Help!! Mijnbananenplant gaat dood!

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 09/02/2010 - 18:41
banaan

Help!! Mijnbananenplant gaat dood!

Hallo allemaal,

Ik heb een bananenplant die heel mooi was. Nu zijn er nog maar 3 bladeren over die er echt slecht uitzien.

Ik zal hieronder beschrijven wat ik allemaal heb gedaan...

Omdat ik mugjes/vliegjes in de potgrond heb ik de plant een tijdje geen water gegeven. De grond is heel droog maar de vliegjes blijven. Ik weet dat ze larven leggen in vochtige grond.

Omdat ik de plant een tijdje geen water heb gegeven is de potgrond ook wel droog geworden. Ik vind het wel lastig: De bladeren van de plant beginnen het ook te begeven. De eindpunten zijn bruin en droog. De bladeren gaan om beurt dood, net als de bladeren daarvoor. Daarnaast heb ik al een paar maanden een nieuw blad dat niet open gaat. (deze misschien aan de randen ook uitgedroogd waardoor hij niet open gaat?)
Die droge bruine punten: Ik weet dat dit ook kan komen door een droge luchtvochtigheid, omdat de plant mede in de buurt van de radiator staat. (heb geen andere plek, waar hij beter licht krijgt!) Wat ik nu doe is de luchtvochtigheid in huis verhogen (probeer boven de 40% te komen(de lucht is erg droog) en ik sproei de plant met een plantenspuit dagelijks nat.

Na al deze dingen uitproberen heb ik plant uit de pot gehaald en in een pak gezet (plant 1,5 meter hoog)waarin ik af toe water doe en zo krijgt de plant wel zijn vocht binnen. Daarnaast kan de potgrond bovenop nog drogen en de vliegjes doodgaan dacht ik. Maar de vliegjes blijven en gaan niet weg. Is het een idee om de vliegjes met een middel te bestrijden? (ze tasten dan toch ook de wortels aan of...? dacht ik)
Het lijkt wel of niets helpt. Wat kan ik nog meer doen?

Mijn vragen:
- hoe komt het dat de bladeren uitdrogen, terwijl ik ze dagelijks natspuit?
- Is de plant niet uitgedroogd? Bladeren zijn bruin en droog en sommige stukken geel.(geel betekend toch dat hij ook teveel water krijgt?)
- Ik heb de plant al een keer voor spint behandeld en ook voor wolluis. Naar mijn idee zit er geen spint op de bladeren, maar ik weet het niet 100% zeker. Is een extra behandeling tegen spint om het uit te sluiten erg schadelijkvoor de plant?

Ik heb de neiging gewoon de bovenstje potgrond eraf te halen de plant wat uit te schudden of spoelen en er nieuwe potgrond in te doen met voeding (koemest korrels). Is dit een goed idee?

Bij het verpotten zag ik in de potgrond 2 nieuwe stekjes zitten!
Door het verpotten zitten deze nu ver onderin de pot ong. 40 cm. (plant is ongeveer 1,50 meter hoog) Komen deze dan nog wel boven of kan ik ze er zelf uithalen en potten?

Veel vragen... hopelijk kan iemand met mij meedenken welke eerste stappen ik het beste kan nemene om mijn bananenplant te behouden, want ik baal ervan dat ik hem echt goed verzorg en hij dood lijkt te gaan! Ik ben erg aan deze plant gehecht en heb hem van een speciaal iemand gekregen... vandaar.

Hopelijk tot horens!

Gr johanna

di, 09/02/2010 - 20:11
kraikkonen

Als de sodemieter water geven. De plant ondervindt vele malen meer schade van een te droog substraat dan van de larven die de varenrouwmug legt.

Mvg, Luut

di, 09/02/2010 - 21:51
peter

Dat de stekjes die onder de grond zitten kan geen kwaad.

Het verhaal doet mij toch denken aan spint. Kijk eens goed of je geen piepkleine stipjes ziet bewegen. Ook zie je vaak aan de uiteinde van het blad of in de bladoksels een soort webachtig draden (spint) hangen.
Je kan de bestrijding herhalen maar spint is moeilijk weg te krijgen. Duurt soms 6 a 8 weken eer ze weg zijn.

https://tinyurl.com/y5h7y3gw

De vliegjes kan je bestrijden met een stofzuiger en plakstrips. De larven eventueel met nematoden of admire

https://tinyurl.com/y45kokmz

De spatie verwijderen in de website's

Peter

wo, 10/02/2010 - 16:43
banaan

Hallo,

Wilde ik de geschreven mail versturen met foto... is alles verdwenen!
Toch maar weer eens opnieuw proberen!

Ten eerste bedankt voor jullie reacties! Als de sodemieter water geven was heel duidelijk maar ook erg nodig!
De hele grond onderin de pot en om de plant was helemaal hard en droog.
Ik heb de grond wat los gehaald en de kluit even in een emmer water gezet.
Hierdoor werd grond losser en de wortels kregen weer wat water.

Ik heb de plant opnieuw gepoot met nieuwe potgrond, klein beetje oude en wat mest (koekorrels). (ik weet dat nieuwe potgrond niet zo goed is maar het oude zag er slecht uit, dus..) Wat mij opvalt is dat de potgrond bovenin de pot wel vochtig is maar onderin de pot niet. Kan het zijn dat ik te weinig water geef in 1 keer, waardoor het water niet kan zakken? Hoeveel water kan de banan enplant het best geven? (plant 1,5 meter en potdoorsnee 35/40cm) En hoe vaak per week is het beste?

Daarnaast heb ik de bladeren behandeld voor spint. Ik kon geen spint vinden maar toch maar wel voor de zekerheid behandeld. (mede ook omdat ik wel onder 1 blad een klein draadje zag met een wit stipje eraan. Het was geen wolluis)
Daarnaast heb ik de droge bruine punten van de bladeren eraf geknipt. Is dit acceptabel? Tips?

Ik heb de plant dus niet behandeld tegen vliegje/mugjes etc. De plant heeft denk ik even rust nodig en daarnaast heb ik nieuw potgrond gebruikt, dus kijken of ze terug komen.

Ik heb geen idee wat de plant gaat doen! Ik sta open voor tips hoe ik de plant de eerste weken het beste kan behandelen en de vragen die ik heb gesteld rondom: hoeveelheid water, afknippen bladeren etc.

Bedankt voor jullie hulp en hopelijk tot horens! Ik hou jullie op de hoogte wat de plant gaat doen!

Bij deze nog een foto hoe de banaan er nu uitziet!

Gr johanna

Help!! Mijnbananenplant gaat dood!
wo, 10/02/2010 - 17:46
D_SDennis

Ziet er toch echt uit als spint! Maar je hebt ook wel hele goede ogen nodig om ze te zien kruipen. Maar veel maar eens met je vingertop langs de bladeren, dan blijft er een soort stof (klein beetje maar) op je vinger zitten. Tenzij je de plant al hebt afgspoeld natuurlijk! Veel sproeien. licht zetten en verpotten heb je al gedaan...dus duimen maar!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag