Trellis snel begroeid, welke klimplanten!

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/05/2006 - 20:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Trellis snel begroeid, welke klimplanten!

Wij gaan deze week een beide zijden van de tuin en nieuw hekwerk laten plaatsen. Er stonden eerst diverse struiken maar deze kwamen erg ver de tuin in en waen nogal aanwezig. Nu plaatsen we (laten we doen) een hekwerk van hardhouten trellis. We wilden er hederainfo-icon hibernica tegen plaatsen maar krijgen van het forum het idee dat het wel even gaat duren voor het hekwerk dan begroeid is. Wat kunnen we het beste planten? Ik dacht aan een mengsel van hedera en clematisinfo-icon (wel zo vrolijk als er ook een bloem is, maar welke soorten zijn geschikt. Liever geen wingerd ivm woekeren. Graa tips.

Alvast bedankt!

zo, 21/05/2006 - 21:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je wat grotere exemplaren plant van Hederainfo-icon hibernica, kan het scherm binnen 2 jaar vol zijn; is bij mij goed gelukt. Zelf plantte ik er een Humulusinfo-icon (hop) bij, om de Hedera wat op te vrolijken. Daar heb ik na 3 jaar inmiddels spijt van. De hop blijkt een vreselijke woekeraar en is bijna niet in toom te houden. Had ik toen maar gekozen voor een Clematisinfo-icon montana!

zo, 21/05/2006 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ga dan maar opzoek naar een clematisinfo-icon montana.

zo, 21/05/2006 - 23:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

kloimop woekert ook na een paar jaar

ma, 22/05/2006 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hederainfo-icon hibernica is uitstekend te snoeien en als je hem bijhoudt, valt dat woekeren erg mee.

di, 23/05/2006 - 20:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nu zitten er meerdere takken in een pot (vier ofzo en ze zijn 180 cm hoog). Moeten we nu één zo'n pot per halve meter planetn of één tak per halve meter? Je ziet op het net zoveel verschillende dingen staan en de ene hoveniet zegt ook weer iets anders dan de ander. Het gaat van 1 tak per meter tot 6 per halve meter. Wat is het beste?

di, 23/05/2006 - 23:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jessica, je moet de pot die je gekocht hebt zien als één plant, het aantal takken doet er niet toe.
Ik weet niet hoe lang (breed) het stuk trellis is wat je wilt laten begroeien maar als 't mijn tuin was, zou ik op elke 4 meter een plant zetten. Ik zou de plant in het midden van dit stuk van 4 mtr zetten, de takken vlak boven de pot uitspreiden naar links, rechts en omhoog. De takken in het begin vastzetten met plastic ringetjes. Die kun je na 'n poosje verwijderen, want dan laat je de klimop gewoon z'n gang gaan.
Ik heb in min tuin 4 stukken (rekken en muren) laten begroeien met klimop. Het groeit -zeker vanaf het 2e jaar- verschrikkelijk hard. Ik snoei wannéér en wáár het MIJ uitkomt.
Ik laat de boel niet te ver naar voren komen.
Niet bang zijn voor de snoeischaar!
Dit is misschien niet "volgens het boekje" maar in de praktijk werkt 't goed. Succes, ik hoop dat ik 't duidelijk uitgelegd heb.
vlijtige Lies.

di, 23/05/2006 - 23:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Vlijtige Lies(leuke naam),

Bedankt voor je antwoord. Hier heb ik meer aan dan aan een antwoord uit een boekje. Jij hebt ervaring en gezien jouw advies moet ik er toch niet aandenken dat ik er vier op een meter heb staan! Ik had al het idee dat het meer een verkooptruc was. Natuurlijk is het eerste jaar de trellis dan snel vol maar het jaar erna is het dus feest zoals ik van jou begrijp. De buren hebben nu hederainfo-icon staan en de vorige bewoners van ons huis wilden het niet aan hun(nu onze) kant van de schutting. Ik vind het wel leuk zodat ik de buren heb gevraagd het door te laten groeien en het groeit inderdaad heel snel. Ik knip gewoon lekker weg en voor snoeien ben ik gelukkig niet bang. Ik had alleen geen idee wat ik moest doen wat betreft het aantal planten maar dat is nu dus duidelijk. De buren zijn aan beide zijden niet zulke tuinierders maar vinden alles best. Aangezien de tuin aan één zijde schuin toeloopt en dus smaller wordt is hedera wel prettig, het neemt niet zoveel ruimte in (mits je lekker snoeit dus). Ik ben echt heel benieuwd hoe het gaat worden. Nogmaals bedankt voor je advies!

di, 23/05/2006 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog even, de ene kant is 4.5 meter lang en de andere kant 4.80 meer. Er is nog wel meer schutting maar daar staat al Blauwe Regen langs. Die hebben we dit jaar flink gesnoeid aangezien de vorige bewoners dat waarschijnlijk nog nooit hadden gedaan. Wat een bos dode takken zeg. Nu loopt hij weer goed uit en zit alweer over de hele pergola(5 meter breed aan het einde van de tuin). Aan beide zijden 1 hederainfo-icon zou dus genoeg moeten zijn.

wo, 24/05/2006 - 01:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Anoniem ben ik dus, Jessica (moet nog even wennen, ben nieuw hier)

ma, 05/06/2006 - 01:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oei, blauwe regen gesnoeid? Ik hoop dat je dat wel goed gedaan hebt, anders bloeit hij niet meer. Is erg gevoelige plant.

do, 08/06/2006 - 15:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gezien de trossen die er nu al weer inzitten lijkt het er op dat de plant het zelfs wel prettig heeft gevonden om weer de ruimte te hebben. Beter een keer goed snoeien en het risico lopen dat hij het weer lekker gaat doen dan zoals de plant was: trossen die werden verstikt door oude takken waardoor hij het niet lekker meer deed.

vr, 09/06/2006 - 11:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

jessica,
brandgans is niet zo`n zorgeloze tuinierder,gezien al zijn commentaar.

vr, 09/06/2006 - 14:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oei, ik kreeg dat idee al en ben dus niet de enige.

Onderwerp gesloten