(((plaatsen lei constructie)))

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 19/05/2007 - 21:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

(((plaatsen lei constructie)))

Beste groeners,

Ik heb vorig jaar 3 bomen geplaatst (Ligusterboompjes) die de kweker heeft meegegeven incl. bamboe skelet eraan om de boompjes een beetje te leiden.

De boompjes staan inmiddels weer een jaar en zijn al heel erg hard aan het groeien. Ik wil nu met houten balken een fatsoenlijke constructie maken, zadat ik de bomen beter kan laten leiden.

Mijn vraag is:
Hoe kan ik het beste deze constructie maken?
de bomen worden ongeveer tot 3 a 4 mtr. geleid dus de palen moeten ongeveer 3 a 4 mtr. boven de grond uitsteken. Maar hoe diep moet ik de palen onder de grond zetten? en is een paalhouder met pin voldoende of moet ik de palen in het cement zetten?

wie o wie kan mij helpen met deze vraag, in iedergeval alvast bedankt.

Jeroen

wo, 23/05/2007 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

je plaats aan het begin en het einde van de lijn die je wil maken met je leibomen een strakgefreesd rondhout paal , wij gebruiken palen met een diameter van 14 cm en een lengte van 5 meter.
deze worden ongeveer 0,90 / 1,00 meter diep in de grond geplaatst en aangestampt met stabilisé à 150kg cement op 1M³ rijnzand ( geen lommelzand, hard te traag uit)
de palen worden in de lijn uit hun lood geplaatst ongeveer een 4/5 cm en dit naar de richting weg van de bomen. bij het opspannen van de leidraden trek je de palen loodrecht.
op een hoogte van 2.20 meter span je een gegalvaniseerde kabel met spanner en dan ga je zo verder om de 40 cm tot bovenaan, deze kabels dienen om je gesteltakken op vast te binden met 'boombinddraad'
de stam wordt tevens met deze binddraad vastgezet op de spandraad.
maximale overbrugging die je zo kan maken met slechts twee palen is 28 meter.

succes!
luk
tuinarchitect

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag