Wateroverlast in tuin

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/04/2008 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wateroverlast in tuin

In een onze reeds bestaande tuin hebben wij veel wateroverlast. Nu blijkt dat de eerste bewoners na de nieuwbouw niets tot weinig met de grondafwerking hebben gedaan.

Er wordt ons nu geadviseerd om gaten te boren en deze te vullen met grind.

Nu heb ik hierover een paar vragen ...

Tot hoever moet het grind worden aangevuld, bv tot 20 cm onder de oppervlakte ....

Kun je het grind zo in het geboorde gat gooien of moet je ook gebruik maken van een geribbelde drainagebus met kokosvezel.

Of zijn er nog andere betere methoden zonder de hele tuin te moeten afbreken?

Alvast bedank voor de reacties/tips.

Harold

di, 08/04/2008 - 23:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben ook net een nieuwbouwhuis en hadden een erg natte achtertuin. Misschien heb je hier iets aan.

Het schijnt wel vaker voor te komen bij nieuwbouwprojecten dat de grond op diepte is dichtgeslagen (door zware machines). Die schijnt na een tijdje weer open te breken.
Hier hadden wij geen zin om op te wachten.

Er zit bij ons erg veel klei en dat houdt het water vast. Ik heb voor de winter eerst de border omgespit. Zo vriezen die stukken kapot waardoor de grond losser wordt. Dit voorjaar heb ik eerst veel klei afgevoerd en scherp zand (brekerszand) en compost toegevoegd aan de grond.
Dit heeft al goed resultaat gehad. De klei af te voeren is alleen zwaar werk, maar ja.

Het gras heb ik eerst met een riek bewerkt door er gaten in te prikken en scherp zand erop te verspreiden. Hierna het regeliere onderhoud van vecuteren etc.

Jaarlijks trouwens het aanbrengen van compost in je border herhalen.

wellicht heb je er iets aan, succes!

do, 10/04/2008 - 23:59
mar.ko

Veel mensen denken dat ze er goed aan doen om de kleigrond te vervangen.
Zonde want deze grond is vele malen vruchtbaarder dan b.v. zandgrond, die dan weer veel bemesting nodig heeft. Veel werk en veel geld.
Bovendien heb je dan nog kans dat een evt. diepere storende laag nog steeds aanwezig is. Sorry Jeroen.
Ik denk dat het doorbreken van die storende laag met gaten en grind beter is. Je kunt gewoon met een grondboor gaten boren en vullen met grind en inderdaad iets onder het oppervlak. Ze lopen wel dicht na een aantal jaren, zodat evt. herhaling nodig is. Het hoeft niet in de met kokosvezel omhulde buizen, deze zijn meer voor horizontale drainage naar b.v. een sloot.
Maar als je de bodemstructuur hebt weten te verbeteren, door compost en wat zand er door en met hulp van b.v. regenwormen, dan kun je een prachtige grond krijgen. Beplanting doet de rest.
Succes,
Marja

wo, 23/04/2008 - 23:41
garden Fre

hallo,

marko,

inderdaad alle klei kan en mag je niet verwijderen, zand aanvoeren is dan ook niet de boodschap maar wel goede leemgrond (in belgie de zwarte aarde genoemd). grind kanalen boren is een oplossing maar belange niet professioneel en zeker totaal nuttelos als u maar 20 cm diep gaat. minimum 60 cm diep ( meer 0.80 à 1.00 meter) dat is eigenlijk niet zo diep he.

Ik zou zeker WEL een naakte drainagebuis gebruiken daar de losse keien volledig gaan dicht slippen en zich ook naar de oppervlakte zullen gaan begeven na verloop van tijd.

Als u werken grond werken doet, raad ik u aan deze zeer zorvuldig te doen en DOORDACHT, investeer in u grondwerk andergras en andere beplanting is louter een peulschil in vergijlijking van de grond.

Slechte grond(werken) = slechte tuin.

In u (financieel) voordeel doe de werken goed !.

succes

Fré

Onderwerp gesloten