Apatische slome goudvissen

28 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 08/05/2020 - 19:31
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Apatische slome goudvissen

Hallo

Ik heb sinds 5 jaar een vusvijver 7500 ltr. Sinds een paar dagen zijn de goudvissen erg sloom en liggen apathisch stil bovenin het water. Sommigen beetje verscholen onder lelyblad. Dit heb ik al die jaren nog nooit mee gemaakt. Iemand enig idee wat dit kan zijn? Filter is schoon. Water is helder en dagelijks half uur kraanwater toegevoegd

za, 09/05/2020 - 16:36
René.W

Beste Jacqueline,
Zo te lezen is er inderdaad iets aan de hand. Goudvissen zijn op zich sterke vissen, en kunnen het e.e.a wel aan.

U schrijft : de filter is schoon en water helder. Dat is prima, maar heeft u al eens de waterwaarden getest. Vaak hebben deze erg invloed op de vissen. Bijvoorbeeld temperatuurschommelingen, ph gehalte, laag zuurstofgehalte, in samenhang met waterwaarden kunnen problemen opleveren.
U voegt elke dag kraanwater toe. Hoe is het chloorgehalte in het kraanwater? Op langere termijn kan het zijn dat er toch een teveel aan chloor in het water komt.

Hoe zien de vissen eruit ? Ziet u géén kleurveranderingen, huidbeschadigingen, verandering van vorm m.b.t de buik, opgezwollen ogen, zien de kieuwen er goed uit ?

Het zal niet door een stres situatie komen, b.v door reiger in de vijver - katten. De vissen zouden dan stres hebben, schuw zijn en méér op de bodem verblijven.

Ik denk, dat het probleem in het waterkwaliteit gezocht moet worden. Advies : Test of laat het water eens testen als dit nog niet gebeurd is. Evt. uitgebreid : ook op chloor, ammoniak.
Om hoeveel vissen gaat het op dit moment ?

Succes Groet René,

zo, 10/05/2020 - 09:39
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Hallo rene,
Ze zien er normaal uit maar eten niet, drijven bovenin aan de zijkant of onder lelyblad. Temp. Kan ik niet meten thermometer stuk. Watrrtest gedaan. Zie de foto's. De karpers en grote voren van 20 cm doen normaal.

zo, 10/05/2020 - 09:41
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Overigens zijn het CA 40 vissen in totaal. Meest kleine goudvissen.

zo, 10/05/2020 - 09:41
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Overigens zijn het CA 40 vissen in totaal. Meest kleine goudvissen.

zo, 10/05/2020 - 11:46
René.W

Hallo Jacqueline,
Oké, wat betreft de waterwaarden kan ik zeggen dat deze prima is. ( evt. kan de GH waarde iets omhoog tussen 8 en 12 )
Anderzijds is er géén sprake van stress, kan men uitsluiten,
geen abnormale zaken met betrekking tot de vissen. ( kleur, vorm e.d ) kan ook uitgesloten worden.

Ik begin sterk te denken aan overbevolking in de vijver, en dan ook aan het feit dat de tragere vissen bijna niets te eten krijgen t.o.v de andere sterkere ( in dit geval de karperachtige ) en hierdoor nog zwakker worden.

Over het algemeen word gezegd, dat men 20 cm aan vislengte op 1000 liter kan houden.
In uw geval : 7500 / 20 = 375 cm ( zonder een klein percentage 30% meer aan vislengte / mits het vijverwater goed is, de filter zijn werk aan kan enzovoort )

Als ik ongeveer 40 vissen neem en dan hiervoor 20cm vislengte neem, dan kom ik op 800 cm vislengte. ( deze berekening klopt natuurlijk niet, omdat niet alle vissen 20cm zijn ) Dan denk ik toch dat hier nog overbevolking is.

Ik weet niet of het mogelijk is om de apatische / slomere vissen apart te zetten in een bak met een zuurstofpompje. Kijken of ze dan door de bepaalde rust, weer langzaam actiever worden. En belangrijker : Gaan Eten.

Ik weet niet wat u voert, máár wij hebben 2 maten korrels. Dit, omdat er ook kleinere vissen aanwezig zijn, en grotere. Wij zagen in het verleden dat de kleintjes totaal geen korrels aten omdat ze te groot waren.

Ik blijf dit topic volgen.
Succes, en hoop dat u hier iets mee kunt.
Groet René,

zo, 10/05/2020 - 12:29
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Hallo rene, ik ga voor alle zekerheid een zuurstofpomp erbij zetten. Koopi ook kleine bolletjes voer en kijk het dan paar dagen aan.
Dank je wel alvast. Ik kom hier zeker terug met opvolgnieuws.

zo, 10/05/2020 - 13:36
Karper (anoniem geplaatst)

Apathische slome vissen klinkt idd als een chronisch zuurstof gebrek. Mensen denken dat vissen bij zuurstof gebrek bovenwater gaan happen. Dit is alleen wanneer het acuut optreedt. Door lage waterwaarden ( in dit geval zuurstof)
Krijgen vissen stress en met gevolg veel ziektes. Ik zou voor een goede circulatiepomp gaan. Zodat er zuurstof in komt.

zo, 10/05/2020 - 15:37
René.W

Hallo Jacqueline,
Extra zuurstof is inderdaad ook aan te raden, d.m.v een extra ( goede ) zuurstofpomp.

Ik blijf het topic volgen, ben benieuwd hoe het e.e.a zich gaat ontwikkelen. Succes!
Groet René,

zo, 10/05/2020 - 21:00
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Vandaag 2 goudvissen overleden.... 't gaat niet hoed. Morgen aqualife in drie bellen. Ik hoop dat dit bedrijf mij kan helpen hierbij.

ma, 11/05/2020 - 08:53
René.W

Beste Jacqueline,
Is altijd zonde. Ik hoop dat het hierbij blijft.
Zoals ik in mijn eerste reactie al schreef : de goudvis is een sterke vis, er moet iets aan de hand zijn. Ik ben mijn boek van een koi dokter door aan het nemen, of ik hier een reden kan vinden. Extra zuurstof toepassen is aan te raden. Eventueel apatische vissen apart zetten, in beluchte bak eventueel kleinere korrel voer.
Ik blijf ook aan overbevolking denken.
Als u de vissen voert, komen dat altijd de zelfde vissen als eerste eten ? ( Voren en karpers e.a ) Misschien een stomme vraag, máár hier zie ik dat ook gebeuren. Ik zie waar de snelle jongens gaan eten, en dan gooi ik elders nog iets voor de afwachtende.

Héél veel succes. Ik blijf het volgen.
Groet René,

di, 12/05/2020 - 20:06
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Hallo rebe

VAndaag aqualife op visite gehad. Water getest conclusie goed. Zuurstof tekort niet aannemelijk daar de karpers en kikkers en alle planten zich erg lekker voelen. Aqualife heeft een heel sterk vermoeden van een parasiet. Een flesje sera pond omnipur in het water gedaan. Dit moet binnen een paar dagen effect hebben. Dat het de goudvissen fataal werd komt doordat de karper en goudvoorn veel sterker zijn.
Ik hoop dat het zo verholpen is.
Extra zuurstof pomp is nooit verkeerd dus die gaat er wel in. Ook met het oog op de warme zomers niet onverstandig.

Mocht ik nu constateren dat dit flesje parasietendoder niet zijn werk heeft gedaan, gaan we verder kijken. Maar aqualife had goede info waaruit op te maken is dat het dit haast wel moet zijn.

wo, 13/05/2020 - 10:12
René.W

Hallo Jacqueline,
Ik hoop, dat het middel gaat aan slaan, en dat het probleem / de situatie opgelost is.
Héél veel succes, en ik blijf het topic volgen.

Extra zuurstof is nooit verkeerd!
Groet René,

za, 16/05/2020 - 17:22
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Toch nog niet tevreden met het resultaat... De goudvissen liggen nog steeds veel bovenin. 3 stuks overleden. Pomp voor extra licht is al 3 dagen aan het draaien.

Denk dat ik maandag weer even ga bellen.

za, 16/05/2020 - 19:10
René.W

Hallo Jacqueline,
O, dat is jammer om te horen. Altijd zonde als er vissen sterven.
Ik zou wel aanraden om de zuurstofpomp aan te laten.
Heeft het bedrijf ook een afstrijkje van de vissen genomen, en dit onder de microscoop bekeken?

Alleen hiermee kan met zekerheid vastgesteld worden welke parasieten er aanwezig zijn, zodat er doeltreffend behandeld kan worden. De behandeling verschilt per parasiet namelijk enorm, een middel tegen huidworm helpt bijvoorbeeld niet tegen costia of witte stip.

Succes Groet René,

za, 16/05/2020 - 19:43
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Hallo rene,
Nee de vis is niet onderzocht. Het lijkt aannemelijk dat het gaat om een parasiet. Als je leest waar de omnipur voor is ook.

Toch leeft het niet genoeg en eten ze bijna niet.
Dus maandag weer werk van maken.

zo, 17/05/2020 - 11:15
René.W

Hallo Jacqueline,
Oké, ik begrijp het. Jammer dat het nog niet aangeslagen heeft.

Misschien een optie, om de zieke vissen apart te zetten? Omdat het watervolume dan kleiner is dan in de vijver, is het geneesmiddel ook geconcentreerder. Werkt misschien beter.

Succes verder.

zo, 17/05/2020 - 14:30
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Goedemiddag rene

Het is erger dan verwacht. Vandaag 8 vissen onder de leliebladeren dood eruit gehaald. Meteen ook al een mail gestuurd naar aquavita in driel. Vreemd is ook dat de zuurstofplanten aangetast zijn.

zo, 17/05/2020 - 15:01
René.W

Hallo Jacqueline,
Wow, dat is heftig om te lezen. Als ik goed geteld heb, zijn er binnen enkele dagen al 13 vissen dood. Dat is echt véél. Zoals ik in mijn eerste reactie schreef, is er toch wel iets ( groots ) aan de hand. Vooral omdat nu ook de zuurstofplanten aangetast zijn.
Ik heb sinds mijn 15de een vijver, nu ben ik 51. In al die jaren heb ik dit ( gelukkig ) nog niet meegemaakt en/of gehoord. Dat er zowel met de vissen alsook met de planten iets aan de hand is.

- Is de vijver makkelijk te benaderen door anderen ( vreemden )? Vroeger heb ik het weleens meegemaakt, dat iemand een fles afwasmiddel in de vijver had gegooid. Gelukkig op tijd erbij. 2 vissen dood en water moeten verversen.

- Is het mogelijk dat er een reiger o.i.d in de vijver kan. Deze kunnen ook ziekten meebrengen.

Is het mogelijk dat u een foto plaats van de zuurstofplant en of dode vis?

Ik zal ook nog eens het boek van de koi ( vis ) dokter raadplegen. Ik blijf dit topic volgen, omdat ik het toch wel bizar vind, wat er gaande is.

Groet René,

zo, 17/05/2020 - 19:15
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Foto1

X
zo, 17/05/2020 - 19:18
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Een reiger kan haast niet. Er zit een net over de vijver. En mij a achtertuin is afgesloten. De omnipur heeft weinig tot niets gedaan.
De kikkers en voorns doen het prima.

zo, 17/05/2020 - 19:40
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Een enkele goudvis heeft kapotte staartvinnen en sliertjes eraan hangen.

zo, 17/05/2020 - 20:56
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Deze heeft een slijmerige witte waas over het hele lijf.

ma, 18/05/2020 - 10:24
René.W

Goede morgen Jacqueline,
Ik krijg sterk het vermoeden, dat het Costia is. Ook een parasiet, die zich erg snel vermeerdert en véél dode vissen tot gevolg heeft. Is alleen met afstrijkje en microscoop uit te sluiten.
Symptomen zijn o.a : Melkwitte troebeling door extra slijm productie. Bacteriële infecties door verzwakking en verwondingen van de vis zijn mogelijk. Soms gerafelde vinnen.

Contact opnemen met aquavita lijkt mij het beste. Misschien kunnen deze een microscoop onderzoek doen. Wel op levende of pas overleden vis. ( Costia sterft snel af zonder levende vis )

Succes,

wo, 20/05/2020 - 19:45
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Vandaag voor het eerst geen dode goudvissen. In totaal ca 25 dood gevonden. Nieuwe kuur zou nog niets uithalen. Wel de vijver half leeggepompt en vers leidingwater erin. De zuurstofplanten is volledig weg. Extra zuurstof pomp met 4 bollen draait. De karpers en windes en kikkers voelen zich top. Springen door de vijver en eten goed.
De paar goud vissen die er nog zijn, zijn niet in topconditie.... Aquavita zei ook. Afwachten. Ik hoop dat het voorbij is.

wo, 20/05/2020 - 19:45
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Vandaag voor het eerst geen dode goudvissen. In totaal ca 25 dood gevonden. Nieuwe kuur zou nog niets uithalen. Wel de vijver half leeggepompt en vers leidingwater erin. De zuurstofplanten is volledig weg. Extra zuurstof pomp met 4 bollen draait. De karpers en windes en kikkers voelen zich top. Springen door de vijver en eten goed.
De paar goud vissen die er nog zijn, zijn niet in topconditie.... Aquavita zei ook. Afwachten. Ik hoop dat het voorbij is.

wo, 20/05/2020 - 19:45
Jacqueline (anoniem geplaatst)

Vandaag voor het eerst geen dode goudvissen. In totaal ca 25 dood gevonden. Nieuwe kuur zou nog niets uithalen. Wel de vijver half leeggepompt en vers leidingwater erin. De zuurstofplanten is volledig weg. Extra zuurstof pomp met 4 bollen draait. De karpers en windes en kikkers voelen zich top. Springen door de vijver en eten goed.
De paar goud vissen die er nog zijn, zijn niet in topconditie.... Aquavita zei ook. Afwachten. Ik hoop dat het voorbij is.

do, 21/05/2020 - 15:28
René.W

Hallo Jacqueline,
Erg zonde dat er zoveel vissen dood zijn. Ik hoop dat het nu voorbij is, en dat u weer kunt genieten van de vijver.

Héél veel sterkte en succes,
Groet René,

Onderwerp gesloten