Samenstelling Cactusgrond

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/04/2004 - 00:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Samenstelling Cactusgrond

Ik gebruik voor mijn cactussen en andere succulenten cactusgrond van DCM(met lava) gemengd met grit voor duiven(dit had ik nog staan).Dit grit is samengesteld uit schelpenstukjes en allerlei steentjes.De grootte van dit grit varieert tussen 2 en 7 mm.Ik gebruik geen zand.Is dit goed of heeft iemand een betere samenstelling voor mij?Ik sta open voor alle suggesties.P.S.Bedankt Murat en Pieter C. voor het reageren op mijn echeveriavraagje.

di, 27/04/2004 - 23:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Ik denk niet dat het slecht is om dat grit te gebruiken. Maar het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe kalkrijk die steentjes zijn. Ik ken verzamelaars die gebroken oesterschelpen gebruiken, dus in die schelpjes zie ik niet direct graten. Wel zou ik eerder wat leem toevoegen. Die grond van DCM ken ik niet, maar als het dezelfde samenstelling is als de meeste andere merken...Ik vind de meeste merken echt slechte grond. Wel bruikbaar voor sommige soorten, maar niet echt algemeen. Wat ik gebruik is: leem, grof zand, puimsteen, grind en goed verteerde bladgrond. Het percentage bladgrond laat ik variëren naargelang de behoefte per soort. Bij sommige soorten voeg ik ook klei toe.
Groetjes,
Pieter

vr, 30/04/2004 - 13:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na een lange leerschool valt het mij nog steeds op dat "potgrond" (meestal turfsoorten heden ten dage) nog steeds beschouwd worden als een onmisbaar basis-ingredient voor cactusaarde. Niets is minder waar ! een aantal soorten verdragen turf en derivaten uiterst slecht. een beetje stoutmoedigheid is vereist :-) Stel eens een grond samen met 60% "steenslag", wat kan gaan van duivengrit tot en met graniet en maak uw keuze uit vochthoudende en niet-vochthoudende harde materialen (gemalen baksteen bvb versus natuursteen) voeg daar 20-30% goede tuingrond aan toe, afhankelijk van de kwaliteit van die tuin (hoe meer klei hoe minder er men van toevoegt) vul de ontbrekende % aan met goede compost (eigen maaksel of gekocht maar "compost!" geen andere rommel) .. u zult na verloop van tijd verstomd staan hoe goed u cactussen kan kweken :-)
PS sommige tuincentra verkopen nu gebroken steentjes onder de naam "japanse split" meestal voor Bonsai cultuur, nu dat is goed spul :-)

ma, 03/05/2004 - 10:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na jarenlang experimenteren ben ik tot het volgende mengsel gekomen. 60% bims (puimsteen), 40% lavagruis. Hieraan voeg ik minimale hoeveelhden sporenelementen toe. Biede componenten gebruik ik met een maximale korrelgrootte van 3 - 4 mm. Vooral de bims zorgt ervoor dat het substraat wat langer vocht vasthoudt.
Bij ieder gietbeurt voeg ik vloeibare cactusmest toe aan het gietwater. Hiervoor begruik ik een verdunning van 10%. Zowel mijn cactussen als mijn levende steentjes (Litops en Conophytum) doen het in dit mengsel bijzonder goed. Als je dan ook nog in het voorjaar en het najaar 1x het product Admire gebruikt, heb je ook geen last van wolluis en wortelluis. Het door mij gebruikte substraat is PH-neutraal (7). Voor meer details kan je mij altijd even een berichtje sturen. Hans Huizing.

ma, 03/05/2004 - 20:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat ik een combinatie ga gebruiken van een aantal recepten.Ik denk dat je dan een soort grond krijgt waarvan de verhoudingen tussen vochthoudende en andere(niet-vochthoudende of poreuze)materialen optimaal zijn.Dit alles begoten met een sterk verdunde kunstmestoplossing en alles zal wel in orde komen.

Samenstelling Cactusgrond
Onderwerp gesloten