Toscaanse sfeer

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/07/2005 - 18:31
Marcel1982

Toscaanse sfeer

Hoi,

Ik ben bezig met het ontwerpen van onze achtertuin. Het moet een Toscaans-achtige sfeer uitademen. Voor de bestrating gebruik ik toscaans rode en provencaals oker trommelstenen, maar ik weet niet hoe ik zo'n tuin verder op moet vullen.

Ik heb het internet al aardig omgespit, maar kan niet echt vinden wat voor beplanting typisch toscaans is. Wat ik weet is dat er veel strakke taxusinfo-icon- en buxushagen worden toegepast, ik ben zelf ook van plan om buxushaagjes te creeeren.

Onze tuin is zo'n 14 meter lang, aan de kant van het huis 3 meter breed uitlopend naar 5,5 meter aan de achterkant.

Alle tips (en foto's) over de Toscaanse (of zuidelijke) tuin zijn zeer welkom!

Groeten Marcel

zo, 31/07/2005 - 10:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

er zijn verschillende soorten sferen in Toscane: zeer uitbundige groei met veel groen en veel beplanting met bomen, tot erg kale vlaktes met hier en daar een cipres. Weet eerst wat je wil en ga daar dan naar op zoek.

di, 09/08/2005 - 01:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi marcel, er is inderdaad niet veel te vinden, maar in een toscaanse tuin behoord een olijfboom te staan. het europees model overleeft dit klimaat. ook staan hier veel geurende bloemen en planten met grijze bladeren, probeer eens de franse kuiflavendel(wit), plant deze voor de buxushaag en creeer zo een dubbele haag, zeker de moeite waard, vul de opening met bijv.geurende rozen(schneewitchen).rozemarijn, tijm en andere geurende kruiden passen in deze tuin. ben zelf ook bezig met het ontwerp voor een toscaanse tuin, hoop dat je hier iets aan hebt.groetjes nicole

di, 09/08/2005 - 01:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

ps als je hulp nodig hebt wil ik je best een ontwerpje maken.ben zelf ook een toscaanse tuin aan het ontwerpen van 10,5 bij 76 m, en heb al een meter of 20 klaar. wil je een ontwerp wil ik dit best voor je mailen, maar heb dan wel je adres nodig. gr nicole

wo, 10/08/2005 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tjee nicole, Ik wil ook zo'n grote tuin ! Daar past ook een flink zwembad in ! Maar ik ga voor meer tropische sferen! Past ook goed bij het weer in Nederland van de laatste weken. :-( Als je nog een leuk ontwerp hebt voor een voortuin 6x4 ,weinig onderhoud en tropisch (met een grote palmboom) .Houd ik me aanbevolen! (wel vriendendienst hoor).

wo, 10/08/2005 - 23:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

dag harry, lekker he zo'n grote tuin, maar er staat nog geen huis in, totale lengte is 97 m.ze gaan pas rond okt bouwen.dus ik heb heel veel tijd om vanalles te bedenken. maar aan zo'n grote palmboom kan ik wel aankomen, en tuurlijk is een ontwerp een vriendendienst, verdien mijn kost met ander werk, maar mijn droom was en is nog steeds architect voor binnen en buiten en volgens mij breng ik het er best goed vanaf. als je me zegt wat je budget ongeveer is pas ik daar je ontwerp aan. ook moet ik weten hoe je huis er aan de voorkant uitziet, anders kan ik geen ontwerp maken, je weet wel ramen enzo. mijn e-mail adres is noekeltje3hotmail.com groetjes nicole

do, 11/08/2005 - 05:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Nicole ,het budget is ff, op na de vakantie.Maar ik ben aan het sparen voor een echte grote palm (trachy carpus).Volgend jaar misschien.Maar bedankt voor het aanbod !

vr, 12/08/2005 - 01:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi harry, ik hoop dat je een leuke vakantie hebt gehad. de palmbomen lopen niet weg. in het dorpje Echt, dit ligt tussen roermond en Sittard in(limburg), is een bedrijf gevestigd met grote palmen en ook olijfbomen in alle maten voor redelijke prijzen. ook is in een loods een toscaanse tuin nageboots, tip voor marcel, je kunt hier vrijblijvend kijken en ideeen opdoen. dit bedrijf heeft alles wat betreft italie. groeten nicole.

ma, 15/08/2005 - 12:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Marcel,

Ik ben ook bezig met de tuin. Heb je misschien al foto's, ik zit erg te twijfelen tussen de kleur oker en provencaals oker.
emailadres is: miranda_depathotmail [dot] com

Alvast bedankt! en Succes!

