Kleine schaduw voortuin

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 29/07/2009 - 09:55
oomkoen.nl

Kleine schaduw voortuin

Ik ben op zoek naar mooie ideeën voor mijn voortuin. Ik woon nog geen jaar in mijn huis en de tuin was niet meer dan wat onkruid. Zoeken op internet levert heel veel op, en er is een legio aan keuze, maar toch blijft het moeilijk.

Ik vraag een beetje hulp en zal wat dingen aangeven, waardoor mijn keuze kleiner wordt.

Mijn tuin, die ongeveer 2meter diep en 4meter breed is, staat pal op het noorden, dus heel veel schaduw. Ik zit aan een iets verhoodgde afrastering van bielzen (goed en goedkoop aan te komen en hout staat me wel) te denken. Grind/houtsnippers als afdekking lijkt me wel wat, maar een grote kastanje boom op nog geen tien meter voor mijn huis houd me dat tegen. Het lijkt me erg lastig als ik in de herfst met een bladhark de tuin schoonmaak, en daarbij al het grind/houtsnippers mee hark.

Wie kan me aangeven wat goede planten/voorbeelden/tips zijn. Of zijn er ook websites waar ik specifieker kan zoeken wat betreft ligging en grootte van de tuin.

wo, 29/07/2009 - 12:44
rubo

Bielzen lijkt mij vrij grof in een tuintje van 4 x 2 m en is niet groen.
Is een haagje van Buxusinfo-icon dan niet een betere keuze ?

Mocht je toch bielzen willen overweeg dan eens deze niet plat neer te leggen (zijn 26 cm breed) maar rechtopstaand (zijn 16 cm dik) en dan onregelmatig ingegraven. Dus met de platte kant tegen de stoeprand en in hoogte varierend van 20 tot 40 cm boven het maaiveld. Dit geeft een speels effect en zie je niet alle dagen.

Met wat groffer grind op antiworteldoek heb je met het harken van die kastanjebladeren niet veel last (in tegenstelling tot houtsnippers).

vr, 14/08/2009 - 14:50
Shade

Ik zou zelf geen bielzen of andere afscheiding erin maken; dat verkleind het alleen maar. Inderdaad is ene buxushaagje, zoals hierboven is geopperd een leuk alternatief, maar je zou ook ene randje maaskeien neer kunnen leggen van max 15 cm groot en dan die ekien ene beetje tussen de planten door je hele tuintje leggen; dan lijkt het niet zo kunstmatig afgescheiden.

Grote planten in een klein tuintje maken de boel sneller vol, kleinere planten in een klein tuintje maken het tuintje een beetje groter.... blijft een klein tuintje natuurlijk.

Mijn voortuin ligt pal op het zuiden, maar er staan zulke grote eikenbomen voor, dat het toch een schaduwtuin is.
Helleborusinfo-icon doet het bij mij goed, Vetkruid (erg mooi in de zomer lichtrose schermen, ver in de winter dieprood), vrouwenmantel. Dat spreidt zichzelf allemaal een beetje uit en het vetkruid kan wel 60 cm hoog worden, dus wel even goed plannen.
Varens doen het natuurlijk ok goed, maar neem dan met mooie bladvormen en die niet zo knoertgroot worden, anders zit je tuin zó vol met alleen varens. Ik hbe ze bij mij uit de tuin weggehaald.

Persoonlijk zou ik in zo'n klein tuintje geen bodembedekker van grind of hout doen; je hebt al zo weinig plek voor planten. Alles lekker volplanten en dan een net paadje naar de voordeur (schuin door je voortuintje ofzo), maakt het gezelliger.

Tipje; zorg voor planten die swinters groen blijven, bv. chinese (dwerg)hulst ofzo, want als planten in de winter tot op de bodem afsterven is het wel een trieste boel.

vr, 14/08/2009 - 16:07
Hendrik Jan

Een stukje tuin van 2 bij 4 meter omheinen met een verhoging van bielzen lijkt me niet zo'n goed idee, veel te dominant en staat niet goed in verhouding tot het tuin oppervlak, als je het toch wiltdan de bielzen op gelijk niveau van de grond in de tuin plaatsen.
Kies of voor body in je tuin bijv. 4x een hortensia met bijv. 2x een pluimhortensia op stam of kiez voor een combinatie van bijv. Epimediums, Geraniums macrorrhizum, varens, Helleborusinfo-icon orienalis en een heester bijv een Skimmiainfo-icon, Rhodondendron of een Viburnuminfo-icon tinus 'Gwenllian' (wordt iets minder hoog dan de standaard Viburnum tinus).

ma, 31/08/2009 - 13:54
Hendrik Jan

En wat gaat het nu uiteindelijk worden?

ma, 31/08/2009 - 16:20
oomkoen.nl

Ik denk dat ik wel een mooi ontwerp in mijn hoofd heb zitten.
Twee vlakken van ongeveer 1m2, naast elkaar en vullen met een groene bodembedekker. Daarin staat een leiboom. (Dus twee leibomen naast elkaar.)
Om die twee vlakken misschien nog een rand. In ieder geval wordt het zand verder afgedekt met kiezel en als rand wilde ik kinderkopjes gaan gebruiken.

Volgens mij geeft dat een heel mooi resultaat. In ieder geval van ik kiezel met stenen rand beter passen dan kiezel en houten rand.

ma, 31/08/2009 - 17:54
Hendrik Jan

Dat klinkt goed, MAAR er klopt iets niet, nl. de twee leibomen.
Zoals ik bij een ander item ook al heb aan gegeven, dakplantanen (-lindes etc.) en leilindes (-plantanen etc. etc.) zijn op het moment een hype, mede omdat dit voor hoveniers en tuincentrums goed verdienen is.
Maar leibomen werden vroeger voor boerderijen geplaats en waarom, tegen de zon, dat is de functie van een leiboom, dus niet pal op het noorden (zelfs het weinige licht dat daar binnenkomt ga ook nog eens tegenhouden) en echt zelfs al weet je niets van tuinen, dan zal je je toch afvragen wat die leibomen daar doen.

Kiezels (wel grijze natuurlijk) met kinderkoopjes lijkt mij een zeer geslaagde combinatie.

Onderwerp gesloten