Parodia-zaailingen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/07/2004 - 00:12
YellowMan

Parodia-zaailingen

Hallo,ik heb een vraagje:is het normaal dat mijn parodia-zaailingen
zo langzaam groeien?(het gaat hier over p.aureispina en p.hummeliana)ik heb ze begin juni gezaaid(ik weet het veel te laat,maar ik ben nog maar pas van deze lente bezig met deze hobby,toen had ik de kennis nog niet die ik nu heb)en ze zijn nog maar 2 mm.hoog.is dat normaal?mijn andere zaailingen zijn 1 a 2 cm.hoog.nu vraag ik mij af of ik deze plantjes groot genoeg krijg om de winter door te komen.ik ben aan het overwegen om een paar zaaibakken(met verwarmingsmatjes)en tl-lampen aan te schaffen,maar eerst moeten er nog 2 serres komen.maar zonder die lampen ,zijn er manieren om de groei wat te versnellen?(zonder ze 'op te blazen')?

alvast bedankt voor het advies!

M.

ma, 12/07/2004 - 00:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

maak je geen zorgen .. het eerste jaar blijven (zeker fijnzadige) Parodia zaailingen piepklein .. dat is meteen de grote uitdaging en de grote moeilijkheid om ze de winter door te krijgen .. de truk is om ze de ganse winter te laten doorgroeien ttz ervoor zorgen dat ze voldoende van "alles" krijgen om niet te stoppen, anders krijg je ze dikwijls maar heel slecht terug aan de groei .. vanaf jaar 2 gaat alles veel vlotter .. daarom is uitzaai van (fijnzadige) Parodias op het einde van september tot halfweg october een aanrader (vergt wel de nodige apparatuur!) ze hebben dan minder last van de donkere winterdagen (want ze zijn nog zo klein) en vanaf de eerste Lentedagen kunnen ze er vol gas tegenaan ..
HTH
Willy

di, 13/07/2004 - 12:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Daarom is het niet zo gek om dit soort zaden in een minikasje te zaaien. Glazen potten bijvoorbeeld. Of die bekende aardbeien/tomatenbakjes. Je kunt ze zo mee naar binnen nemen tegen de tijd dat de nachttemperatuur aanleiding geeft.
Ze blijven dan zo in hun eigen biosfeertje. In de komende lente kunje ze gaan afharden door de deksel weg te laten.

di, 13/07/2004 - 12:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik zaai ze reeds jaren in plastic zakjes met druksluiting aka "ziplock" (de zogenoemde "baggie" methode) De "Fleischer-methode", reeds langer bekend, waarbij gebruik gemaakt wordt van inmaakglazen aka Weck-potten is ook een goede methode maar vergt zeer veel werk ivm met sterilisatie enz ..

Onderwerp gesloten