Lavendel stekken, nog een paar vragen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/06/2010 - 03:36
southwind

Lavendel stekken, nog een paar vragen

Hallo,

Ik wil deze augustus van een niet meer zo mooie lavendel stekken nemen. Heb al veel gelezen over hoe het moet, maar zit nog steeds met een antal onduidelijkheden.
Stekgrond - is dit echt een speciale grond qua samenstelling of kan je ook gewoon potgrond nemen? Hier op het forum heb ik ook gelezen dat iemand de stekken gewoon in de volle grond zet? Is dit mogelijk?
Als ik ze in de pot zet, waar bewaar ik deze het beste in de wintermaanden? Buiten met noppenfolie eromheen of in de schuur bijv (is de schuur niet te donker?)? En wanneer mogen ze buiten geplant worden?
Soms wordt er gezegd stekken van 7 a 10 cm nemen, elders staat er 15 cm.
Aan de onderkant met een scherp mesje afsnijden of gewoon van de stengel afscheuren? Hier lees ik weer verschillende dingen over. Zo verwarrend allemaal voor iemand die voor het eerst van zijn leven stekken wil nemen.
Bedankt voor alle hulp.

ma, 28/06/2010 - 13:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo southwind
Er zullen vast nog wel meer (en betere) antwoorden komen op je vraag, maar ik wilde toch alvast even reageren. Lavendel schijnt niet echt heel moeilijk te doen over stekken.

Waarom probeer je het niet op al die diverse manieren? Je hebt waarschijnlijk stekken genoeg als je je lavendel snoeit. Hoe meer manieren je probeert, hoe meer kans dat je uiteindelijk mooie gewortelde stekken hebt.

Succes
Trudy

vr, 02/07/2010 - 12:26
slakje

het stekken lukt normaal gezien makkelijk . Je mag de bak alleen niet in een vergeten hoekje zetten,anders vergeet je al snel om water te geven. dan heb je er al wat minder over..

ma, 05/07/2010 - 02:07
Berten

Dag southwind,
Lavendel stekken is niet moeilijk. Je hebt er half verhoute stekken voor nodig. Als de stekken nog groen zijn gaan ze rotten en als ze te ver verhout zijn gaan ze moeilijk wortel maken, daarom half verhoute stekken. Dat verklaart waarom de lengte van de stekken niet cruciaal is en ook niet de norm. Je snijdt dus best de stekken met een scherp mes halverwege het jonge en het oude hout door.
Stekgrond is inderdaad een medium dat speciaal samengesteld is om in te stekken. Het is fijnkorrelig en bevat hoegenaamd geen voedingsstoffen, dit dwingt de stek op zoek te gaan naar voeding en dus worteltjes te ontwikkelen. Je kan best de stekken in isimo bakken plaatsen, goed aandrukken en er voor zorgen dat ze niet raken. Regelmatig benevelen om het medium vochtig te houden. De bak(ken) kan je dan op een beschutte plaats zetten. Op deze wijze heb je alvast een aantal factoren onder controle namelijk temperatuur, vochtigheid, licht.
Stekken in volle grond kan ook maar dan heb je niet zoveel controle op het proces.
Suc6 - Robert

ma, 05/07/2010 - 02:48
southwind

Bedankt! Ik ga het gewoon proberen dit jaar. Hopelijk heb ik de volgende zomer dan weer mooie lavendel in de tuin :-). Zo niet, kan ik altijd nog jonge plantjes kopen :-D

Onderwerp gesloten