van midden voorste gedeelte tot ergens midden achterste gedeelte en aldus de twee als het ware verbinden.

Nav van uw suggestie Pauwlonia tomentosa, ben ik nog wat gaan zoeken en kwam daarbij bij een variante van de linde namelijk de Tiliainfo-icon cordata Rancho , die, mij baserende op bijgevoegde link, mogelijks best lijkt aan te sluiten bij onze plannen, indien we geen gepaste bolbomen vinden (al dragen die nog steeds onze voorkeur weg)
(zie https://tinyurl.com/y4msbuyh).

Wij zouden dan de onderste takken op gewenste vrije stamhoogte, alsook de kruintop op gewenste hoogte, wegsnoeien. Volgens artikel is deze boom gemakkelijk te (vorm)snoeien, gemakkelijker beperkt te houden (elk jaar knotten) en voldoende hoog om de vrije stamhoogte van 3m te realiseren.

Wat denk je goed idee ? Bedenkingen ?

Jo

do, 16/04/2009 - 21:48
Hendrik Jan

Ja, ja Tiliainfo-icon cordata 'Rancho' is best een mooie boom (laanboom of een in een tuin (niet een rij), maar is geen aanrader als vervanging van een bolboom op stam (met gewenst repeterend effect).
Als je deze boom echt gaat snoeien is de boom absoluut verpest.
De Robiniainfo-icon 'Umbraclifera' (bolacacia), Catalpainfo-icon bignonioides 'Nana' (bolcatalpa), Acerinfo-icon platanoides 'Globosum'(bolesdoorn) zijn masief gebladerd en hebben een architectonisch effect.
Je zou ook nog kunnen denken (geen bolvorm, meer open structuur, niet snoeien tot knot) aan siermalussen op stam (bloesem, plus appeltjes die maanden blijven hangen) of bijv. Gleditsiainfo-icon triacanthos 'Sunburst' (niet op stam, maar transparant, goed open te houden en heel goed te snoeien - in te korten - zonder dat de boom echt wordt aan getast.

Als je dan nog een mooie grote boom achter in de tuin plaatst, denk dan vooral aan een boom die horizontale lijnen benadrukt.
Hopelijk heb je hier wat aan.

do, 16/04/2009 - 22:13
tuinprins

Grootse plannen maar is het budget ook groots? Je kunt natuurlijk mooie plannen maken maar als puntje bij paaltje komt gaat het er toch om hoeveel geld het allemaal mag gaan kosten. Als je wat zwaardere maten bolbomen wilt hebben die ook nog thuisbezorgd moeten worden dan gaat dat flink in de papieren lopen.

Ik zou zeggen: kijk eens naar alternatieven. Wat bijvoorbeeld te denken van twee rijen van Carpinusinfo-icon betulus of Fagusinfo-icon sylvatica in balkvorm?

Gegroet, de tuinprins

vr, 17/04/2009 - 15:07
jdg00007

Beste jan en tuinprins, heel erg bedankt voor jullie beider advies.
Heb ik het goed begrepen in onderstaande synthese ?

Te verwerpen als optie :
1. Bolbomen op stam(met vrije stamhoogte 3m) : wegens te duur op de markt.
Kunnen jullie prijsidee aangeven ?
2. Pauwlonia tomentosa : lijkt ons te robuuste, te open, te grote
boomsoort voor onze bedoelingen (te dikke stam, te open en te dikke te
lange takken)
3. Tiliainfo-icon cordata Rancho : snoeien van de kruintop zou leiden tot
niet-ogende, onnatuurlijk overkomende kruinvorm.
4. Siermalus : lijkt ons te open kruin voor het door ons beoogde effekt.

Blijft over als alternatief voor een frisse, strakke (bol)bomenrij met repetitieve kruinen :

1. Gleditsiainfo-icon triancanthos Sunburst , zij het met devolgende verschillen :
1.a. jrlijks te (vorm)snoeien om de kruin in gewenste vorm en omvang te
houden (en dus silhouet van bolbomen te benaderen)
1.b. kruin die nooit echt een bol zal vormen, maar dit wel kan benaderen
(zij het ietwat minder massief, meer open en ietwat grilliger) Dit
laatste lijkt ons misschien mogelijks wel een voordeel te zijn.
Immers door te (vorm)snoeien, kunnen we het gewenste repetitief,
kunstig effect realiseren terwijl de natuur van de boom op zich toch
zorgt voor een frisse, gevarieerdere sfeer)

2. Carpinusinfo-icon betulus: Kan dit ook in +- bolvorm gesnoeid en onderhouden ?
Kan hierbij ook een gewenste vrije stamhoogte van 2 en 3 m gerealiseerd worden ? En is deze dan veel goedkoper dan de bolbomen met 3m v stam ?

3. Fagusinfo-icon Sylvatica : Kan dit ook in +- bolvorm gesnoeid en onderhouden ?
Kan hierbij ook een gewenste vrije stamhoogte van 2 en 3 m gerealiseerd worden ? En is deze dan veel goedkoper dan de bolbomen met 3m v stam ?

4. En wat te denken van de optie trompetboom ? die dan jaarlijks wordt gesnoeid op de gewenste vrije stamhoogte en kruin.
Ik vond op https://tinyurl.com/yy8mza5h :
Als er weinig ruimte is in de tuin, kan hij eind januari heel kort teruggesnoeid (geknot) en zelfs afgezaagd worden. Hij zal beslist opnieuw uitlopen, ook duurt het zo lang, dat je denkt: die heeft het loodje gelegd! Dat heeft die zeker niet, want hij loopt altijd laat in het voorjaar uit en verliest vroeg in de herfst zijn blad.
Catalpainfo-icon b. ‘Aurea’ wordt ca. 12 m hoog. Zijn bladeren zijn bij het uitlopen goudgeel. Catalpa b. ‘Nana’ is een klein blijvende boom die hooguit 4,5 m hoog wordt. De bladeren zijn frisgroen. Een klein blijvende boom of struik met een brede, eironde kroon en witte bloemen is Catalpa bungei.

Welke van deze vier opties lijkt u het best te passen bij onze opzet, als u afgaat op wat wij schreven ? Zijn er grote verschillen inzake kostenplaatje ?

Nogmaals bedankt.
Jo

vr, 17/04/2009 - 21:43
tuinprins

Mijn suggestie was om ook eens naar wat anders te kijken dan het concept van de bolbomen. Ik dacht hierbij aan Carpinusinfo-icon (haagbeuk) of Fagusinfo-icon (beuk) die in zuil- of balkvorm zijn gesnoeid. Als je een rij bolbomen wilt planten op een terrein met niveauverschil dan zit je met de hoogte van de bolbomen. Zijn deze niet goed dan valt de ongelijke bolboom snel uit de toon (i.h.b. in een strakke tuin). Carpinus of beuk kun je op iedere gewenste hoogte snoeien en zijn makkelijk in het onderhoud.

Met het planten van een rij bolcatalpa's zou ik terughoudend zijn en wel om de volgende reden: catalpainfo-icon's zijn gevoelig voor verwelkingsziekte waardoor een deel van de kroon kan afsterven. Soms herstelt de kroon zich, vaak echter zit je met een halve kroon. In een rij met bolbomen is zo'n halve bol natuurlijk geen gezicht.

Over de prijs nog het volgende. Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders van bomen. Je kunt naar Intratuin gaan en een bolcatalpa kopen voor € 50,00. Dit zijn echter jonge bomen met vaak nog een zeer dunne stam. Wil je wat oudere bomen met een draadkluit dan zit je al snel op een paar honderd euro. Tel hier het vervoer bij op en je krijgt een idee van de kosten. Voor bijzondere maten (bijv. 3.00 meter vrije stam) ben je nog veel meer kwijt. Je zou eens moeten bellen met de firma van den Berk in Sint-Oedenrode en ik voorspel dat je achter overslaat van de genoemde prijzen.

Gegroet, de tuinprins

vr, 17/04/2009 - 22:03
Hendrik Jan

De Gleditsiainfo-icon triachantos 'Sunburst' is nzeer goed te snoeien MAAR niet te snoeien/vormen tot een bolboom.

di, 21/04/2009 - 13:09
jdg00007

Wel bedankt voor de leerrijke reacties.

Ik twijfel nog een beetje tussen de Gleditsiainfo-icon triachantos 'Sunburst' en de beuk in zuilvorm, maar bon dat wordt dan een persoonlijke voorkeur/keuze die ik zelf moet maken.

Misschien nog een verduidelijking ? Ik had begrepen dat de Sunburst idd niet is te snoeien/vormen tot een echte massieve bolvorm. Maar als ik het goed begrepen heb, kan je hem wel door jaarlijkse snoei houden zodat alle exemplaren een KLEIN fris mooi kruintje blijven houden, REPETITIEF TERUGKOMEND OP EEN LIJN op dezelfde hoogte (ie 2m-3m op hogergelegen tuinniv en 3m-4m op lagergelegen tuinniv)?

Bedankt
Jo

di, 21/04/2009 - 19:30
Hendrik Jan

Met de Carpinusinfo-icon (haagbeuk ,niet groenblijvend, mooi fijn blaadje) kan je zeker een mooi elegant repeterend frisgroen effect bereiken (en toch in de winter een mooie takken structuur. De Gleditsiainfo-icon triacanthos 'Sunburst' heeft iets meer horizontale massa, maar is zeer transparant (zeer kleine blaadjes) en heeft een mooie grillige takkenstructuur, let op deze boom niet extra bemesten, gaat anders te snel groeien (takbreuk).

Veel succes!

Onderwerp gesloten