zieke cactus

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 14/06/2004 - 00:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

zieke cactus

Mijn favoriete cactus krijgt aan de bovenkant donkergekleurde naalden (in plaats van witte), daarnaast vieze plekken en er komt een penetrante muffe geur vanaf.

Wie weet hoe dit komt?
Is hij nog te redden?

http://tinyurl.com/y59rlg2y

ma, 14/06/2004 - 10:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jullie cactus is een Pachycereus pringlei en ik vermoed dat hij te donker staat. Dat de nieuwe dorrnen anders gekleurd zijn is niet raar. Dat is bij veel soorten zo en bij het verouderen worden die wel zoals de oudere doornen. Ik zou niet direct kunnen zeggen waar die geur vandaan komt. Misschien is hij aan het rotten, maar op de foto is daar niets van zichtbaar.
Pieter

wo, 16/06/2004 - 02:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
De Pieter heeft volledig gelijk, en wat betreft die geur! Neem eens een stuk plastiek en wikkel het om de plant, probeer dan de plant een op te heffen zonder de pot vast te houden. Ik heb zo een zwaar vermoeden dat de plant aan het rotten is in de pot, en dit geeft dan zo'n beetje de reuk van rotte aardappelen.
Indien dat niet zo is dan laat u de potgrond eens volledig uitdrogen, dit wil zeggen meer dan één maand geen water geven. Geen angst het is een cactus en die kan daar het best tegen en het zal ze zelf deugd doen. Moest het nu toch rot zijn, dan kunt U nog steeds proberen uw plant te redden. Neem een cutter mes en snij zo ongeveer 3 cm boven het rotte deel. Bekijk de kern van de plant goed, indien U rond het meristeem (de groeikern) een rode of bruine rand ziet wil dit zeggen dat er zeker nog één centimeter af moet. Het planten vlees moet werkelijk mooi wit zijn. Eens dit bekomen, dan kunt U de plant lichtjes conisch afsnijden. Deze behandeling doet natuurlijk geen deugd aan de plant, maar het is de enige manier om ze te redden. U legt nu de plant op een stuk papier en ergens op een droge en koele plaats om de wonde op zijn gemak te laten indrogen en te sicatrizeren. Dit procede neemt al vlug drie tot vier weken in beslag. Daarna kunt U de plant klaarmaken voor een nieuw leven. U neemt een pot met cactusaarde, bovenop legt U een laagje van +/- 1 cm grof rijnzand (droog!), plant drie stokjes in de pot en tussen die stokjes zet U gewoon bovenop het zand de cactus. Na verloop van enkele weken zult U zien dat uit het meristeem zich nieuwe worteltjes vormen.
De redding is teneinde. Volgend jaar kunt U de plant gewoon opnieuw oppotten als een normale gezonde cactus.
Sparadrap en zuurstofflessen mogen opzijgezet worden en de hospitaal rekening moet enkel nog betaald worden (haha)
Veel geluk en plezier met Uw planten.
Albert

Onderwerp gesloten