Plastic even goed als glas?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 03/06/2005 - 18:43
yellow

Plastic even goed als glas?

Hallo,ik heb plannen om een serre te zetten om er mijn (nu nog kleine verzameling) succulenten in onder te brengen.Wat mij opvalt is dat als er over een cactusserre gesproken wordt of een foto getoond wordt,dat dat altijd GLAZEN serres zijn.Mijn buren hebben allemaal PLASTIC serres,waarin ze met succes tomaten,meloenen,soorten sla,enz.kweken.Nu meen ik mij iets te herinneren van een paar jaar geleden,dat plastic serres niet geschikt zijn om als cactusserre te dienen,omdat er een paar kleuren van het UV-kleurenspectrum tegengehouden worden die succulenten juist nodig hebben om gezond en wel te groeien....Welke kleuren hebben cactussen eigenlijk nodig?Nu,de technologische vooruitgang staat niet stil vermoed ik en misschien bestaat er nu een soort folie die WEL geschikt is voor cactussen en vetplanten in onder te brengen...Wie kan mij hierover informeren?

Groeten,

Marc

za, 04/06/2005 - 23:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Marc,

Ik heb toen voor glas gekozen. Voor mij gevoel blijf dat mooier. Ik heb ook altijd het idee dat plastic gaat verkleuren maar misschien is de kwaliteit tegenwoordig anders. Maar het is wachten om iemand met ervaring met plastic.

Groetjes Sonja

zo, 05/06/2005 - 16:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Marc,
Als het de bedoeling is dat de serre in de winter ook dienst doet voor je cactussen moet deze verwarmd worden en met een plasticfolieserre is dat onmogelijk. Dan moet je naar glas gaan, of van die harde plasticsoorten die op glas lijken.
Pieter

vr, 20/01/2006 - 22:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Marc,

Ikzelf heb een tijd geleden een serre gebouwd (houten frame en plastiekfolie die verstevigd is met draadwerk, je kan die in elke DHZ-zaak kopen). Mijn cactussen groeiden bijzonder goed en enkele gingen zelfs meteen in bloei! Cactussen doen het dus wel degelijk prima, ook in plastiekserres. Het enige nadeel blijft dat de plastiek meestal al na één seizoen versterft oiv de elementen en dus bijna jaarlijks moet worden vervangen...

Het allerbeste blijft natuurlijk cactussen in open lucht te kweken, dan krijg je mooiere planten die gedrongener uitgroeien, zwaarder bedoornd zijn en sterker de winter ingaan. Maar in ons klimaat is het wel zo leuk cactussen in een serre te kweken om de groei een tandje bij te steken uiteraard.

Ik richt me op het kweken van winterharde cactussen (vooral opuntia's) en ik gebruik uitsluitend plastiektunnels om ze de winter kurkdroog te laten doorbrengen. Voor mij hoeft bijverwarmen dus helemaal niet! Winterharde cactussen zijn bestand tegen vorst (tot soms wel -20 graden!) als je ze echt heel droog houdt. Voor niet-winterharde soorten (de overgrote meerderheid) is bijverwarmen echter wel noodzakelijk, en helaas ook duur. Afwegen wat je hobby je waard is dus...

Groeten,

Kristof Marius

Onderwerp gesloten