(Draad)alg in vijver

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 31/05/2015 - 14:40
RobinG

(Draad)alg in vijver

Hallo,
Ik heb afgelopen jaar een vijver aangelegd van 250 liter. Hier heb ik verscheidene zuurstofplanten in geplaatst. Totaal 7 op het moment. Verder gebruik ik ook nog een zuurstofpomp. Na iets meer dan een half jaar, ongeveer 3 maanden geleden, heb ik 9 elritsen toegevoegd. Voor dat ik deze vissen had toegevoegd had ik veel last van draadalg. Hierdoor zijn ook enkele planten dood gegaan die ik vervangen heb met andere exemplaren. Gelukkig werd het daarna minder. Ik voer de vissen niet. Sinds enkele weken heb ik weer enorm last van draadalg vorming, terwijl ik elke dag zoveel mogelijk uit de vijver verwijder.
Mijn vraag is of jullie mij kunnen vertellen hoe ik het beste deze alg kan bestrijden, aangezien alleen verwijderen geen zin heeft.
alvast bedankt, Robin

(Draad)alg in vijver
ma, 01/06/2015 - 00:47
Polplastron

Ik ga 100% akkoord met bovenstaand antwoord. Snelle oplossingen bestaan hier helaas niet voor.
Wel is het zo dat draadalgen een aantal dingen nodig hebben om te kunnen gedijen namelijk zonlicht en voeding.
Daarvoor is het interessant als de vijver een deel van de dag toch wat schaduw krijgt (dit kan ook door een waterlelie of andere plant met drijvende bladeren).
Verder kan je ook de voedingsstoffen belemmeren door voor concurrentie te zorgen. Zuurstofplanten zijn inderdaad concurrentie, maar kunnen inderdaad in hun groei belemmerd worden door de algen als ze erdoor overwoekerd raken. Moerasplanten die met hun wortels in het water staan nemen echter ook heel wat voeding weg en zijn daardoor ook heel interessant. Het voordeel dat zij hebben is dat ze door de algen niet gehinderd kunnen worden. Denk hierbij o.a. aan Irisinfo-icon, Pontederiainfo-icon, .... In mijn koi-vijver stonden de planten destijds gewoon in fijn grind (dus geen vijvergrond) en ook in mijn voorlopige kuipvijvertje staan de planten in grind; het lijkt ze niet te hinderen en bovendien is de voedselopname uit het water hierdoor optimaal.
Het lijkt mij bij nader inzien overigens wel dat je vijver nogal klein en ondiep is en bovendien zeer weinig planten bevat. Als deze vijver in volle zon ligt, zullen algen altijd een probleem blijven vormen.
Groeten,
Pol

do, 04/06/2015 - 23:13
Anneloog

en vergeet niet je vijver is extreem jong en moet nog in balans raken maar je hebt er al wel 9 elritsen in en tja dan word het nog lastiger een balans te vinden. Ik raad eerste jaar altijd af vissen te plaatsen laat eerst maar boel tot rust komen groeien en bezinken en zo langzaam een balans vinden, nu zeg je een zuurstof pomp te hebben... neem aan dat je een lucht pomp bedoelt want zuurstof geeft die niet ja lucht met beetje zuurstof en zorgt dus alleen voor water circulatie en beter vergassing van het water meer niet. 7 zuurstof plantjes tja dan denk ik echt oke kleine vijver en toch 9 elritsen oke die worden niet mega groot maar mis weer balans en volg orde en geduld. Natuur kan je niet haasten ja je kan het soms helpen maar haasten niet. Voor nu mijn advies is handmatig alle draadalg verwijderen en heel vel meer water planten halen zowel echte zuurstof planten denk aan waterpest glanzend fontijnkruid crassulainfo-icon recurva etc lissen in grind pot mogen zeker ook en andere riet soorten denk aan japanse holle pijp zeker ook een aanwinst en dan rust, ga als je blieft de vissen ook niet dagelijks voeren want voedsel genoeg te vinden in de vijver en je geeft alleen maar voeding aan de algen met bij voeren.

zo, 07/06/2015 - 22:09
Polplastron

Vissen uitzetten in een 'vijvertje' van 250 liter is hoe dan ook vragen om problemen. Eigenlijk kan je deze waterpartij beter beschouwen als een soort groot buitenaquarium en ook als dusdanig onderhouden.
Overigens stel ik me sterk de vraag wat er met de vissen moet gebeuren in de winter ....
Een zuurstofpomp (eigenlijk is het overigens gewoon een luchtpomp) heeft in zo'n vijvertje overigens geen enkele meerwaarde en zal zelfs eerder de CO2 eruit halen waardoor je ondergedoken planten nog slechter zullen groeien. Deze wetenschap is zeer gekend in de aquaristiek en geldt zeker ook in zo'n kleine waterpartij.
Groeten,
Pol

do, 11/06/2015 - 12:30
RobinG

Bedankt voor de reacties. Erg handige tips waar ik zeker wat mee kan.
Ik bedoelde inderdaad een luchtpomp (weet niet waarom ik zuurstofpomp neerzette). Deze hadden we geplaatst voor wat circulatie in het water. Heb hem al enkele dagen uit staan en het lijkt erop dat de algen al wat minder nadrukkelijk aanwezig zijn. We hebben ook nog wat extra moerasplanten in de rand gezet en gaan nu kijken wat dit met de alg stand doet.
Nu lees ik op internet ook veel over gerstestro in de vijver. Werkt dit in jullie optiek? En hebben jullie hier zelf al ervaring mee?
Nogmaals bedankt, Robin

do, 11/06/2015 - 21:43
Anneloog

In verleden heb ik Strobinol eens geprobeerd is ook op basis van gerstestro en ik zag niks geen verschil ja dikke zak in het water met die zooi maar hier werd alg niet minder, ben toen maar geduld gaan uit oefenen meer planten en handmatig gaan verwijderen en dat was bij mij de truc. En ik heb maar 3 kleine natuurvijvers zonder verdere techniek maar met vele kikkers salamanders en sinds een 3 jaar chinese danoi's jaar rond.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag