Musa basjoo

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/06/2006 - 14:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Musa basjoo

Na de slechte winter doen de zijscheuten het opvallend goed, ik kwam na de vakantie thuis jl. zaterdagavond en ze waren uiteraard flink gegroeid, maar waarom is de moederplant weggerrot deze liep aanvankelijk in maart/april wel uit met een telescopisch blad die open krulde, later gewoon weggerrot.
De zijscheuten gaf ik toen al helemaal geen kans meer maar uiteindelijk zijn die nu 50cm.stam geworden, ook een andere musa basjoo hetzelfde verhaal.

Wat kan ik doen om de plant op z'n Hollands gezegd 'op te fokken' bloedmeel erbij gooien, of toch vloeibare plantenmest dat kan hij direct opnemen, vorig jaar kreeg ik dat advies van exotenkweker 'de groene prins' want koemest onder andere korrels en kunstmest werkt te traag en heeft voor de banaan geen kracht genoeg vertelde hij zelf.

vr, 23/06/2006 - 12:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

ze doen het hier prima met koemestkorrels.
op den duur komt die meststof toch bij de wortels terecht zou je zeggen, of dat nu vloeibare of vast mest is.

zo, 25/06/2006 - 11:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

bij mij idem, de moederplant was onbeschermd deze winter en was volledig weggevroren en verpapt. de dikke wortelbol wou maar niet uitlopen. pas begin mei liepen er zeer langzaam en 5tal scheuten weer uit die nu(eind juni) nog maar pas een 30 cm hoog zijn (gemiddeld).
ik vermoed dat de plant zwaar aangeslagen is door de vorst en dat het herstel geduld vraagt, meststof geef ik wel al van in april, maar de groei gaat langzaam. ik denk dat er echt veel geduld nodig is na het volledig wegvriezen en rotten van de hoofdstam,,,,en vooral bescherming . het fabeltje dat ze uit de grond weer opkomen na de winter is dus maar gedeeltelijk waar. ze hebben dus bijna een zomer nodig om te herstellen.
om mijn plant die 5m hoog was(voor de winter) wat te beperken qua omvang dacht ik dat de plant laten invriezen een goede gedachte was, mis dus. het duurt nu heel lang eer ik weer een banaan zie staan in men tuin. dus deze keer pak ik ze weer goed in, ze zijn het waard.

uiteraard zal vloeibare mest sneller werken, maar let op als je té veel geeft verbrand je je plant en zal de groei ook tegenvallen, zelfs nog trager dan zonder mest.
ik ben tegen die kunstmatige rommel, het beste is natuurlijke meststoffen gebruiken die plant en dier in leven laten. humus heb je gratis in je mesthoop en bevat duizenden wormen die je bodem verijken, met kunstmest(bvb snelwerkende en oplossendeblauwe korrel) gooi je deze wormen en andere afvalverwerkers allemaal dood.
koemest is het beste wat er is als je dan toch mest wil kopen. mijn planten krijgen allemaal kippenmest die zeer pittig is (moet minstens een jaar verteren). dit omdat ik veel kippen heb natuurlijk en omdat daar samen met tuinafval een zeer vette humus uit voortkomt waarin het krioelt van de tijgerwormen.

zo, 02/07/2006 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bart-tropical, je ervaring is exact de juiste, de musa basjoo wordt niet in een zomer een meter hoog na een winter, zeker die van mij niet, en de ervaringen van ons zijn gelijk zo lees ik van jou.
Maar ik zal er wat koeienmest bij gooien, maar het verhaal van vloeibare mest had ik van de groene prins ook een exotenkweker en handelaar in zuid-Friesland.
Ik kocht ooit bij hem een nieuwe musa basjoo's die ik ook nooit meer terug kreeg na een winter toen ik er niets aan deed.
Dus beschermen is een vereiste maar dan nog, wat gaat de komende winter weer doen?

Gr. Edward

Onderwerp gesloten