Jagers, bedreigde dieren

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/06/2009 - 23:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jagers, bedreigde dieren

Hoi,

Ik heb een vraag waarvan ik niet zeker weet of dit de plek is om hem te vragen, maar ik wist nergens anders.
Als ik op TV een mooi dier zie, zoek ik vaak op internet mooie plaatjes ervan om als achtergrond te gebruiken. Dan kom ik ook vaak bij plaatjes van jagers, met een dier dat ze geschoten hebben. Ook zie ik dan soms die jagers met bedreigde dieren, soms zie je ze met een olifant, een leeuw, een caracal, een olifant of andere dieren, waarvan altijd word gezegd dat ze bedreigd zijn.
Mijn vraag is hierbij of dit dan foto's zijn van illegaal geschoten dieren, of dat ze die dieren wel hebben mogen schieten.

wo, 17/06/2009 - 01:17
rubo

Zijn het illegaal afgeschoten dieren dan is dit niet door jagers gebeurd maar door stropers.
Jagers schieten dieren af voor het faunabeheer volgens door de overheid opgestelde regels en zij hebben er een vergunning voor. En inderdaad, ik zie de lol die de jagers daarin hebben ook niet zo.
Ik denk dat het op de foto onmogelijk is te zien met welke mensen je te maken hebt en wat hun intentie is.

wo, 17/06/2009 - 18:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maar, jij zegt dat jagers door de overheid zijn ingesteld, en stropers illegaal doen. Maar stropers doen het om illegaal vlees of bijvoorbeeld slagtanden van beesten te nemen.
Maar hoe noem je het dan als ze het gewoon voor de lol doen?
En ik denk niet dat de overheden bedreigde dieren laten afschieten.

do, 18/06/2009 - 01:41
rubo

Ik heb niet geschreven dat jagers door de overheid zijn ingesteld.

Jagers hebben een vergunning om te jagen volgens de door de overheid opgestelde regels. De overheid bekijkt wanneer op welke dieren gejaagd mag worden en op hoeveel om zo een overschot te voorkomen waardoor de natuur uit balans zou komen. Jagers houden zich aan die regels omdat ze anders hun vergunning (en daarmee hun hobby) kwijt raken.
Van bedreigde soorten zijn er te weinig (anders waren ze niet bedreigd) en daarom zal de overheid daar nooit een vergunning voor afgeven.
Stropers daarentegen schieten juist op bedreigde soorten uit winstbejag.

do, 18/06/2009 - 17:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry, ik had het dan verkeerd begrepen.

Het is maar wat je leuk vind als hobby. Bedankt voor de reactie.

do, 18/06/2009 - 18:23
rubo

Helemaal met je eens, Ik vind het ook een raar soort hobby.
Van de andere kant is het wel zo dat de verkeersveiligheid op de wegen op de Veluwe niet in gevaar mag komen door een zwijnenoverschot zoals verleden jaar. Terecht dat de overheid daar ingrijpt en het uit laat voeren door jagers die daar dan weer lol in scheinen te hebben.
Ik ben alleen blij dat ik het niet hoef te doen.

do, 18/06/2009 - 22:18
peter42

Het komt in afrika dus voor dat de olifanten afgeschoten worden
omdat ze de oprukkende beschaving in de weg lopen, en dat is gewoon te triest voor woorden, want hier lopen de dierenactivisten de circussen
en dierentuinen te terroriseren omdat volgens hun de wilde dieren niet in de tent of dierentuin horen, dus moeten ze mij dan maar eens vertellen waar ze dan wel veilig zijn?
Ik heb even geen bron, maar ik heb ergens en keer gelezen dat als je
1 jaar lang afgeschoten olifanten achter elkaar zou leggen, je een rij krijgt van maar liefst 10 kilometer! Dus ruim 2000 olifanten per jaar!

vr, 19/06/2009 - 20:03
turtleboy

Als toerist met jachtvergunning mag je daar dieren afschieten tegen een fikse betaling,en dan praat je over honderden euro's.Ik ben het hier ook niet mee eens,maar er is niets aan te doen.

za, 04/07/2009 - 12:25
planten jonge

Wij hebben makkelijk praten, voor veel Afrikaanse landen hebben een teveel aan groot wild (waaronder bedreigde diersoorten) in hun wildparken. Het ontbreekt ze vaak aan de financieële middelen om deze dieren te verhuizen. Ze moeten worden afgeschoten, dat is normaal, dat gebeurd ook hier met het teveel aan wild, anders slopen ze het hele park en komen andere dieren in gevaar. Om deze dieren te schieten zijn er vaak jachtopzichters in dienst maar het gebeurd ook dat erg arme landen van de nood een deugd maken door een jachtvergunning te geven. Je betaalt als rijke westerling rond de 10.000 dollar en gaat met gidsen en personeel de savanne op. Het personeel van een park bepaalt welk dier je mag schieten en je mag er een troffee van meenemen.

Wij kunnen makkelijk kletsen hier en dit afschuwlijk vinden maar dit wild moet toch dood dus dan kan je er als arm land maar beter wat aan over houden (incl. de werkgelegenheid die het tijdelijk geeft).

Ik denk dat de foto's die je ziet van dit soort jachtpartijen komen. Er wordt wel steeds meer gedaan aan migratie met name door druk van Zuid-Afrika die immers al heel lang wild parken hebben. Ik heb trouwens eens in de Nationale Geographic een foto gezien uit de 70er jaren van een geschoten olifant. Dit was ook om de wild stand in toom te houden en deze olifanten werd ingeblikt en om de binnelandse markt verkocht. Z-A doet dit niet meer maar doet aan migratie of verhuisen naar andere parken die soms ook in de buurlanden liggen.

wo, 22/07/2009 - 21:53
ylona

Uit The Sinking Ark van Norman Myers:
menselijke activiteit is verantwoordelijk voor twee uitroeiingen per week (dieren en planten) Anderen hebben dat getal nog hoger gesteld: tot meer dan duizend per week. En dat, terwijl de mens pas 0,0001 procent van de geschiedenis van de aarde bestaat. Jagen, stropen, doodschieten voor de lol. En dat noemt zich de kroon der schepping.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag