ulmus parvifolia..........Binnen of Buiten Bonsai?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/04/2009 - 18:42
Nelis1984

ulmus parvifolia..........Binnen of Buiten Bonsai?

Ik ben op internet gaan zoeken voor een geschikte plaats voor een ulmusinfo-icon parvifolia. Maar kom er achter dat de een zegt dat het een binnen bonsai is terwijl de ander weer zegt dat het een buiten soort is.

Mijn vraag is dus is de ulmus parvifolia nu een binnen of buiten bonsai? Of is de soort voor beiden geschikt?

mvg,
nelis1984

di, 07/04/2009 - 20:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onder vorstvrije omstandigheden is Ulmusinfo-icon parviflora als een buitenbonsai te beschouwen. In huis zal de nieuwgroei door de beperkte lichtomstandigheden al snel spichtig worden en omdat er vaker gesnoeid moet worden vanwege de hogere groeisnelheid, is er meer kans op bodemuitputting en taksterfte. Mijn exemplaar heeft vorstvrij overwinterd en staat al weer weken buiten op een lichte plek in de zon, al zal dat laatste geen directe vereiste zijn.
Door de combinatie van koude nachten en felle dagzon zijn de bestaande blaadjes roodachtig verkleurd. De nieuwgroei is beter aangepast aan de hoge lichtcondities van april en toont frisgroen. Ik snoei de plant meestal halverwege de zomer, zodat er nog genoeg seizoen overblijft voor de hergroei. Het is een tijdrovende maar onvermijdelijke klus.
Geschikte binnenbonsai's bestaan er nauwelijks, Ficusinfo-icon wellicht uitgezonderd. Andere tropische soorten moeten noodgedwongen binnen worden gehouden, maar is het resultaat vaak niet duurzaam mooi.

di, 07/04/2009 - 23:35
Onetreehill

Draco,

Het is idd een tijdrovende klus het snoeien en in model brengen van vooral grote ulmussen. Om mezelf veel werk te besparen bemest ik in het vroege voorjaar de bomen 2 x met een hoog N-gehalte en daarna met een veel lagere dosering. De bomen zijn na 2 x een hoog stiksofgehalte mooi vol en omdat daarna de dosering drastisch is verlaagd wordt de groei enigszins geremd en zodoende veel minder snoeibeurten. Door de overige bemesting (P en K) wel op peil te houden heb je het hele buitenseizoen mooie gezonde bomen.

OTH

wo, 08/04/2009 - 20:36
Nelis1984

ok, bedankt igg.

Ik zag alleen nog wel het volgende:
https://goo.gl/6SrnPo
en dan bij indoor bonsai

zij geven de ulmusinfo-icon parvifolia wel aan als een indoor soort.

heb wel een mooi exemplaar zien staan voor een gunstige prijs, maar heb helaas niet echt mogelijkheden voor een buiten locatie.

dan maar niet doen?

mvg,
nelis..

do, 09/04/2009 - 14:50
Onetreehill

Nelis,

Altijd interessant en ook verleidelijk om zo'n boom aan te schaffen vooral ook als de prijs gunstig is. Maar als je echt geen mogelijkheid ziet om de boom van maart tot einde herfst buiten te zetten zou ik er van afzien.
Of je zou de boom in die periode op een heel lichte plek moeten zetten waar de temperatuur ook niet echt te hoog wordt. Besdenk dat achter glas de temp. altijd veel hoger oploopt. Ook krijg je te maken met een veel te snelle groei op deze manier. Op zich geen probleem maar je blijft snoeien!
En, buiten komt zo'n boom eigenlijk ook het beste tot z'n recht.
Maar het is aan jou natuurlijk!

OTH

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag