Eik met witte aanslag op bladeren

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/07/2009 - 22:53
oomkoen.nl

Eik met witte aanslag op bladeren

Ik heb een beginnend eikje.
Maar sinds de laatste tijd heb ik een witte aanslag op de bladeren. En nou ben ik toch even benieuwd wat dit kan zijn.

Zojuist las ik ook een stukje over kraanwater en dat met benevelen een kalk aanslag achter kan blijven. Nu past dat helemaal in mijn geval, want ik benevel het boompje wel eens. Maar daarop graag een bevestiging van jullie, want hopelijk is het geen schimmel of iets dergelijks... :|

Eik met witte aanslag op bladeren
zo, 12/07/2009 - 23:26
oomkoen.nl

Oh, nog even een reactie.
Andere planten en bomen heb ik ook beneveld en daar is geen witte aanslag op bladeren gekomen. Vandaar dat ik toch aan een schimmel op een eik oid denk.

zo, 12/07/2009 - 23:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wel degelijk meeldauw, wat in natte zomers vaker optreedt bij eiken. Door te sproeien creeer je kunstmatig een natte zomer.

ma, 13/07/2009 - 00:24
oomkoen.nl

Dank voor je antwoord. Heb even verder gezocht en het blijkt Echte Meeldauw te zijn.

Een paar links met wat info:
https://tinyurl.com/yyvh85e5
https://tinyurl.com/y3r8dm8w
https://tinyurl.com/y2yvdwyy

(Laatste foto van eerste link wordt je ook niet echt vrolijk van. Tweede link: komisch.)

ma, 13/07/2009 - 00:28
oomkoen.nl

Raar forum.. Gaat blijkbaar niet goed met geplaatste url's om.
Van de eerste url het laatste '< br>' weg laten.
Van de derde url de spatie in 'juli' (in het einde) weg laten.

Kan het helaas niet wijzigen voor jullie, want het wordt wel goed weergegeven bij het schrijven/wijzigen van het bericht.

ma, 13/07/2009 - 01:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij een lange URL, verschijnen er bij het uploaden spatie's , die je even moet weghalen.

ma, 13/07/2009 - 01:51
Onetreehill

In een tuincentrum zijn middelen te koop ter bestrijding en het voorkomen van schimmels. Echter is het vaak moeilijk om met meeldauw besmette eikjes vrij van deze schimmel te krijgen. Beter is het om voorbehoedend een paar keer te spuiten en dan is er nog grote kans dat bij langdurige natheid de schimmel alsnog toeslaat. Kraanwater kan wat vlekken geven maar bij meeldauw is het vaak het hele blad wit(achtig).

OTH

ma, 13/07/2009 - 22:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

'echte meeldauw' is idd bijna onvermijdbaar bij eiken.
Preventief behandelen volgens de gebruiksvoorschriften (meestal enkele keren bespuiten met tussenpozen), en behandelen als de meeldauw vastgesteld wordt. Maar dan moet je al wat geluk hebben om het nog helemaal weg te krijgen, en dan nog blijft er schade achter op het blad (de aangetaste behandelde plekken verkleuren, verdrogen, met als gevolg gespikkeld blad).

Echte meeldauw kan enkel goed bestreden worden met een middel op basis van zwavel. Ik heb zopas een biologisch middel gekocht, merk weet ik niet uit het hoofd, moet eens nakijken.

Opgelet, luister niet zomaar naar de raad van uw gewone tuincentrum, meestal krijg je daar gewoon een middeltje mee tegen gewone witziekte bij rozen of aardappelen, maar echte meeldauw is iets anders.

di, 14/07/2009 - 13:20
birdwatcher

Onetreehill het is belachelijk om te spuiten tegen een aantasting die op bijna iedere eik voorkomt en waar de boom hoegenaamd geen last van heeft.
groet Dirk.

di, 14/07/2009 - 15:12
Onetreehill

Birdwatcher,

Je hebt helemaal gelijk! Maar we hebben het hier over de eik als bonsai en dan wil je naturlijk wel dat je boom er goed uitziet. En daarom zorg ik ervoor dat meeldauw geen kans krijgt bij mijn bonsai eiken. En daarom gebruik ik de in de handel zijnde middelen om meeldauw te voorkomen. Lukt soms niet helemaal maar dan zijn er weer middeltjes om het te bestrijden.
En trouwens een eik-bonsai die onder de meeldauw zit ziet er niet uit.

OTH

di, 14/07/2009 - 22:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

OTH,

helemaal mee akkoord.

trouwens, dat de boom er niet van sterft betekent nog niet dat hij er geen last van heeft. Als bonsai veel meer natuurlijk dan bij een vrijstaande in de natuur groeiende boom. Een bonsai eik die serieus onder de meeldauw zit, zal een groeistop krijgen en er zwak beginnen uitzien en bovendien nog lelijk ook.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag