help mijn echinocactus grusonii aub...

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/06/2004 - 02:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

help mijn echinocactus grusonii aub...

Mijn echinocactus grusonii cactus begint langzaam in elkaar te zakken aan een kant. De hele onderkant is licht geel en iets bruinig aan het worden. De vorm van deze cactus is niet half rond hij is meer in de hoogte gegroeid. mijn vraag is of er nog iets aan te doen is om dit proces tegen te gaan. De leeftijd van deze cactus is ongeveer 47 jaar. Alvast bedankt voor de genomen moeite om mij te helpen. Arnoud

ma, 07/06/2004 - 10:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als hij al snel van vorm aan het veranderen is zal hij waarschijnlijk aan het wegrotten zijn. Duw eens op die geel-bruine zone en zie als het nog hard weefsel is. Ik vrees ervoor dat het rot weefsel zal zijn. In dat geval kan je nog proberen te opereren, maar veel zal het vrees ik niet meer uithalen.
Wat ook het geval kan zijn is dat hij een zware zonnebrand heeft opgelopen op die plaats. Dan kan dat deel ook ineenzakken. In dat geval moet je hem tijdelijk in de schaduw zetten. Heeft deze plant misschien zijn hele leven in de huiskamer doorgebracht en onlangs naar de zon verhuisd?
Pieter

ma, 07/06/2004 - 10:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pieter,

Bedankt voor de snelle reactie.
De plant is niet verplaatst hij staat momenteel ook niet in directe zon, maar op de grond. De plekken zijn idd. zacht. Het vreemde is dat het lijkt of hij aan het uitdrogen is. De cactus krijgt weinig water, in de zintermaanden nog minder, alleen staat hij niet koud. Wat zou ik moeten veranderen om dit te kunnen voorkomen in de toekomst?

ma, 07/06/2004 - 13:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

In dat geval vrees ik voor rot. Dat kan komen door te lang nat te staan of door tocht. Wat ook de oorzaak kan zijn van die rot is dat je plant aangetast was door wolluizen of wortelluizen. Mijn planten staan de hele zomer in de volle zon. Dat kan, als je ze in het begin maar een tijdje geleidelijk laat wennen aan het sterke licht.
Pieter

ma, 21/06/2004 - 02:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vrees dat we hier te maken hebben met droogrot, dit komt nog al eens voor door plotse verandering van temperatuur (zoals tocht) daar is spijtig genoeg niets aan te veranderen.
Het enige mogelijke is de plant uit zijn pot te nemen en alle aarde te verwijderen, alzo heb je de mogelijkheid om de plant volledig te kuisen en te kijken of de kern van de plant is aangetast. Is dat zo, dan kun je best een goed mes nemen en beginnen te schrepen waar er rot is tot je volledig wit vlees hebt in de kern van je plant. Dit gedaan zijnde laat je de plant op zijn kant liggen gedurende een paar weken om de wonden te laten sycatriseren. De plant heeft nog macht genoeg om wondweefsel te vormen. Zover gekomen plaats je (wat overblijft van uw plant) uw cactus bovenop nogal droge cactus grond, of je neemt gewoon een grote pot en doe die voor 3/4 vol met cactusmix daarboven leg je een paar centimeter grof gewassen rijnzand en dan maar hopen dat er worteltjes worden gevormd. He laat je plant zo maar rustig staan tot volgende lente, liefts niet verplaatsen en zeker niet opheffen anders breek je de haarfijne worteltjes en moet alles opnieuw beginnen.
Vingers kruisen en hopen is het enige wat je nu nog kunt doen.
Veel geluk, en toch nog veel plezier met de hobby,
Albert

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag