Hoe stek ik mijn bananenplant?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/10/2005 - 01:13
minthy

Hoe stek ik mijn bananenplant?

Ik heb deze vraag eerst op het Fok-forum gesteld en werd doorverwezen naar deze site.

Een aantal jaren geleden, hebben we een bananenplant gekocht. Elk jaar lieten we hem 's winters in de volle grond staan, we dekten hem wel af tegen vorst(hij kan lichte vorst verdragen).

Vanaf het begin zat er een jonge plant aan vast, die elk jaar ook weer opkwam.

Afgelopen winter (toen het bijna voorjaar was, en -20 graden vroor), dachten we dat hij was doodgevroren. Na een maand of 3 kwam hij weer boven de grond.

Alleen: nu zaten er zo'n 30 jonge planten bij aan

Nu is mijn vraag: hoe haal ik die erbij weg, en hoe plant ik ze na het scheiden? En wanneer kan ik ze het best stekken?

Ze zitten allemaal aan de moederplant vast, met 1 stengel.
We hebben al geprobeerd om er een paar bij weg te scheuren, daarna 1 in de volle grond terugplaatsen, een ander in een bak met water. Dit is geen van beide een succes geweest

zo, 02/10/2005 - 23:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Minthy,

De banaan die jij in je tuin hebt staan is met zekerheid de Musa basjoo. Als je de "jonge bananenplantjes" wilt afsteken om de plant te vermeerderen, dan moet je wachten totdat deze scheuten ongeveer een halve meter hoog zijn. Dan hebben de scheuten meestal zelf al een wortelstelsel dat groot genoeg is om zelfstandig verder te gaan. Doe je dit eerder dan gaan ze met zekerheid dood!
veel succes Toni

ma, 03/10/2005 - 13:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het kan toch ook een Musa Sikimensis zijn ?

ma, 03/10/2005 - 22:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Anoniema,

De sikimensis zal de winter onbeschermt niet overleven. Of iemand moet zich hier melden die sikimensis onbeschermt de winter in heeft laten gaan, en de plant de winter heeft overleeft.
Sikimensis is veel minder winterdhard (misschien wel helemaal niet).
Vandaar dat het wel een basjoo moet zijn.
Groeten Toni

di, 04/10/2005 - 20:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Sikimensis moet net als de Basjoo beschermd worden. Bij de Basjoo heb je meer kans om stam over te houden. De Sikimensis moet meestal vanaf de grond opnieuw beginnen. Ik heb het in de praktijk gezien bij https://tinyurl.com/y2za97u5 dus het is wel degelijk mogelijk om de Sikimensis de winter door te krijgen.

wo, 05/10/2005 - 00:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Gunther,

Als je goed had gelezen heb ik het over ONBESCHERMDE bananen planten gehad. De plaatser van het originele bericht heeft het over
een bananenplant die ze onbeschermt heeft laten overwinteren.
Ik weet dat de sommigen de M. sikkimensis planten BESCHERMT de winter door krijgen, maar daar had ik het dus niet over.
Dus, ja het is mogelijk (wel veel risico!) om de sikimensis de winter in de volle grond te overleven, MAAR DAN NIET ONBESCHERMT!

Hopelijk nu wel duidelijk?

Groeten Toni

di, 22/11/2005 - 17:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maar nu heeft Minthy met heel deze dicussie over welke bananenplant het nu gaat nog steeds geen antwoord op haar vraag gehad nl: HOE de jonge scheuten wegnemen. Ik heb ook gewacht tot de jonge scheuten van mijn bananenplant ongeveer een halve meter hoog waren. Ik heb toen de plant uit de pot genomen en de wortels zoveel mogelijk blootgelegd. Je kan zien dat de bananenplant een wortelknol heeft waar de jonge scheuten aan vast gegroeid zijn. Het beste neem je een groot scherp mes, eventueel een keukenmes en snij de jonge plantjes van de moederplant af. Ik heb een stuk grond aan de jonge plantjes laten en zo in een pot gezet. Dan terug bijgevuld met potgrond met klei en goed voeding gegeven. Resultaat : heel veel bananenplanten...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag