Goudwindes gegrepen door een reiger?

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 23/05/2020 - 12:22
AdBeer

Goudwindes gegrepen door een reiger?

2 Goudwindes dood in een week. Heldere vijver, afgedekt met "betongaas" en fijnmazig net. Reiger in de buurt gesignaleerd. Overige vissen hebben geen huidafwijkingen, zwemmen gezond rond. Zijn dit beten van een reiger die de vis niet door het net kan trekken? Graag reactie. M.VR.GR. Ad

Zie foto's 

za, 23/05/2020 - 19:29
René.W

Goede avond Ad,

Het kan inderdaad zijn dat deze gegrepen zijn door de reiger, máár zoals u schrijft niet door het net getrokken konden worden. Is het net nergens beschadigd?

Anderzijds kan het ook gatenziekte zijn. De zwakkere vissen kunnen ziek zijn terwijl de andere géén afwijkingen vertonen. Máár dan zal u een tijd vantevoren al gedragsveranderingen gemerkt hebben. B.v : minder eetlust, afzondering, schuren over bodem e.d.

Als dit niet is, ga ik er toch van uit dat de reiger dit gedaan heeft.

Groet René,

za, 23/05/2020 - 19:44
AdBeer

Dank René voor je reactie, alle vissen waren in orde. Het net is nog heel. Bij een gatenziekte zou je toch kleinere huiddefecten moeten zien? Ik houd de reiger en vissen in de gaten!
Groet, Ad

zo, 24/05/2020 - 11:10
René.W

Goede morgen Ad,

Graag gedaan!

Kleinere huiddefecten ziet men vaak per toeval. Als ze dan opvallen is het vaak al een groter probleem. Gatenziekte ( zweren ) is een bacteriële infectie, die door tientalle bacteriën veroorzaakt kunnen worden. Echter het ontstaan hiervan komt, doordat de huid van de vis beschadigd wordt ( hierin zitten stoffen die de vis beschermen tegen bacteriën ) door slechte waterkwaliteit, primaire infectie ( wormen, parasieten e.d ). Door irritatie gaat de vis schuren tegen de vijverrand, steen e.d. Gevolg : beschermlaag is beschadigd, waardoor de bacteriën vrij spel hebben, en het verloop van de ziekte snel gaat, en de gaten ontstaan. Dit omdat, de bacteriën zich héél snel kunnen delen. De meeste elke 20min.

Ik zou inderdaad als ik u was, beide optie's in de gaten blijven houden.

Groet René,

zo, 24/05/2020 - 14:35
AdBeer

Nogmaals dank voor alle informatie! Vijver is 2 maanden geleden schoongemaakt, GH en KH zijn goed. Misschien is de vijver toch te helder?! Ik zal uw advies opvolgen. Groet, Ad

zo, 24/05/2020 - 14:39
AdBeer

Zie bijlage

zo, 24/05/2020 - 14:56
AdBeer

Zo juist de reiger betrapt en weggejaagd!

zo, 24/05/2020 - 15:40
René.W

Beste Ad,

Ik ben blij dat ik u enkele tips / info kon geven, en het doet mij nog méér dat u terug reageert. Véél mensen vragen op forum's om raad, máár dan krijg je géén reactie terug. 

De vijver ziet er prima uit, en als de waarden goed zijn en het water helder is, heeft men het goed voor elkaar. Top! Wat betreft de reiger en of katten, is altijd jammer als deze in een een vijver toeslaan.

Véél succes verder met uw vijver.

Groet René,

zo, 24/05/2020 - 17:00
AdBeer

Dankuwel. Indien nodig wil ik u graag nog eens raadplegen. Groet, Ad.

zo, 24/05/2020 - 17:00
AdBeer

Dankuwel. Indien nodig wil ik u graag nog eens raadplegen. Groet, Ad.

zo, 24/05/2020 - 18:56
René.W

Graag gedaan, ik zie het wel verschijnen. Groet René,

di, 26/05/2020 - 14:39
hitrax

Wat zijn de afmetingen van de 'gaten' in het betongaas? Ik gebruik een groen bloemenrek (zelfde principe maar fijnmaziger) met gaten van 3 bij 3.
voordeel is dat zo'n rek ook iets bol staat wat zorgt voor nog 3 cm meer afstand (is reactietijd voor de vis) tot het water. Theoretisch kan daar een snavel doorheen, maar met een net daar nog overheen wordt dat praktisch onmogelijk. Iets ander gaas zou dus ook nog een optie voor je kunnen zijn omdat met kleinere gaten het gaas automatisch minder ver kan inveren als de reiger er zijn snavel door steekt.

di, 26/05/2020 - 15:45
AdBeer

@hitrax, dank voor uw reactie/tip. Het gaaswerk heeft vakken van 15x15 cm, daarover een net gespannen. Afstand tot wateroppervlak is ongeveer 10-15 cm. Groet, Ad.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.