Gr. Miranda

di, 16/08/2005 - 18:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel erg bedankt voor alle reacties (en sorry voor mijn late reactie, ben nogal druk geweest), hier heb ik zeker wel wat aan!

Nicole: Een olijfboom heb ik aan zitten denken, maar ik heb liever een palmboom in de tuin staan. Aangezien de tuin niet zo groot is moet ik toch een keuze maken.
Ik zal eens kijken wat voor kruiden ik in het ontwerp kan verwerken, ik zal daar wat meer info over zoeken.

Bedankt voor het aanbod om een tuinontwerp te maken, maar dat vind ik juist zo leuk om zelf te doen. Ben al een tijdje bezig en de hoofdvormen staan al vast (bestrating, buxushaagjes, potten), het gaat dus vooral om de beplanting die erin moet komen te staan.

Ik zit zelf ook te denken aan planten als de Curcuma, Hedychium, Zingiber, Arisaemainfo-icon enz, alleen ik weet niet welke soorten er in de volle grond kunnen. Als iemand daar meer info over weet, dan hoor ik dat graag!

Ik zei al dat ik een palmboom in de tuin wil (in een terracottapot), dat wordt waarschijnlijk een dwergpalm, maar weet iemand hoe groot die wordt? Ik hoorde dat dit een langzame groeier is, is dat waar?

Miranda: Zoveel verschil zit er toch niet tussen oker en provencaals oker? Ik gebruik in elk geval provencaal oker (in combinatie met toscaans rood). Als je wilt weten hoe die combinatie eruit ziet, ga dan naar https://tinyurl.com/yy4fjupr. Kies 'De stijlen' en vervolgens 'zuidelijk'; op het 2e plaatje zie je de combinatie die ik ga gebruiken. Ik heb verder nog geen foto's van de tuin, omdat ik nog niet ben begonnen. Volgend jaar begin ik met de bestrating en de stapelmuren en worden de leidingen voor de tuinverlichting, het waterelement en (eventueel) een waterval door de tuin getrokken. Zodra ik foto's heb wil ik die wel plaatsen, maar dat gaat dus nog wel even duren.

Heeft iemand ideeen voor een waterelement, want hier ben ik nog niet helemaal uit. Ik zit te denken aan een (Romeinse) zuil met een grote schaal erop waar water overheen stroomt. Ook ideeen voor een waterval (een 'vrije val' van ongeveer 180 cm hoog, eventueel lopend langs steentjes die ik op de muur metsel waar het water naar beneden stroomt) en tuinverlichting zijn welkom!

Om een zonnige zithoek wil ik een pergola creeeren en daar komen in elk geval rozen (waarschijnlijk Zepherine Drouhin) tegenaan te groeien, maar wat voor klimmers kan ik nog meer gebruiken die in de zuidelijke tuin passen?

Alvast bedankt!

Groeten Marcel

wo, 17/08/2005 - 01:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Druiven!.Ik heb ze ook,maar ze zijn zuur,haha. Maar het oogt exotisch.Een pergola vol druiven,(duurt wel een paar jaar hoor).En de vogels zijn er dol op! (ik koop ze wel,die lekkere grote zoete,witte,druiven)

wo, 17/08/2005 - 10:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi marcel, ook een hele leuke klimmer is de tropaeoluminfo-icon speciosum,rood(oost-indische kers) of de kanariekers(tropaeolum perigrinaum) heeft gele gefranjerde bloemetjes en kan wel 4 m hoog worden. past goed bij de kleuren van je bestrating. gr nicole

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag