Verlichting voor Cacti

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/07/2005 - 17:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Verlichting voor Cacti

We hebben bij ons een hoop cactussen staan en hiervoor wil ik wat kunstmatige verlichting aanschaffen omdat ze aan alle kanten strekken en doen door een te kort aan licht.

Ik dacht zelf aan TL , en dan TL-D met buizen kleur 840 , is er iemand die hier ervaring mee heeft en me kan helpen met het kiezen van het kleur spectrum en de zogehete assimilatie-kromme van Cacti ?

BVD
Rutger

do, 28/07/2005 - 17:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Het enige wat misschien voldoende licht zal kunnen geven zijn die Natrium hogedruklampen. Maar dat is enkel voor de rijke mensen, zowel in aanschaf als verbruik. Een TL lamp zal misschien wel een goed spectrum geven, maar kan nooit de vereiste intensiteit leveren. Buiten in de volle zon moeten ze staan, je cactussen!
Groetjes,
Pieter

do, 28/07/2005 - 17:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedank voor je antwoord op mijn vraag , ik weet dat de hogedruk natriumlampen wel geschikt zijn voor de groei van Cacti maar ik denk dat ik te vaag ben geweest in mijn vraagstelling. We hebben hier echt een hele hoop cacti staan die zijn voor de verkoop, soms staan ze maar een paar maanden hier en soms wel bijna een jaar. Wat ik merk is dat het gewoon te lang is en dat ze hierdoor gaat strekken en hierdoor kunnen we ze niet meer verkopen.

In de volle zon gaat me dus echt niet lukken omdat ik er gewoon geen toegang tot heb (thuis wel mooi raam op het zuiden en balkon) maar hier niet. Het gaat er mij dus meer om dat ze voldoende blauw licht krijgen om te overleven en niet super te groeien of zo, we geven ze dus ook amper water om een soort lange winter te simuleren. Ik vroeg me dus af of je me wat info kon geven over de assimilatie-kromme van de cacti en welk spectrum (en dus TL(-D) ) hiervoor geschikt is.

vr, 29/07/2005 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

een alternatief dat ik zelf onderzocht heb maar niet toegepast (voor oa zaailingen) ligt in speciaal TL lampen voor terraria en/of aquaria .. er zijn een hele resem speciaallampen met verschillende (spectraal)eigenschappen ... of je genoeg lichtopbrengst zult kunnen genereren om te beletten dat de planten dun doorgroeien zonder failliet te gaan in electro kosten is maar zeer de vraag :-)

mvg
Willy

vr, 29/07/2005 - 13:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, ik weet dat het geen ideale oplossing is , maar het is zeker weten beter dan niks. Ik maak alle bakken verstelbaar zodat ze dicht op de cacti kunnen hangen. TL licht is opzich niet zo heel zwak maar heeft een slecht doordringend vermogen en zal dus slechts op een cm of 20 echt effectief zijn.

De lampen waar je over spreekt voor terrarium en aquarium zijn idd erg mooi in spectrum, maar ze missen vaak de intensiteit die een gewone buis heeft, hierbij is de licht opbrengst (in een bepaald kleur gebied) soms gelijk of zelfs hoger in een gewone tl buis. De buizen die hiervoor gebruikt worden zijn ook vaak voor een mooie kleur weergave, dit is bij mij dus echt niet belangrijk.

Ik heb trouwens gekozen voor 6 x een armatuur van 2x 58 watt , hierin ben ik van plan in ieder een philips 865 (daglicht) buis te doen en een 33 of 840 beide met een kleur temperatuur van rond de 4000 K.

IK heb met de kleur 33 wel goede ervaring met stekken en zaailingen, het belangrijks was hierbij de afstand tussen de buizen en de planten (overigens geen cacti ) dus ik heb op zich redelijke hoop.

Mocht er intresse zijn dan kan ik hier de resultaten wel posten met specs en zo er bij, ik hoor het wel

Rutger

vr, 29/07/2005 - 14:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Rutger .. als je ff googlet .. er bestaan terrariumlampen met een voor TL lampen "extreem" hoge lichtopbrengst (tegen de 10000 cdl als mijn geheugen mij niet in de steek laat althans...)

FWIW
mvg
Willy

vr, 29/07/2005 - 14:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

PS Rutger .. ik heb wel interesse voor je resultaten ! .. je kan ze mij evtl mailen op mocht er hier "geen" interesse zijn :-)
parodiasatwol [dot] be

md&vg
Willy

vr, 12/08/2005 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een aantal bakken besteld en ze zijn binnnen, ben ze nu op maat aan het maken en bevestiging hier voor te maken zodat ze heel dicht op de cacti kunnen hangen. Het vermogen van deze lampen is op zich wel oke, maar de intensiteit is zo laag dat ze vanaf een cm of 20 niet echt aantoonbaar meer lumen geven. Ik zal je op de hoogte houden van dit alles, misschien een paar foto's erbij, ik laat nog wel wat van me horen via de mail.

vr, 12/08/2005 - 00:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oh wat ik nog wilde vragen, 10000 cld, ik ken die units niet , meestal word licht toch uitgedrukt in lux of lumen ? of is de 10000 de kleur waarbij je aangeeft dat je dus in het blauwe gebied van het spectrum zit ?

Totaal is het trouwens bij elkaar 12 x 58 Watt = 696 Watt , wat uiteraard wel wat kost aan stroom (ruime schatting 60 euro in de maand) dit valt nog iets te drukken door de planten bijvoorbeeld op 16 of 14 uur per dag te zetten ipv 18, zou dat schadelijk zijn voor de groei ?

Onderwerp gesloten