Kan mijn cactus nog gered worden

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/08/2007 - 16:26
Zwendel

Kan mijn cactus nog gered worden

Hallo,

Een tijdje terug hebben mijn vrouw en ik een grote cactus gekocht omdat die herinneringen opriep aan onze reis naar Lanzarote. Na enkele maanden ontdekten we een lichte verkleuring. We dachten dat de pot misschien te klein was en hebben de cactus omgepoot naar een grotere pot. Deze heeft een laag kiezel van ongeveer 2cm op de bodem en is verder gevuld met een mengelingen van arme grond, speciale cactus potgrond en wat gewone potgrond. Dit laatste voornamelijk om de gaten tussen de cactussen (er zijn wat kleintjes bij geplant) op te vullen.

Vandaag merkte we dat de verkleuringen flink verergerd zijn en dat ze vooral beneden serieus lelijk aan het worden zijn. Verder zijn er rond de stekels, in de bruine gebieden, opzwellingen of vertrekken er kleine inkervingen in de richting van het centrum.

Ik weet niet wat voor soort cactus het is, ik ken er helaas niets van af. Daarom dat ik de foto toevoeg en hier zijn foto's van de schade:
https://tinyurl.com/yxzv8vvq
https://tinyurl.com/yyw84s35
https://tinyurl.com/y6b9hnd2

Verdere nuttige informatie, de cacti staan binnen dus misschien niet genoeg zon?
Ik geef 1x per maand een glas water aan de grote cactus (die met het probleem dus) en 1 glas verdeeld over de 4 kleine cactussen die er bij gekomen zijn.

Is deze cactus nog te redden en zo ja, wat moet ik doen?
Alvast bedankt voor jullie hulp

Kan mijn cactus nog gered worden
zo, 12/08/2007 - 18:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helaas is hier weinig aan te doen. Zo te zien is de cactus van binnen uit aan het rotten. Lichtgebrek in combinate met te natte omgeving is waarschijnlijk de oorzaak. (Gewone potgrond houdt zeer veel water vast). Uit zo'n bak kan vocht ook niet ontwijken. Ook de kleine cactussen hebben duidelijk lichtgebrek. Dit soort planten willen zon, zon en nog eens zon.

do, 16/08/2007 - 12:51
Lodewijkp

hallo

dat komt omdat het proces van fotosynthese water kost , maar als de cactus geen zon krijgt dan gebruikt hij het water ook niet en dan krijgen schimmels etc de overhand omdat hij dan te nat staat.

in principe was je cactus in winterslaap.

het enige wat je kan doen is het rottende deel wegsnijden , maar dat soort overleefd zoiets zelden bij rotting.

gr

ma, 20/08/2007 - 11:03
Zwendel

Beste,

ik vrees dat u gelijk hebt. Het elders ontvangen advies dat de cactus net te weinig water heeft gekregen en meer zon nodig had heeft hem permanent de das om gedaan. Ik heb hem enkele dagen geleden wat extra water gegeven en verplaatst naar de meest zonnige plaats in huis (zon? we zien nauwlijks nog zon hier deze zomer). Ik durfde met al die regen het advies om hem buiten te zetten niet op te volgen.

De cactus is nu voor meer dan 50% geel en opgezwollen, steeks meer bruine vlekken ook. Ik vrees dat ik het "gevecht" door onkunde verloren heb.

Ik heb er het hart van in. Zo'n prachtige cactus, bijna €50 en ik wilde die al zo lang zo graag hebben. "Je kan er niets mee misdoen", zei de verkoper nog. Blijkbaar kun je er dus een heleboel mee misdoen....

ma, 20/08/2007 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

"Je kunt er niets mee misdoen", zoiets zegt erg veel over de (afwezigheid van) kwaliteit van de verkoper.

Deze soort cactus is er ook in het klein, die kosten niet zoveel (maar groeien vrij langzaam). In ieder geval kun je daarop "oefenen" tot dat je weet dat een dure aankoop ook blijft leven.

di, 21/08/2007 - 17:08
Lodewijkp

een cactus is ook een levensvorm , net zoals mensen wij zijn ingewikkeld dus cactussen ook.

wat ik doe is eerst kijken wat de plant nodig heeft dus licht water goeie grond etc.

en dan kijk ik er naar hoe ik mijzelf behandel en zo behandel ik mijn planten dan ook bij wijze van spreken, als ik zin in zon heb dan loop ik naar buiten . Een cactus kan dat niet het is misschien een beetje vergezocht maar als na een regenachtige ochtend en middag er een half uurtje zon is dan verplaats ik mijn hele collectie + palmbomen in de zon.

godse veel werk , ook veel geld zoals steken van geld in de juiste potgrond, mest etc en 3 keer dagelijkse inspectie op de planten.

mijn opuntia vulgaris heeft deze maand 12 schijven erbij gekregen dat zie je niet in een tuincentrum , daar staan ze vaak stoffig en hebben de verkopers er totaal geen verstand van daar behandelen ze een cycad net zoals een palm. zoals ik al zei een plant is een ingewikkeld organsime ,verkopers die dus zijn geschoold in het groen hebben er geen ballen verstand van want ieder soort is ingewikkeld op zijn eigen manier die mensen hebben vaak geen eigen ervaring met de plant.

alleen de mensen die dus verder kijken en echt geintresseerd zijn komen op bijv dit forum en leren eigen fouten en goedheden. Een palm te laten overwinteren, wat ze niet in een tuincentra doen, daar weten ze ook niks vanaf
ze hadden mij aangeraden om de hele palm voor de winter in plastic folie te wikkelen, als je dat doet dan verschimmelt je palm zo maar dat intereseert hen niet want dan kom je weer een nieuwe kopen en dan verdienen ze er weer aan.

met dat soort dingen zijn ze daar ook zo met cactussen.

"Je kunt er niets mee misdoen" als een verkoper dat zegt dan is hij zwaar achteloos in omgang met planten beetje onverschillig.
We zitten in nederland en niet in de woestijn of semi woestijn , als je een cactus uit zijn primaire leefomgeving haalt moet je er van uit gaan dat alles mis kan gaan. een aap kan ook niet op de noordpool leven en een vleesetende plant ook niet in de woestijn.

je hebt trouwens gelijk dat er deze zomer niet echt veel zon was maar zoals ik al zei als je zelf vind dat het te donker is dan vindt je cactus het waarschijnlijk ook , wat doe je dan - het licht aan, je kan ook bepaalde lampen kopen die de cactus moet stimuleren die heten groeilampen en worden in tuincentra verkocht maar het is maar hoeveel tijd en geld je er in wil steken.

jammer van die 50 euro , maar als je iets koopt ;een bepaald soort plant kijk op internet en vraag een beetje op forums hoe je hem moet verzorgen en waar hij gevoelig voor is etc. alles wat je aan de verkoper vraagt moet je met een korrel zout nemen, je hebt nu wat geleerd wat veel heeft gekost net zoals ik jaren geleden.
p.s er zijn ook verscheiden boeken over cactussen op ww.bol.com sommige zijn goedkoop.

en verwijder de dode cactus want in het dode weefsel kunnen ziektes ontwikkelen die je andere cactussen kunnen besmetten.

groetjes

Onderwerp gesloten