Hoe snoei je een fruitboom?

Er is iets verontrustends aan de tijd om je fruitboom wel of niet te knippen. En met knippen bedoel ik snoeien, maar in ieders gedachten is dit een substantiële en mogelijk brutale boomoperatie. Is een operatie echt nodig?! Ja, het snoeien van je fruitboom is soms het verschil tussen leven en dood. De theorieën over wanneer fruitbomen moeten worden gesnoeid, variëren als de wind in het vroege voorjaar. Er zijn zoveel tijden en manieren om een ​​boom te snoeien die allemaal definitief lijken. Voeg daarbij zoveel verschillende boomvariëteiten, dat als je googelt "wanneer moet je een fruitboom snoeien?", je een volledig spectrum aan methoden voor bijna alle variëteiten krijgt.

Het is daarom belangrijk om te weten dat de beste tijd om een ​​fruitboom te snoeien is wanneer een boom het nodig heeft. Dat lijkt misschien een dubbelzinnig advies, maar wat ik bedoel is dat er echt weinig slechte tijden zijn om te snoeien. Zie het als het knippen van je eigen kapsel. Er komt gewoon het moment dat je naar de kapper moet. Ondanks dat je weet dat het een paar weken - misschien een maand - zal duren voordat je je op je gemak voelt in je nieuwe kapsel, kun je je niet laten weerhouden door je date op zaterdagavond of doordeweekse vergadering om het noodzakelijke haaronderhoud te doen. 

Er zijn eigenlijk maar twee gevallen waarin snoeien niet aan te raden is. De eerste is wanneer een boom vol zit met fruit. Zelfs Donald Trump zou het ermee eens zijn dat dit een "echt slechte deal" is. Het snoeien zal je dan de reden ontnemen waarom je de boom laat groeien, dus het is een duidelijk nee-nee. Het tweede, en net zo voor de hand liggende moment om niet te snoeien, is wanneer de boom de perfecte maat en vorm heeft en vol zit met verse, weelderige groei. 

Bij het snoeien moet je ervoor zorgen dat je gereedschap scherp en steriel is. Ik weet dat we de operatie-analogie proberen te vermijden, maar stel je een chirurg voor die opereert met bot en vies gereedschap? Een stompe snoeischaar veroorzaakt het splijten van takken, wat tal van potentiële problemen kan veroorzaken. Schone sneden, met schoon gereedschap, helpen een boom zo snel mogelijk te herstellen. 

Bij het bepalen van de vorm moet je rekening houden met het vermogen van de boom om goed fruit te houden en met de ruimte waarin je hem kweekt. Dus in plaats van dieren te boetseren, moet de vorm van je bomen beter zijn afgestemd op productiedoeleinden. Zorg ervoor dat er 4 tot 5 sterk gedefinieerde armen aan de boom zijn, die een goede luchtstroom tussen het gebladerte en fruit mogelijk maken, als het eenmaal komt. 

Snoei daarnaast altijd bij een knopkruising. Een knop is van waaruit nieuwe groei zal schieten, dus door zo dicht mogelijk bij de toppen te knippen, wordt er geen energie verspild aan niet-productieve delen. Om de plant aan te moedigen hoog te groeien, knip je direct na een knop die naar de hemel gaat. Evenzo, om de plant aan te moedigen om vertakkingen te laten groeien, knip je onmiddellijk na een knop die zijwaarts wijst.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
snoeien
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht
zo, 19/02/2023 - 10:51
takjes

tip: houdt er wel rekening mee dat knippen na bovenstandige knoppen het nadeel heeft dat takken nogal eens naar binnen groeien en dat is juist niet wat je wilt bij een appelboom. Lucht in de kroon daar gaat het om bij fruit

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag