Blunder met vloeibare mest

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/07/2010 - 14:37
edwardkarin

Blunder met vloeibare mest

Ik kocht een dure fles vloeibare plantenmest bij intratuin, ik dacht dan gooi ik een flinke scheut samen in een gieter met 10 liter water en gieten maar.

Ik had een kuip met mooie musa basjoo scheutjes die al goed aan de groei waren, en ik heb in de woonkamer een rode banaan staan en nog diverse andere planten die ik daarmee heb begoten.

Nu ben ik de musa basjoo scheutjes al kwijt, die werden al snel zwart en groeiden niet meer, en de banaan in de woonkamer staat feitelijk stil qua groei.

Ook de musa basjoo scheutjes in de tuin, zijn wel weer aan het ontwikkelen maar kregen door deze verhouding ook een klap.

Dus ik ben erachter gekomen dat het niet goed is gegaan, en dat je dus de verhouding zeer zeker moet handhaven, en niet denken zoals ik dus wel dacht hoe meer hoe beter, en dan gaat het groeien.

Ik gebruik nu ook alleen nog maar organische meststoffen, is beter en er is minder kans op schade.

gr. Edward

za, 17/07/2010 - 21:31
kristof p

euh? duur of goedkoop. die doseringen staan er niks voor niks op ;-).

za, 17/07/2010 - 23:01
edwardkarin

Hoi Kristof, nou duur kostte € 7.00 voor een liter, in de supermarkt heb je hetzelfde voor € 2.00 dat bedoel ik ermee, daar zit hetzelfde in tenslotte.

Maar ik heb geleerd, daarom kreeg ik de musa basjoo scheuten nooit omhoog en dat gaat beter met organische mest, vind ik.

Vloeibare plantenmest verbranden de wortels en de rest erg snel, als je er teveel van gebruikt, ik dacht dat het geen kwaad kon.

gr. Edward

zo, 18/07/2010 - 01:19
Draco

Duur of niet duur met vloeibare plantenmest koop je vooral een fles water. Ik heb daar ook lang meegewerkt, maar inmiddels zijn de meest geconcentreerde en voordeligste producten weggeconcurreerd door de 'waterverkoper'. Als je veel planten hebt (?), is het aanzienlijk voordeliger om mest in vaste vorm te gebruiken. Ik gebruik sinds kort PlantProd 15 kg (NPK = 14:12:16 + 5 Mg en sporenelementen), nadat mijn voorraad Peters mix was opgebruikt. Dit product bevat 2 componenten, witte pastilles en een blauwachtige mix, die je samen oplost in de verhouding van 2 op 1. Voor de juiste sterkte moeten 19 gram (wit) en 9,5 gram (blauw) per 10 liter water worden opgelost. Afwegen gaat prima met een digitale keukenweegschaal. De meststoffen zijn wel sterk hygroscopisch dus na opening de zak weer goed afsluiten. Een voorraadje van elke component in twee plastic potten werkt het makkelijkst. Voor mestgevoelige planten (zaailingen e.d.) kun je voorzichtigheidhalve deze verdunning halveren of anderszins aanpassen. Er bestaan uiteraard ook andere merken plantenmest in grote verpakking (Kristalon), meestal zonder Mg, dat je dan desgewenst zelf kunt toevoegen als bitterzout. In plaats van per 10 liter af te wegen van genoemd product, kun je ook eerst een geconcentreerde oplossing maken (10 of 20 maal is geen probleem) en deze dan naar behoefte uitverdunnen. Met de houdbaarheid van zo'n stockoplossing heb ik geen ervaring, ik maak niet meer aan dan ik direct nodig heb, maar een paar dagen tot een week bewaren lijkt me niet bezwaarlijk.

Groet,

Draco

zo, 18/07/2010 - 02:49
mjamssen

Ik gebruik voor bijna alles osmocote en nog nooit problemen gehad.

mlouise

zo, 18/07/2010 - 12:27
edwardkarin

Hoi Draco, ik heb ook organische mest NPK 14:12:16.

De 2 componentenmst heb ook ooit gekocht toen deden mijn musa basjoo's het er goed op, dat was in 1996 een keer, ik bewaarde het toen ook een week, gaf het alles en die planten heb ik meegenomen staan in de tuin nu van dit huis, de musa basjoo kluit had ik nooit uitgegraven, daar staan nu musa basjoo van in mijn vorige tuin, nu niet meer, misschien bevroren of verkocht door de huidige eigenaar.

gr. Edward

ma, 19/07/2010 - 00:19
Draco

Edward, de organische mest zal wel trager werken dan mijn kunstmest. Ik geef ook organische mest als topping bij aanvang van het groeiseizoen en mix het met de aarde als ik een plant verpot. Tijdens het groeiseizoen geef ik maandelijks deze kunstmestoplossing. De samenstelling lijkt me niet zo verschrikkelijk belangrijk voor mijn collectie. De verdunning baseer ik op het stikstofgehalte. In Peters mix was dit 20% en doseerde ik 2 g per liter. Stikstof bevordert de groei, fosfaat de bloei en kalium... ja wat doet dat precies? Ik heb wel gehoord, dat met extra kalium in de herfst een plant beter is afgehard voor de winter. Maar dat was een advies voor bamboe. Het is misschien ook toepasbaar bij onze winterharde exoten. Kalium is in ieder geval onmisbaar voor cellulaire transportprocessen.

Groet,

Draco

ma, 19/07/2010 - 00:33
rwo

Ik gebruikte voor m'n planten vloeibare mest, maar dat werd me te duur dus nu ook maar 25 kg poeder gekocht, kosste me 45 euries maar daar redt ik het wel een paar jaar jaar mee.
Ja de gebruiksaanwijzing staat er niet voor niks op, als je bananen er moeite mee hebben heb je wel zwaar overgedoseerd.

Mijn bananen deden het zeer goed tegen m'n kippehok aan zonder bijvoeding.

Gr
Ruud

ma, 19/07/2010 - 17:36
Draco

15 kg poedermest voor € 35 is goed voor 5000 liter mestvloeistof van de juiste concentratie.
Omgerekend komt dat neer op 7 cent per gieter van 10 L. Vergelijk dat maar eens met de vloeibare
meststoffen. Kippemest is natuurlijk ook uitstekend.

wo, 21/07/2010 - 17:26
Draco

Hans, ik kocht dit product bij Horticoop.

di, 20/07/2010 - 22:46
rwo

Eveleens in aalsmeer heeft 10 tallen soorten voor de professional, maar ook als particulier kun je er terecht.

Gr
Ruud

wo, 21/07/2010 - 09:16
edwardkarin

Hoi Draco, je plaatst nu een link, mag dit nu wel of niet, ik deed dat ook, en dat kostte mij een blokkering op dit forum, is inmiddels opgeheven nu.

Ik vraag me af wat wel en niet mag?

gr. Edward

do, 22/07/2010 - 00:17
Draco

Hallo Edward,
Ik heb er zelf geen enkel belang bij en als het niet is toegestaan, haal ik de link bij deze weg. Ik kan me ook wel voorstellen dat hier restricties voor gelden. De wereld is toch al vergeven van reclame.

Groet,

Draco

wo, 21/07/2010 - 17:57
peter42

kom op zeg! Een forum is er om elkaar te helpen en elkaar te vertellen wat je waar het beste kunt kopen, dus als je geen link meer mag plaatsen, dan kun je het forum net zo goed opdoeken. Als een verkoper nou reclame maakt voor z'n eigen producten, dan vindt ik het terecht dat die dan verwijderd wordt, maar iemand die een link plaatst zonder commerciele bedoelingen, dan vindt ik dat dat gewoon moet kunnen.

do, 22/07/2010 - 00:21
Draco

Het zou goed zijn als de fabrikanten van (vloeibare) meststoffen verplicht werden om op de verpakking te vermelden, hoeveel de prijs per liter bedraagt van de gebruiksverdunning, of anders ten minste aan te geven, hoeveel liter er in totaal met de geconcentreerde oplossing kan worden aangemaakt.

do, 22/07/2010 - 09:50
edwardkarin

Ik denk dat ik niet wordt begrepen, dat je een link plaatst om anderen te helpen dat begrijp ikzelf ook wel, maar je kan wel zeggen dat je er geen commerciele belangen bij hebt dat is niet controleerbaar, ook al help je hier de leden met een link naar bv. een tuincentrum.

Ik ben wel op mijn vingers getikt en plaatste hier een link, notabene in een apart topic naar de veiling van 'Troostwijk' van het bedrijf Nobilis uit Ens, ook mijn intentie was om iedereen hier op de hoogte te brengen i.v.m. de verkoop van exoten.
Ik heb geen enkel belang bij Troostwijk, toch werdt ik geblokkeerd hier.

Dat wil ik alleen maar aangeven, mij maakt het niets uit wat men aan linken wil plaatsen, ik kijk wel of het wat is of niet.

Ik wil weten wat mag wel en wat mag niet, een link naar een tuincentrum is ook een commerciele link denk ik?

gr. Edward

do, 22/07/2010 - 13:45
hent v

Hoi Edward

in de algemene voorwaarden bij het aanmelden staat volgens mij dat er geen commerciële links geplaatst mogen worden.
Staat in de meeste voorwaarden bij forums.

Vraagje aan webmaster Martijn : ik kan de voorwaarden zo vlug niet vinden ,maar kun jij ze nog 1 keer bekendmaken.

Gr Hent

do, 22/07/2010 - 13:49
hent v

Hoi

Gevonden.http://www.groeninfo.com/include/groeninfo/index.php?keuze=tuinforum-reglement

Tuinforum reglement

Lees deze voorwaarden goed door. Als u een bericht plaatst in onze tuinforum dan gaat u akkoord met dit reglement.

Op het forum gelden een aantal regels. Deze zijn er om het forum interessant, vernieuwend, gezellig en werkbaar te houden. Iedere gebruiker wordt geacht deze regels te kennen en zich er aan te houden. Het (herhaaldelijk) overtreden van de regels kan ertoe leiden dat je account op slot gezet wordt, zodat je niet kan reageren en geen topics kan openen (de zgn. ban).

Algemene voorwaarden:

* Houd het taalgebruik altijd netjes.
* Beledig nooit andere leden.
* Wees te allen tijde behulpzaam.
* Toon respect voor anderen en het forum.
* Iedere vorm van discriminatie waaronder, maar niet beperkt tot, racisme, andere geaardheid, anders valide, kennis is niet toegestaan. Dit geldt zowel voor kwetsende nicknames, handtekeningen, idents, hostnames, boodschappen en elke andere vorm van uiting. Ook als grapje worden dit soort opmerkingen niet getolereerd en leidt tot een onherroepelijke ban zonder waarschuwing vooraf.
* Plaats nooit seksistische opmerkingen op de site.
* Het plaatsen van links en/of afbeeldingen met commerciële inhoud, met als doel naamsbekendheid of omzet te genereren, is niet toegestaan.
* Plaats absoluut nooit privé informatie van anderen, dit leidt tot een onherroepelijke ban.
* Groeninfo.com of haar gebruikers zijn nooit en te nimmer aansprakelijk voor schade, in welke vorm dan ook, voortvloeiend uit gebruik van het forum.
* Op dit forum is de voertaal Nederlands.

Je profiel/handtekening:

* Dient naar waarheid te worden ingevuld.
* Dient geen commerciële inhoud te bevatten.

Berichten plaatsen:

* Plaats een bericht altijd maar 1 keer op de site.
* Plaats je bericht in het juiste forum.
* Geef een topic een logische titel die de inhoud ervan samenvat.
* Plaats geen off-topic berichten in een thread. Met off-topic berichten bedoelen we berichten die niet over het 'hoofdonderwerp' (de vraag) gaan.
* EXCEPTIONEEL HOOFDLETTERGEBRUIK is niet toegestaan.
* 'Breek niet in' in andermans vraag, heb je een soortgelijk probleem, stel zelf een nieuwe vraag.
* Kicks van oude topics (antwoord geven op oude vragen) worden niet op prijs gesteld.
* Enquêtes mogen alleen geplaatst worden nadat ze ter goedkeuring zijn aangeboden bij Groeninfo.com.
* Plaats evenmin berichten die geen toevoegde waarde leveren aan de thread.
* Geef geen kale links als antwoord, omschrijf op zijn minst wat er op de betreffende pagina te vinden is en waar precies naar gekeken dient te worden. Is de site in een andere taal dan Nederlands? Vermeld dit dan ook even.

Verder nog:

* Leden die op enige wijze schade aan de site toebrengen, worden direct verwijderd van de site en zijn niet meer welkom.
* Je bent zelf verantwoordelijk voor je account. Bijvoorbeeld: als iemand aan je computer zit en berichten die in strijd zijn met de voorwaarden plaatst, zal jouw account daarvoor gewaarschuwd of geband worden, het is aan jou om ervoor te zorgen dat niemand zomaar op je account komt.
* Groeninfo.com behoudt zich het recht voor de voorwaarden éénzijdig aan te passen/aan te vullen. Indien de voorwaarden worden aangepast/aangevuld, ga je automatisch akkoord bij het inloggen op Groeninfo.com.
* Moderators en administrators behouden zich het recht voor berichten van gebruikers te verwijderen/aan te passen of leden te waarschuwen/bannen en leggen daar uitsluitend bij Groeninfo.com verantwoording voor af.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit reglement dan kunt u deze doorgeven via ons contactformulier

Gr Hent

do, 22/07/2010 - 16:41
Draco

Het voorschrift met betrekking tot het plaatsen van een link is vrij helder, maar het lijkt me ook weer
niet al te stringent. Ik concludeer daaruit dat er geen bezwaar hoeft te gelden tegen het noemen van
een product of verwijzing naar een verkooppunt, met als enige bedoeling om iemand naar een
gezocht middel of mogelijke oplossing te verwijzen.

vr, 30/07/2010 - 14:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

ach kom, dit is een forum; geen chatbox. Om te chatten zijn er genoeg andere mogelijkheden.

vr, 30/07/2010 - 15:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Snappen doe ik weinig, maar las wel de reactie van Draco, 22-07. Als jij dat las, snapt je het nu ook.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag