Tropische en subtropische vissen buiten houden...

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 20/06/2015 - 03:37
emeraldking

Tropische en subtropische vissen buiten houden...

Al aardig wat jaren hou ik elk jaar vanaf de lente t/m half oktober subtropische en tropische zoetwatervissen in buitenbakken. Gaat elk jaar goed. Ik hou ze buiten zonder verwarmingselement en zonder mechanische filtratie. Enkel subtraat op de bodem en vijverplanten. Zo natuurlijk mogelijk.
Ik was ff benieuwd wie er nog meer dergelijke vissen buiten houdt zoals ik dat doe?

Tropische en subtropische vissen buiten houden...
za, 20/06/2015 - 03:41
emeraldking

En hier een voorbeeld van een buitenbak...

Tropische en subtropische vissen buiten houden...
za, 20/06/2015 - 17:32
ryukin

Mooi idee. Hangt sterk af van de soort, evolutie vd temperatuur en waterkwaliteit. Ik geef de Corydoras *paleatus en Arcuatus) al eens de kans om buiten te zwemmen. Maar ik monitor dagelijks de waterkwaliteit en temperatuur. Delicate vissen zou ik nooit buiten zetten. Mvg.

ma, 22/06/2015 - 03:53
emeraldking

Hangt er vanaf wat je met delicaat bedoeld. Ik heb hier wel wat vissen bij zitten die in het algemeen ook als gevoelig betiteld worden doch zich hier wel buiten ophouden. Ik controleer weinig de waterparameters in de buitenbakken. Afgezien van de temperaturen zijn de overige waterparameters in buitenbakken doorgaans gunstiger als in binnenaquaria. Hetgeen velen niet echt weten. Ze op deze manier in buitenbakken houden doe ik reeds 18 jaar. Maar ben al ruim 40 jaar (vanaf 1972) bezig met de aquaristiek. Afgezien van de sterkere temperatuursschommelingen die buiten heersen t.o.v. binnenaquaria, zijn vele mensen nog steeds niet op de hoogte wat de meeste zg. tropische en m.n. de subtropische zoetwatervissen aankunnen qua marges m.b.t verschillende waterparameters. Zonder dat het een kwelling wordt voor de vissen. Want dat laatste is uiteraard heel erg belangrijk. Ik ben zelf in endemische gebieden geweest en heb daar geleerd dat vele info die beschikbaar is via boekwerken en het internet over dergelijke vissen niet altijd met de werkelijkheid overeenstemmen. Vandaar dat ik 18 jaar geleden begonnen ben om een aardig gedeelte van het jaar de dergelijke vissen ook buiten te gaan houden. En met succes...
Op de volgende foto was ik de ameca splendens aan het oogsten bij een watertemperatuur van 8°C overdag. Had het water gedregd en kon de vissen zo oprapen van het substraat af. Ze houden zich dan ff stil en zodra ze het water weer ingaan dan zwemmen ze weer normaal rond.

Tropische en subtropische vissen buiten houden...
ma, 22/06/2015 - 22:19
Anneloog

Ik heb nu al zeker 4 jaar chinese danio's buiten rond zwemmen in mijn 3 kleine techniek loze vijvertjes. Ze kweken netjes en veel en zijn gezond zonder bij voeren of filterpompen puur veel planten en de rest natuurlijke verversingen door de regen. Heb ook een jaar in de zomer endler guppen buiten gehad en dat werkte ook geweldig, de vissen werden groter intenser van kleur en de nakweek gezond veel en ook groter dan in een aquarium.
Ook heb ik neocaridina davidi red garnalen in de vijvers jaar rond sommige vallen tuurlijk ten prooi aan roofdieren maar genoeg overleven en kweken zelfs. Ook wat Caridina cantonensis ( crystalk red, black en golden bee) in eenvan de vijvers gehad maar die ben ik dit jaar niet meer tegfen gekomen dus gene idee of ze er nog leven ze hebben wel bijna 2 jaar met succes er in geleefd en dat is ook meestal hun uiterlijke leeftijd dus denk dat die op zijn.
Op de endlers na heb ik dus alles hele jaar rond in de vijvers zwemmen de endlers haalde ik er idd september/oktober er weer uit want dan werd het te koud. Zo ook een zomer hybride guppen in de vijver gekweekt en dat ging ook heel goed maar merkte toen wel dat de guppen zo explosief kweekten en aten dat water snel groen werd ivm dat alle watervlooien opgegeten werden en die dus eerder weg gevangen, met de chinese danio's etc daar nooit last van gehad.
Nu wil ik dit jaar nog wat golden chinese danio's er bij plaatsen en dan zijn de vijvers vol.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag