Stekken bijzondere Olijfboom

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/06/2008 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stekken bijzondere Olijfboom

Beste mensen,

In het voorjaar ben ik op de Olijfberg in Jeruzalem geweest, en heb daar een takje van 30 cm van een Olijfboom af gebroken. Met zorg naar NL vervoerd, en nu in het water in een fles voor het raam.

Er gebeurt alleen niets...

Wie weet of - en zo ja hoe- een takje van een olijfboom te stekken is tot een klein olijfboomje? Gezien de origine van de boom uiteraard zeer de moeite waard!

De gouden tip krijgt op termijn ook een stek! Beloofd.

Groet, Ben

za, 05/07/2008 - 21:31
Annis

Of het de gouden tip is weet ik niet maar ik heb iets gevonden op internet:

Vermeerdering van de olijfboom gebeurt bij voorkeur via stekken of afleggen. Stekken kan met scheuten van circa 20 cm lang van eenjarige twijgen, of met een stek met een hieltje: dit is stukje van een oudere tak, met daaraan een jonge scheut. De stekken worden heel diep in de stekgrond gestoken. Alleen de bovenste bladknop blijft boven de grond uitsteken. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. Nadat de stekken enkele weken op een warme, lichte plaats hebben gestaan en vochtig gehouden zijn, hebben zich de eerste wortels en knoppen ontwikkeld en kunnen ze opgepot of geplant worden.
Ze kunnen ook door afleggen vermeerderd worden. Dan wordt een tak naar de grond gebogen en daar vastgezet, bijvoorbeeld met een steen. De ondergrond dient los te zijn, zodat de wortels er kunnen groeien. Een hoopje compost rond de te bewortelen plek bevordert de ontwikkeling van de wortels. Als de plek voldoende vochtig gehouden is hebben zich ook hier na enkele weken de eerste wortels ontwikkeld, en kan de tak losgeknipt en verplant worden. De derde en lastigste mogelijkheid is zaaien. De pit moet dan eerst een week voorgeweekt worden in water, waarna hij in de stekgrond gelegd kan worden.

Ik hoop dat het nog lukt met de meegebrachte stek succes ermee.

Ann

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag