citrus

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 19/06/2004 - 17:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

citrus

Hallo

Een vriend van mij zei dat ik de zaadjes
van het fruit uit de winkel kon gebruiken
maar er komt niks boven

sinasappels
grape fruit
en citroenen

hoe moet ik dit doen en kan het wel eens?

za, 19/06/2004 - 18:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Neem een bakje,leg er een doekje in dat U STEEDS vochtig houd en leg daar de pitten op.Op die pitten legt U ook een vochtig doekje.De pitten zullen gaan zwellen en kiemen.Dat kan toch soms enkele weken duren.Daarna voorzichtig in een potje met wat aarde. Ik heb zo een citroen gekweekt die reeds 25 jaar oud is.Helaas er komen nooit bloemen aan,maar in een aarden pot is dat zeer dekoratief.Geprobeerd met andere citrussen en dat gaat ook.
Rik.

za, 19/06/2004 - 23:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt de zaden van citroen, sinaasappel etc zaaien. Doe dit in vochtige aarde bij 20-25 graden Celsius. De plant zal pas na 5-10 jaar bloeien en lang niet allemaal komen soortecht terug.

zo, 20/06/2004 - 00:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb nog geen ervaring met het zaaien van citrusvruchten, maar aangezien er vaak apomictische zaden gevormd worden bestaat er volgens mij toch een reële kans dat ze wel zaadecht zijn. Hangt er natuurlijk van af welke zaailing je houdt: die uit bevrucht zaad of die uit apomictisch zaad.
Pieter

zo, 20/06/2004 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van enkele citrussen komen soortechten weer terug. Meer informatie op de site van onze vereniging: https://tinyurl.com/y2nsb4nm

do, 16/09/2004 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Sinaasappelboom wordt al duizenden jaren gekweekt en komt uit China en Vietnam. Het woord sinencis betekent dan ook China. In de 15e eeuw werd hij naar Europa meegenomen en de Spanjaarden brachten hem naar Amerika. Er zijn heel wat soorten en ze worden nu in heel veel streken in de wereld gekweekt. De meeste Sinaasappels worden gekweekt voor het sap en niet eens om te eten. Op de kwekerij worden de boompjes gekweekt door enten op een citroen. Dan groeien ze beter en kunnen ze ook eerder in bloei komen. Anders kan het wel 5 jaar duren voordat er bloesem aankomt als men ze uit zaad opkweekt. Door de ent kun je ook de soort in stand houden. De pitten hebben een enorme goede kiemkracht. Afspoelen met lauw water en goed laten drogen voordat er gezaaid kan worden. Het beste mengel voor de grond is: blad en tuinaarde vermengd met zand. Doe meerdere pitten in een pot en maak de aarde goed vochtig. Altijd de aarde laten opdrogen voordat er weer gegoten wordt. Het mooiste is de pot afdekken met een glazen plaatje of een plastic zakje erom met gaatjes. Dan hoeft er minder gegoten te worden. Als het mogelijk is in een verwarmd kasje met bodemverwarming. Op een lichte plaats. Als de plantjes ca. 10 cm. hoog zijn, kunnen ze apart in potten worden geplant. Het verpotten zal vaak moeten gebeuren. Ze houden als ze groot zijn van een flinke pot. Met veel snoeien kan men leuke struikjes maken. Uiteraard is het ook mogelijk een boompje te kweken. Dan niet snoeien. In de zon doen ze het uitstekend. Maar kijk uit in de zomer in de volle zon achter een raam. Dan even afschermen. In de winter koel houden tussen de 10 en 15° C. Dan veel minder water geven. Zomers houden ze wel van kunstmest. Kijk uit met spint als de lucht te droog is. Vaak besproeien met lauw water. Schildluis is ook een gevaar voor de plant. Goed in de gaten houden. De witte bloemen ruiken heerlijk. Voor bestuiving in de tuin zetten of zelf bestuiven met een penseel. Een Sinaasappel is pas rijp na ca. 10 tot 16 maanden. Het leuke daaraan is, dat men zowel bloemen als vruchten aan de plant kan hebben. Zorg voor genoeg ijzer anders worden de bladeren geel. Er bestaat citrusmest (moeilijk te verkrijgen) maar Hortensiamest werkt ook goed. Om citrusboompjes goed te bemesten, gebruik Bloedmeel, in de tuincentra te koop. Het werkt echt heel goed.

Onderwerp gesloten