Vlinder uit winterslaap. Nu fladdert hij contstant

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 16/12/2012 - 16:50
Janny1980

Vlinder uit winterslaap. Nu fladdert hij contstant

Hallo
Sinds enkele weken hing er een vlinder op mn overloop zn winterslaap te houden. Het gaat hier om de kleine vos.
Mn verwarming staat doorgaans alleen op de vriesstand, dus ik dacht dat het sowieso niet te warm zou worden daar. Alleen staat mn wasmachine daar ook en vrijdag na 2 kookwasjes met lavendelazijn is de vlinder rond gaan vliegen.

Gelukkig zat hij een anderhalf uur later weer veilig en stil aan een balk. Zaterdagochtend zag ik dat hij zat te fladderen zonder van zn plek af te komen, en gisteravond bleek dat hij dit nog steeds aan het doen was.
Vanochtend zat hij hevig fladderend op mn trap waaruit bleek dat hij omlaag gevallen was.

Op een andere site las ik dat vlinders die te vroeg wakker zijn geworden uitgeput, hongerig en uitgedroogd konden zijn en het advies was een schoteltje suikerwater te geven. Na een poging om dat te doen gaf ik het maar op en heb ik hem in mn schuur gezet op hoop van zege dat dat beestje het redt.

Wat kan ik nog meer doen en heeft hij nog een kans op overleven? En vanwaar het constant fladderen? Hij moet écht uitgeput zijn.

Ps: Deze vlinder vloog met een andere vlinder naar binnen, maar waar die andere is gebleven weet ik niet. Maar als hij wakker vroegtijdig wordt wil ik graag weten wat ik moet doen of juist niet.

Vlinder uit winterslaap. Nu fladdert hij contstant
zo, 16/12/2012 - 17:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Overgenomen van het internet,

Het kan gebeuren dat een vlinder uw huis is binnengekropen om daar te overwinteren. Hij dacht dat het een rustige en koele plek was. Als dan de verwarming wordt aangezet, wordt het te warm en zal de vlinder actief worden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling midden in de winter, want het uit winterslaap komen kost ook weer veel energie. Het beste wat u voor zo’n vlinder kunt doen is hem koud wegzetten. Kou is geen probleem (zelfs minus 20 graden Celsius overleven ze), maar warmte is dodelijk. Zet de vlinder daarom voorzichtig op een koele, beschutte plek: in de schuur, in de kelder of onder een afdakje, kunt u de vlinder kwijt. Op deze nieuwe plek kan hij rustig wachten tot de winter voorbij is. En dan houdt hij voldoende energie over om in het voorjaar weer rond te vliegen op zoek naar een partner.

zo, 16/12/2012 - 18:00
Janny1980

Nu blijkt hij 2 uur later toch nog overleden te zijn, triest. Maar ik had eigenlijk niet anders verwacht, zo gedesoriënteerd als hij was.
Hopelijk houdt die andere vlinder het langer vol, en laat hij zich zien in het voorjaar.

Onderwerp gesloten