tuinvogels lokken, maar duiven weren

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 02/04/2010 - 19:17
marloes9

tuinvogels lokken, maar duiven weren

Ik heb me vandaag aangemeld bij dit forum. Ik zit momenteel met een lastig probleem. Hopelijk heeft iemand tips voor een goede oplossing.

Ik voer al jaren de vogels in mijn tuin. Vroeger had ik er veel, vooral musjes. Dat is gezellig. Ik kan echter niet voorkomen dat ook duiven op het voer af komen. Door gezondheidsproblemen ben ik nogal beperkt in mijn mogelijkheden en bijna altijd thuis, waardoor de tuinvogels belangrijk voor mij zijn.

Vorig voorjaar hebben mijn buren een kunststof schutting geplaatst en vroegen toen of het voeren van de vogels noodzakelijk was. De duiven gaan op de schutting zitten en poepen erop. Dat vinden zij vervelend. De kleine vogeltjes waren geen probleem. Ik legde uit dat ze me veel ontnamen als ik de vogels niet meer mocht voeren. Dat begrepen ze en zouden kijken of het anders op te lossen was. Daarna heb ik niets meer erover gehoord. maar ze zetten wel een molentje in de tuin en op de schutting een draad met zilverpapier flapjes. Gevolg was dat de musjes niet meer kwamen. Maar de duiven trokken zich er niets van aan. Dat bemerkten de buren kennelijk ook; uiteindelijk ging de draad weer weg.

In een poging de buren tegemoet te komen heb ik in het najaar bij Vivara voedersystemen voor kleine vogeltjes gekocht en ben ik gestopt met voeren op de grond. Er staat nu een dubbele paal met een multifeeder (kunststof vogelhuisje met een traliewerk waar alleen kleine vogeltjes door kunnen) en een metalen silo in de border van mijn tuin. En een lagere paal met een kleine silo (in de winter heeft hier een metalen pinda silo gehangen, maar deze werd niet gebruikt). Deze hebben tot op heden, op een enkel roodborstje en sporadisch 2 koolmeesjes na, niet zoveel bezoekers getrokken. Uiteindelijk ben ik weer op de grond gaan voeren. Dit heeft wat merels en een musje naar mijn tuin gebracht (in de winter vonden de merels de besjes van een boompje in mijn tuin ook erg lekker; een kramsvogel eveneens), maar......ook weer tortelduiven, al zijn dat er maar een paar vergeleken met vroeger.

Nu hebben de buren vandaag de draad met zilverpapier flapjes weer opgehangen. Ik heb de palen zojuist verplaatst, in de hoop dat de vogels ze beter zien en op deze plek niet schrikken van de draad. Maar ik weet niet of dat zal helpen. Hoe kan ik kleinere vogels lokken en duiven weren?

vr, 02/04/2010 - 20:39
Windop

Dat die speciale voedersystemen minder vogels trekken dan een simpele plank of strooien op de grond, is normaal, daar kan je weinig aan veranderen. Het verbetert wel enigszins na verloop van tijd, als de vogels wat hebben kunnen wennen aan die nieuwe dingen. Andere mogelijkheden zijn mezenbollen of zakjes pindanoten.

Dat er duiven op de schutting komen zitten, lijkt mij niet jouw fout en enkel het probleem van de buren te zijn (als diezelfde duiven in de buurt een nest maken, kunnen ze er de rest van het voorjaar zitten, dat is dan toch ook niet de fout van diegene met een boom in de tuin ?), maar ik begrijp dat het een moeilijke situatie is. Misschien kunnen de buren leren aanvaarden dat er vogels zijn en dat die af en toe iets laten vallen ?

Maar aan deze reactie heb je niet veel waarschijnlijk ?

Kan je de duiven eventueel een andere zitplaats aanbieden ?

vr, 02/04/2010 - 21:26
Hendrik Jan

Ik leef met je mee, dat is goed balen.
Een kunstof schutting oeueu.........
Kleinere vogels lokken en duiven weren, dat gaat niet lukken denk ik.
Heb je genoeg struiken in je tuin.
Kunnen je buren misschien een stalen lat met dunne pennen (speciaal om duiven te weren er te gaan zitten) op de schutting plaatsen, dan worden ander vogels niet aan het schrikken gebracht door het zilverpapier.
Als je op de grond gaat voeren lok je zeker duiven, dat zou ik zeker niet doen. En 1 paartje tortelduiven is niet zo'n probleem maar een paar...
Ik heb bij een mevrouw die ook grotendeels aan huis is gekluisterd, een waslijn tussen 2 palen gespannen en daar hangen voedersilo's, ijzerenkooitjes met vetblokken, netjes met pinda's etc. aan, daar hebben duiven niet veel aan. Het duurt behoorlijk lang eer vogels gebruiken willen maken van een voedersilo met beschermings tralies.
De merels, mussen etc. leven van wat er uit de silo's wordt gemorst.

za, 03/04/2010 - 01:07
Mosmanneke

Het hangt er natuurlijk vanaf of er veel groen is in de omgeving, mijn voedersilo's worden in ieder geval druk bezocht.
Waarschijnlijk bedoel je met tortelduiven Turkse Tortels. De Tortelduif is namelijk de Zomertortel, die is hier alleen in de zomer.Ongelooflijk dat de buren zich druk maken om een paar strontjes op de schutting. Bovendien is de schutting van kunststof dus dat regent er zo weer af. Een typisch geval van leven en niet laten leven.

za, 03/04/2010 - 17:01
marloes9

Dank voor jullie reacties! Het is inderdaad een lastige situatie. Ik wil geen ruzie met de buren. Op zich is het een mooie schutting; aluminium met donkergrijs. En hij is inderdaad gemakkelijk schoon te maken; daarom begrijp ik het probleem eigenlijk niet zo goed eerlijk gezegd. Ik heb er niet aan mee betaald; op een bepaald moment werd 'ie gewoon geplaatst. Ik wilde al langere tijd de klimop kwijt en die heeft de buurman toen meteen weggehaald, dus daar was ik blij mee. Dat de duiven op de schutting gaan zitten komt natuurlijk wel omdat ik de vogels voer; anders kwamen ze niet. Ik voel me dus wel degelijk schuldig. Er zijn nog 2 andere schuttingen waar de duiven wel op mogen zitten, maar ja...... een bordje plaatsen bij die ene waarop het niet mag helpt niet denk ik :-D. Ze zitten ook op de dubbele paal waar de silo en de multifeeder aan hangen.

Bij mijn moeder in de tuin zie ik dat de silo's heel goed gebruikt worden door de vogels. We kunnen het voer bijna niet aanslepen ;-). Bij mijn moeder is meer groen in de omgeving en zij zit vlakbij een beschermd stuk park. De vergelijking is dus niet helemaal eerlijk. Maar in mijn tuin vinden de vogels de voedersystemen op de een of ander manier dus niet. Of kan dat nog komen? Ze hangen er sinds het najaar. Ik had ze een paar weken geleden verplaatst naar een plek waar ze vanuit de hoge bomen wat verderop in de straat goed te zien waren. Maar dat was aan de kant van de kunststof schutting. Nu de flapjes daar hangen heb ik de palen gisteren maar verplaatst naar de andere kant van de tuin. Wel tussen een boompje en een flinke laurierstruik. Misschien helpt dat? Ik heb tot nu toe echter nog geen vogeltje gezien. Zou het helpen als ik een opvangschaal onder de Vivara silo plaats? Of maakt dat niet uit? Bovendien gaan de duiven er dan misschien weer op zitten en moet er dus een beschermer omheen? Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft.

Ik bedoel inderdaad Turkse Tortels. Het maximum staat momenteel op 5. Twee paartjes en 1 single duif die de rest probeert weg te jagen.

Waar kan ik zo 'n lat met pennen kopen? Weet iemand misschien een link naar een site waar ik deze kan bekijken? Wellicht is het iets om te overleggen met de buren namelijk. Hoewel ik me afvraag of ze het zouden willen. Ik wilde ooit een schrikdraadje rondom op de schutting om mijn kat (een binnen-kat; komt alleen in de tuin als ik daar ook ben) in de tuin en vooral andere katten eruit te kunnen houden. De andere buren vonden dat prima, maar deze buurvrouw vond het geen gezicht. Het ging dus niet door. Overigens lijkt mij de draad met flapjes die er nu hangt veel meer 'geen gezicht', maar dat terzijde.

Dat van die waslijn is een goed idee trouwens! Zeker voor een balkon. Maar misschien kan het hier ook wel dwars over de tuin als het echt niet mocht lukken met de huidige attributen. Ik houd het in mij achterhoofd. Overigens kwamen op de vetbolletjes deze winter alleen wat spreeuwen af, ze waren niet echt in trek dus. Maar misschien had ik het verkeerde 'merk' (gewoon uit de supermarkt). De pindasilo bleef ook onaangeroerd. Daar deed ik Vivara pinda's in. Ik geloof dat ik er 1x een koolmeesje aan heb zien hangen, dat zich waarschijnlijk vergist had.

Het stukje waar de klimop vorig jaar weggehaald is is nu leeg (dezelfde buren hadden er vorig voorjaar eenjarige plantjes in gezet toen ik even niet oplette; erg lief!). Misschien kan ik daar iets neerzetten waar vogels plezier aan beleven? En waar ik iets voor ze in kan hangen? Het kan echter niet zo groot worden (de border is daar maar smal) en mag niet tegen de schutting groeien. Bovendien is het vlakbij het huis. Maakt dat uit? Heeft iemand een tip?

do, 22/04/2010 - 21:43
slakje

wij hangen bijna altijd gewoon vetbollen aan onze hazelaar en dat lijkt blijkbaar veel natuurlijker na enkele dagen vonden ze de bollen al en we hadden voor deze winter een emmer vetbollen gekocht (50 stuks) en die zijn allemaal op. sommige momenten hingen er wel 4 meesjes aan 1 bol maar we hingen de bollen steeds op dezelfde plek dus vonden de vogels ze steeds gemakkelijk ik hoop dat je hier iets aan hebt.

do, 22/04/2010 - 21:45
slakje

wij hangen bijna altijd gewoon vetbollen aan onze hazelaar en dat lijkt blijkbaar veel natuurlijker na enkele dagen vonden ze de bollen al en we hadden voor deze winter een emmer vetbollen gekocht (50 stuks) en die zijn allemaal op. sommige momenten hingen er wel 4 meesjes aan 1 bol maar we hingen de bollen steeds op dezelfde plek dus vonden de vogels ze steeds gemakkelijk ik hoop dat je hier iets aan hebt.

do, 22/04/2010 - 22:32
marloes9

De vetbollen bleven hangen bij mij afgelopen winter. Ik heb ook niet echt een geschikt boom om ze in te hangen.

Vorige week heb ik de paal met voedersystemen verplaatst naar het midden van de tuin. Af en toe zat er toen meteen een dapper musje op de silo. Vanmorgen zag ik dat de buren de draad met zilverpapier flapjes vervangen hebben door een nep kraai. In eerste instantie werd ik daar moedeloos van, omdat ik er vanuit ging dat dit mijn pogingen de kleine vogeltjes terug te lokken nog meer om zeep hielp dan de flapjes. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Het was vandaag druk verkeer hier in de tuin. De vogeltjes hebben met zijn allen een halve silo leeg gegeten. Er zit speciaal voer in dat ze extra lekker moeten vinden en dat geschikt is voor het voorjaar en de zomer. Ik ben meteen gestopt met voeren op de grond, dus de duiven zullen binnenkort niet zo vaak meer komen denk ik. Dan is hopelijk het probleem opgelost.

vr, 23/04/2010 - 15:54
Windop

Die rare buren van jou hebben een plastieken kraai gekocht om vogels te verjagen ?
:-) dat vind ik echt grappig :-)

vr, 23/04/2010 - 16:12
marloes9

Specifiek om de 3 duifjes te verjagen. Maar die zijn tot nu toe niet onder de indruk. Ik hoop echt dat ze weg blijven als ze merken dat er niet meer op de grond gevoerd wordt..... (Hoewel er natuurlijk wel wat voer uit de silo valt.) Ik heb geen last van ze, maar de buren dus wel en ik heb geen zin in ruzie.

do, 13/05/2010 - 13:46
wendykivit

Kun je niet een ijzerdraad over de volle lengte van de schutting plaatsen zodat de duiven daar geen zitplek meer hebben? Of bij Vivara zo'n beschermkap kopen dat je over het voer op de grond kunt zetten (zo een waar alleen kleine vogels doorheen kunnen). Misschien dat de duiven na een paar weken door hebben dat er voor hun niets te ahlen valt en dat ze dan niet meer komen?

Succes, ik snap je probleem helemaal! Je hebt wel een beetje zeurburen hoor ;-)
Wendy

do, 13/05/2010 - 14:52
marloes9

Op die draad met zilverpapier flapjes gingen de duiven zitten (of eronder als het hoger hangt) en dat was ook ijzerdraad. Ik denk dus niet dat ijzerdraad spannen gaat helpen. Ik heb inmiddels wel het probleem nagenoeg op kunnen lossen. Met de silo's lukte dat niet. De duiven waren zo slim om met de kleine vogeltjes mee te vliegen en eronder te gaan zitten. Bovendien maken de vogeltjes er zo'n troep van dat het niet allemaal op te vegen is en ik de tuin op de grond dus niet vrij van voer kon houden. De duiven bleven komen. In plaats van de silo's heb ik de multifeeder opgehangen, op dezelfde plek. Voorheen gingen de vogeltjes daar niet in, maar nu ze gewend zijn op deze plek te eten, gaan de musjes en koolmeesjes er (na een dagje oefenen :-)) nu wel in. De duiven beginnen door te krijgen dat ze niet bij het voer kunnen en er ook niets op de grond valt. Ze komen bijna niet meer. Af en toe zit er nog eentje, maar die is snel weer vertrokken. Ik weet alleen nog niet wat ik moet doen als de multifeeder ooit kapot gaat. Deze is van plexiglas namelijk. Hij is niet meer te krijgen bij Vivara; de fabrikant maakt ze niet meer. Wellicht is zo 'n kooi op de grond dan wat. Die had ik wel gezien, maar ik vraag me af of de duiven en/of andere grote vogels deze niet om krijgen of in ieder geval van het voer af. Ik kan 'm namelijk niet met de bijbehorende pinnen vast zetten, omdat ik geen gras heb in de tuin. Hij zou dus los op het terras moeten staan. heeft iemand daar ervaring mee?

Onderwerp gesloten