volgens mij verkeerd ingericht

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/09/2009 - 11:21
Shade

volgens mij verkeerd ingericht

Ik heb een voortuin, die het niet lekker doet. Ik zal wat details geven (met tekening) en dan hoop ik op goede tips.

Dit is mijn voortuintje, +/- 5,5 x 5,5 meter.
Het ligt bijna op het zuiden, maar in de gemeente-strook ervoor staan hele grote eikenbomen, zodat mijn tuin toch grotendeels schaduw heeft.
Het is allemaal zandgrond. (vroeger was het hier allemaal bos)

Op de tekening zie je dus dat voor ons tuintje een stoepje ligt (2,1- meter diep) en daar grenst meteen de gemeente groenstrook aan met mega-grote eikenbomen. (ik heb het over zo'n 15- 20 meter hoog)

Nu heb ik er o.a. skimmiainfo-icon en vetkruid in staan, wat het goed doet, evenals de buxushaag links en de conifeerhaag rechts.

MAAR ik heb er ook hortensia's in staan; grote hortensia's voor bij het hek en in het middan in dat vierkantje. En behalve dat het geen volle bossen met bloemen zijn, moet ik elke zomer veel water bijgeven omdat ze na 2 warme dagen al hangen.

IN de smalle stroken bij de hagen, iets meer richting het huis, heb ik 2 keinere hortensia's staan, die weinig tot geen last lijken te hebben van de droogte?

De japanse anemoon doet het redelijk, de akelei en het vingerhoedskruid tieren welig. Varens krijg ik moeilijk uitgeroeid.

Heb ik er fout aan gedaan hortensia's hier te planten? Zo ja, is er nog iets dat ik kan doen om het toch tot een succes te maken?
Is er ook een evenzomooi alternatief voor hortensia's, dat wel aanslaat?

Alvast bedankt!

volgens mij verkeerd ingericht
wo, 30/09/2009 - 11:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het blijft tobben met hortensia's op z'n droge plek. Je geeft zelf aan dat planten, die van nature in of bij bos groeien het wel goed doen. Zoek het dan ook vooral in dat soort planten.

wo, 30/09/2009 - 12:34
Morty

Het is inderdaad beter de planten aan de omgeving aan te passen dan andersom, maar ik vind hortensia's ook erg mooi en wil ze toch in mijn tuin hebben. Misschien de grond in de winter eromheen verbeteren met tuinaarde? Dat houdt wat meer vocht vast en zoudbn ze het langer uit moeten houden, het is natuurlijk niet de manier maar bij mij werkt het.

Als u ze echt wilt behouden kunt u de hortensia's uitspitten (in de rustperiode) en dan voldoende nieuwe grond ruim in het plantgat spitten.

Of u plant hortensia's die beter tegen droogte kunnen, Hydrangeainfo-icon quercifolia bijvoorbeeld, of anderen met ruw en enigzins behaard blad.

succes :-)

wo, 30/09/2009 - 14:09
Shade

En hoe zit het prcies met het snoeien van hortensia's? Alleen oud hout terug knippen en neiuwe scheuten nog niet?

Dat uitgraven en met tuinaarde herplaatsen is wel een idee; dan kan ik ze eventueel ook allemaal wat meer in de buurt van het huis zetten ipv zo dicht bij de eikenbomen.

In principe ben ik er wel voor om je tuin aan te passen aan de grond die je hebt, dus idd meer bosplanten plaatsen. Maar ik vind hortensia's juist zo mooi en heb er in korte tijd ineens een flink aantal grote zomaar gekregen, dus ben ik gezwicht. (het zijn van die hortensia's die wit blijven, geen idee wat de naam is.)

Ik ga ermee aan de slag en als het echt niet wil lukken, dan bied ik ze hier wel te koop (of te ruil) aan.

wo, 30/09/2009 - 19:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hortensia's bloeien op oud hout, dus het is niet verstandig om het oude hout weg te snoeien en de jonge scheuten te laten staan. Beter is het dan om de helft van de oude takken terug te snoeien en de andere helft te laten staan, zodat je ieder jaar bloei hebt. De nieuwe scheuten die dan ontstaan, laat je het jaar erop weer staan - terwijl je het oude hout weer weg snoeit.

wo, 30/09/2009 - 20:42
Shade

En takken die dit jaar niet eens blad gehad hebben mogen zonder meer weggeknipt worden, toch?

Ik ben van plan, als de hortensia's in rust zijn en ik ze toch uit zou moeten graven om het plantgat met bemeste tuinaarde te vullen, dze meteen te verplaatsen; een paar ga ik in mijn achtertuin zetten waar het minder droog is en een paar haal ik bij het hek weg en zet ik meer bij het huis, dus verder van de eikenbomen vandaan.
Moet ik wel weer nieuwe planten voor in de voortuin, maar dat is alleen maar een leuke bijkomstigheid.

ik zal eens goed gaan onderzoeken welke planten goed tegen de droogte en schaduw kunnen (behalve varens die ik juist eruit gehaald heb), want om mijn voortuin nu alleen met vetkruid vol te planten is wat saai.

Ik zit ook te dneken aan iets van buxusinfo-icon, zodat er 's winters toch een beetje body blijft als de meeste hortensia's verhuisd zijn.
De buxushaag van de buren doet het al 7,5 jaar heel goed..... behlave het gedeelte waar de postbode doorheen stapt. Daar komt dus ook een hortensia voor te staan. grrrrr.

wo, 30/09/2009 - 21:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hahaha een stoute postbode dus. U kunt inderdaad de takken wegsnoeien waar geen bladeren aangroeien van de hortensia. Pas u tuin aan aan uw omgeving, wat reeds eerder is vermeld. U tuin wordt dan op deze manier opgenomen in zijn omgeving. Dat uw tuin droger is, is normaal. De bomen zullen veel water opnemen. Verbeter daarom uw grond met compost. Dit houdt beter het vocht vast.

Plantadvies

wo, 30/09/2009 - 21:58
Shade

Ja, zodra de planten al hun blad kwijt zijn en in rust zijn, ga ik bemestte tuinaarde halen en de boel verwennen.
Ook leuk van die eikenbomen; kliko's vol blad elke herfst en winter, maar ik mag het niet laten liggen als voeding, omdat eikenblad niet goed is. (waarom ben ik even vergeten) En als je op het fietspad achter de eikenbomen loopt of fietst (aan de andere kant van dat fietspad staat nóg een rij eiken), vallen de eikels echt met -tig tegelijk om je heen en soms bovenop je hoofd. En dat valt echt knalhard.
Dus behalve wel lekker schaduw in de hete zomer, heb ik alleen maar last van deze eikenbomen.

bedankt eenieder voor jullie advies!

vr, 02/10/2009 - 22:29
Shade

Owwwkeeee. ik heb een andere moeilijkheid ontdekt waardoor de hortensia's het niet doen: een spadiepte onder de grond is de grond knalhard. Alles is zand hier en de hortensia's krijgen dus niet de kans om diep te wortelen, omdat het zand zowat versteend als je dieper gaat.... Tja, dan zit er niets anders op dan te blijven wateren als het erg doorg is en eventueel wat planten te verplaatsen naar de achtertuin die pas grotendeels is omgespit en waar veel schaduw is.

Balen!

Onderwerp gesloten