Poort van pergola

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 19/02/2017 - 22:51
Johan01

Poort van pergola

Hallo,
Ik woon in een hoekwoning met aan de voorzijde een berging die net zo breed is als het huis. Tussen de berging en het huis zit een klein stukje tuin (dichtgestraat op dit moment). Aan de zijkant loopt een pad naar de straat toe. Tussen mijn tuin en het openbare terrein zit een hekje met poortje voor het pad. Dit tuinhek en de poort heb ik weggehaald, omdat de poort alleen maar lastig is en ik er het nut niet zo van in zie. Nu wil ik in plaats van het hek een haagje planten met een opening voor het pad, zonder deurtje. Om een beetje het poort idee te krijgen lijkt het me leuk om tussen het huis en de berging een pergola te creëren (boven de haag en het pad dus), waar iets groens overheen groeit. Omdat dit aan de noordoostzijde van het huis is ben ik bang dat er misschien niet genoeg zon komt (alleen in de ochtend tot ca 11u) voor de meeste klimplanten om goed tot hun recht te komen.
Wat zijn nu geschikte soorten die ik hier wel kan planten? Waar ik al op uitgekomen ben is de Hederainfo-icon, waar ik geen liefhebber van ben. Daarnaast de Hydrangeainfo-icon, die wel mooi is maar voor de smalle pergola minder geschikt, daar het toch wel een vrij grove plant naar mijn weten. Ook kwam ik de Humulusinfo-icon tegen. Deze lijkt mij wel erg leuk.
Hopelijk hebben jullie nog ideen of tips hiervoor. Als de situatie niet duidelijk is geef ik graag meer uitleg of een afbeelding.

Poort van pergola
zo, 19/02/2017 - 23:07
RdB

Humulusinfo-icon moet ik hier sterk afraden. De ranken zijn ijzersterk schuurpapier en halen je huid open. Bovendien woekert de plant erg sterk. Kamperfoelie lijkt mij ook wel kunnen.
Ruud

zo, 19/02/2017 - 23:08
GreenConnection

Voor deze plek lijkt me Hederainfo-icon x hibernica het meest geschikt. Humulusinfo-icon sterft ieder najaar bovengronds af en is daarbij ook nog een enorme woekeraar. Hydrangeainfo-icon is ook geschikt en kun je door snoeien in toom houden, zoals met een Hedera ook moet gebeuren. Alleen Hedera is wintergroen.

ma, 20/02/2017 - 09:29
tuinprins

Als je niet bang bent om te experimenteren:
== Schizophragmainfo-icon hydrangeoides 'Roseum' of 'Moonlight' == Actinidiainfo-icon kolomikta == Decumaria barbara
Als je bang bent om te experimenteren:
== Hydrangeainfo-icon petiolaris == Hederainfo-icon (kies voor de soort 'De Rijdende Rechter' ;)!)
Gegroet, de tuinprins

ma, 20/02/2017 - 13:56
Johan01

Bedankt voor de reacties tot dusver!
Hederainfo-icon houd ik graag als laatste optie. Wat meer kleur vind ik wel prettig, hoewel dit natuurlijk wel een beperkende factor is op deze standplaats.
Bedankt voor de tips over de Humulusinfo-icon. Leek mij een erg leuke plant, maar dat hij zo scherp is vertellen ze er vaak niet bij. Dat hij ieder jaar afsterft tot op de grond is ook niet ideaal.
Ik vind het zeker wel leuk om iets toe te passen dan minder doorsnee is en 'experimenteren' zie ik best zitten.
Schizophragmainfo-icon hydrangeoides 'Moonlight' - Mooie plant! Gaat die het redden om over de relatief smalle pergola te groeien en nog goed tot zijn recht te komen? Heb liever ook niet dat mijn hele huis opgeslokt wordt door de plant, maar neem aan dat ik dit met wat snoeien wel kan voorkomen.
Actinidiainfo-icon kolomikta - Bijzonder blad, zal wel even wennen zijn. Gaat die het redden als hij alleen in de ochtend zon krijgt? Verder lees ik op de site dat hij een hoogte van 2,00m kan bereiken. Betekent dit dat de scheuten ook maar tot ca. 2,00m zullen komen? Dan zou de pergola niet in zijn geheel bedekt kunnen worden namelijk.
Decumaria barbara - Geeft een beetje een Hedera idee, niet helemaal mijn smaak.
Verder vroeg ik mij af of de Akebiainfo-icon een optie kan zijn.

ma, 20/02/2017 - 22:33
theowilma

Een akebiainfo-icon zou ik je zeker niet aanraden. In de winter heeft hij geen blad namelijk en als hij in het voorjaar gaat groeien, dan is er geen houden meer aan. Je moet hem dikwijls van zijn lange slierten ontdoen. Wij hebben er een gehad en die zat zó in de magnoliainfo-icon van de buren verstrikt. Nooit meer akebia voor mij!

di, 21/02/2017 - 21:37
tuinprins

Ik schreef 'als je niet bang bent om te experimenteren'. Experimenteren betekent dat het kan mislukken en dat de planten het op die plek niet doen zoals jij hoopte of verwachtte. Maar als het lukt is de voldoening des te groter. Als je op zeker wilt spelen dan plant je Hederainfo-icon.
Overigens wordt Schizophragmainfo-icon hydrangeoides hoger dan 2 meter. Je moet rekenen op een hoogte tussen de 4 en 6 meter. In zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan) kan deze Schizophragma tot 12 meter hoog worden!
Gegroet, de tuinprins

wo, 22/02/2017 - 23:43
Johan01

Super, we gaan het gewoon proberen met de hydrangeoides. Enkel nog even kijken waar ik hem dan precies ga planten in verband met de haag.

za, 25/02/2017 - 02:35
Johan01

Is het verstandig links en rechts een enkele staander te plaatsen met aan weerszijden een ligger, of links en rechts twee staanders naast elkaar te plaatsen op bijv. 0,40m afstand en dan betongaas ertussen, met aan elke staander 1 of 2 liggers? In verband met de beklimbaarheid voor de Schizophragmainfo-icon.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag