Wortels weg? en voorbewerken grond t.b.v. gazon

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/08/2006 - 23:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wortels weg? en voorbewerken grond t.b.v. gazon

Hallo,

ik heb een stukje braakliggende grond waar ik binnenkort gras wil zaaien. Er staat echter aan de rand van de tuin (de slootkant) een 25 jaar oude (!) populier, waarvan de wortels ver tot in de tuin reiken. Regelmatig groeien er kleine populiertjes uit die wortels omhoog..... Die populier zal t.z.t. omgehakt moeten worden, vanwege zijn leeftijd.

De vraag is: kan ik nu gewoon het gras gaan zaaien over die wortels, of moet ik persé wachten tot de populier geveld is?

Mijn volgende vraag is: als ik ga zaaien, wat moet ik dan aan voorbewerking doen? Het is een vette kleigrond, op zich kaal, maar er zijn wel veel (oude) wortels en andere troep (stukjes hout, takken bouwafval etc.) in/op de grond. Ook komt er veel onkruid op, wat ik steeds weghaal.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties,
SiSi

do, 31/08/2006 - 14:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een populier van 25 jaar oud is een jonkie!

Leeftijd en kappen
De kapleeftijd van een populier (het optimum tussen leeftijd en houtopbrengst) is tussen de 30 en 40 jaar (er zijn sneller oud wordende speciale rassen). Met maximum leeftijd heeft dat niets van doen, een populier kan rustig 125-150 jaar our worden. De boom wordt dan ook veel karakteristieker en mooier. Als goed onderhouden knotboom kan de populier nog veel ouder worden.

Wortelopslag
Komt bij een populier eigelijk niet veel voor tenzij de wortels beschadigt raken. Ik zou niet weten waarom je er geen gras over heen kunt zaaien, wel moet je zorgen voor een goede maaier die de populiertjes gewoon afmaait (ik doe hetzelfde met opslaande pruimen).

Ruud

do, 31/08/2006 - 15:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ah, OK bedankt. Ik dacht dat populieren niet zo´n lange levensduur hadden en dan onbetrouwbaar zijn, in de zin van afbrekende grote takken (hij staat nogal dicht bij het huis). Maar, op zich zijn het prachtige bomen. Heb je nog evt. onderhouds-tips voor zo´n grote populier en hoe weet je bijv. of een tak grote kans van afbreken heeft?

Groetjes,
SiSi

do, 31/08/2006 - 16:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Sisi,
Het si juist wat Rdb zegt, maar je moet er wel bijzeggen dat een populier Qua stevigheid en zeker door rijn ranke vorm niet te vergelijken is met een beuk of een eik.Die jongens kunnen echt heel hoog worden en het zijn prachtige bomen als ze enkele tientallen jaren oud zijn.Wat de stevigheid betreft rangschik ik ze maar net boven de berk want populierenhout is nou niet direkt de meest geliefde houtsoort en als kwaliteitsbrandhout scoort het ook niet zo hoog.Als het om een gezonde boom gaat zal hij wel niet op je huis vallen,maar je weet wat het spreekwoord zegt:"Hoge bomen vangen veel wind".
Groetjes

vr, 01/09/2006 - 00:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn verschillende soorten populieren. Vooral de inheemse Zwarte populier kan wel degelijk erg mooi worden zoals deze bij mij in de buurt:

https://tinyurl.com/y2b9sqsy

Takval is wel een kenmerk van erg veel populieren soorten.

Ruud

vr, 01/09/2006 - 00:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toch nog een berichtje:

Hier: https://tinyurl.com/y4hazogg vind je nog een afbeelding van een 180 jarige Maryland peppel

Ruud

zo, 24/09/2006 - 16:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij mijn buren stond ook een populier. Deze is enkele jaren geleden omgehakt. De wortels zijn echter achtergebleven. Regelmatig groeien er nu kleine populiertjes uit die wortels omhoog. Ook de andere buren hebben dit probleem. Hoe kunnen we hier een eind aan maken?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag