mineralisch substraat

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 24/02/2005 - 17:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

mineralisch substraat

Is een mineralisch substraat hetzelfde als gewone aquariumkiezel, en wat wordt bedoeld met kwartskiezel? Bij voorbaat mijn dank voor een opheldering.

vr, 25/02/2005 - 10:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onder een "minerale" bodem verstaat men elk type substraat dat geen organisch materiaal bevat dwz geen potgrond/turf/compost. In het algemeen dus materiaal dat afkomstig is van de "verwering" van "groen" wat algemeen ook wel onder "humus" bekend is .. Klei, leem en dergelijke zijn eveneens "mineraal" ttz ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit eindeloos verweerd rotsmateriaal samen met andere minerale bestanddelen (zoals bvb zand)
Aquariumkiezel valt daar dus ook onder. gewone aquariumkiezel is uitgezocht om geen "kalk" bestanddelen te bevatten (anders wordt het water te alkalisch!) meestal is het geen kwarts (maar "veldspaat-achtig") alhoewel het daarmee dikwijls verward wordt. Echte kwartskiezel is makkelijk te herkennen aan de uniforme en bijna "doorzichtige" meestal uniform witte of geelachtige, steentjes, het nadeel is dat echte kwartskiezel schrikkelijk duur is ... en dus enkel te gebruiken valt in een aquarium, tenzij ge heel rijk zijt natuurlijk :-) (en dan moet ge de kwartsK nog vinden ook!)

mvg
Willy

vr, 25/02/2005 - 14:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor dit verhelderend antwoord

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag